κεθεα-1Συγκλονιστικά στοιχεία, για την ηλικία έναρξης χρήσης παράνομων ουσιών στην Κάλυμνο, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης στο Πνευματικό Κέντρο που αφορούσε στην παρουσίαση του έργου και των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη -Πολυδύναμου Κέντρου Καλύμνου.

Στη διάρκεια κοινοποίησης των πρώτων συμπερασμάτων από την πιλοτική του λειτουργία στο νησί και με βάση τη μέχρι σήμερα προσέλευση των άμεσα (40 ξεχωριστά άτομα) και των έμμεσα/ μέλη οικογένειας (46 ξεχωριστά άτομα) εξυπηρετούμενων, προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα:

-Η χρήση παράνομων ουσιών ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία και δη από 9 -15 ετών. Η ηλικιακή αυτή ομάδα αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 70%, και ακολουθούν οι ηλικίες 12-15 ετών με ποσοστό 27,50% να κάνει έναρξη κύριας ουσίας –ηρωίνη.

-Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό (55%) πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης από τους χρήστες και ένα μεγάλο ποσοστό ανεργίας (82%), ενώ το 52,2% από τους απασχολούμενους είναι ανειδίκευτοι.

-Παρατηρήθηκε έλλειψη ενημέρωσης τόσο των χρηστών όσο και των οικογενειών τους για θέματα υγείας σχετιζόμενα με τη χρήση (Ηπατίτιδα Β-C, HIV). Το 42% έχει κάνει κοινή χρήση σύριγγας, το 22,50% έχει μολυνθεί από Ηπατίτιδα C,  το 2,50% από τον ιό HIV (έιτζ) και ένα ποσοστό 25% δεν έχει κάνει ποτέ τεστ.

-Όσον αφορά στα στοιχεία που αφορούν στη συννοσηρότητα –συνύπαρξη χρηστών στο οικογενειακό περιβάλλον καταγράφηκε ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 35% έχει αδέλφια χρήστες, το 10% έχει πατέρα που παίρνει ψυχιατρικά φάρμακα, το 33% έχει πατέρα που κάνει χρήση αλκοόλ, το 12,5% έχει μητέρα που παίρνει ψυχιατρικά φάρμακα και το 32,50% έχει στο ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον (σημαντικοί άλλοι) άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Τέλος ένα μεγάλο ποσοστό (85%) έχει εμπλοκή με το νόμο και συγκεκριμένα έχει συλληφθεί μια φορά, ένα 25% έχει καταδικαστεί και ένα 45% βρίσκεται σε εκκρεμοδικία.

Πρέπει δε να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος ΚΕΘΕΑ Αριάδνη κ. Μιχάλη Σκουλά, τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην Κάλυμνο, δεν διαφέρουν με τα αντίστοιχα της υπόλοιπης χώρας.

Αναγκαιότητες

23163906_810622595784841_632854723_nΌπως επεσήμαναν οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ από τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία προκύπτει:

-Η ανάγκη μόνιμης και σταθερής παρουσίας υπηρεσιών συμβουλευτικής και θεραπείας νόμιμων και παράνομων εξαρτήσεων στο νησί.

-Αναγκαιότητα προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε μικρές ηλικιακές ομάδες.

-Μεγαλύτερη δικτύωση υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας για καλύτερη κινητοποίηση και αποτελεσματικότερη θεραπευτική παρέμβαση.

-Δημιουργία προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων.

-Συστηματικότερος υγειονομικός έλεγχος των χρηστών.

Στόχος του Πολυδύναμου Κέντρου Καλύμνου είναι στο άμεσο διάστημα να ξεκινήσει δράσεις που θα αφορούν στην πρόληψη και ήδη στις 3-5 Νοεμβρίου 2017 έχει οργανωθεί ένα τριήμερο βιωματικό σεμινάριο με τη συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και τη συμμετοχή του Τομέα Πρόληψης ΚΕΘΕΑ και του Συμβουλευτικού Κέντρου Ρόδου – ΚΕΘΕΑ Αριάδνη.

«Το σύνθημα του ΚΕΘΕΑ για τη φετινή χρονιά είναι το “Χωρίς Εσένα Αποκλείεται” και αυτό σημαίνει ότι όλοι μαζί μαχόμαστε για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις, για καθαρές σχέσεις και στην περίπτωση μας για ένα νησί, μια κοινότητα που όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να αλλάξει την κουλτούρα σχετικά με τις εξαρτήσεις, ενάντια στο στίγμα και στον κοινωνικό αποκλεισμό».

Η ενημέρωση έγινε από τους: Μιχάλη Σκουλά υπεύθυνο του προγράμματος ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, Αθηνά Λιοδάκη υπεύθυνη του Τομέα Έρευνας του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, Κων/νο Καπρουσιούτη (ψυχολόγο) και Κων/να Ρίγλη (κοινωνική λειτουργό) θεραπευτικό προσωπικό του Πολυδύναμου Κέντρου ΚΕΘΕΑ Καλύμνου του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη και Αχιλλέα Ρούσσο υπεύθυνο του Τομέα Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ.

 

 

 

2 responses »

  1. Ο/Η Nikol λέει:

    Θα πρεπει να μας βασανισει ο τροπος που βγαλατε τα ποσοστα . Ελεος.

  2. Ο/Η Aris λέει:

    Κριμα για τα ποσοστα που εβγαλε η ομαδα του ΚΕΘΕΑ βασιζομενη σ ενα ελαχιστο δειγμα, μη αντιπροσωπευτικο του συνολικου πληθυσμου του νησιου.στο μελλον να ειναι πιο προσεκτικοι και πιο επιστημονικα τοποθετημενοι .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s