dsc00363

Το σοβαρό τροχαίο που σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή Πηγάδια, έχει πυροδοτήσει από το πρωί μια μεγάλη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τελικά, γιατί συμβαίνουν τόσα τροχαία στην Κάλυμνο; Τι φταίει; Υπάρχει τρόπος να μειωθούν;

Πολλές απόψεις διατυπώθηκαν σχετικά με την λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου του νησιού (πράγμα απόλυτα αναγκαίο) και τη βελτίωση της οδηγικής μας συμπεριφοράς (γεγονός που εξυπακούεται).

Διάβασα σχόλια:

-για μεσήλικες αλλά και υπερήλικες που οδηγούν μηχανάκια και αυτοκίνητα με τον πλέον επικίνδυνο τρόπο

-για τον αριθμό των μηχανών και των αυτοκινήτων που είναι διπλάσια από τους κατοίκους του νησιού

-για δεκάδες μικρά παιδιά –μαθητές που τρέχουν δαιμονισμένα με τα παπάκια τους

-για τις νταλίκες μεγαθήρια που κυκλοφορούν στους δρόμους, ενώ θα έπρεπε το φορτίο που κουβαλούν να ξεφορτώνεται στο λιμάνι και να μεταφέρεται με μικρότερα φορτηγάκια στα σημεία διανομής του.

Εκτός από το τελευταίο που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, για τα υπόλοιπα σχόλια θα έλεγα με σιγουριά πως μια καλά οργανωμένη και τακτική δημοτική συγκοινωνία, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου στο νησί, θα έλυνε πάρα πάρα πολλά προβλήματα.

Σκεφτείτε πόσοι γονείς κινούνται νυχθημερόν στους δρόμους του νησιού με τα αυτοκίνητά τους προκειμένου να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο, στα φροντιστήρια και στις διάφορες δραστηριότητες τους. «Έχουμε καταντήσει ταξιτζήδες» είναι η συνηθισμένη επωδός.

Όταν εξέφρασα σε φίλη τη διαφωνία μου για την απόφασή της να αγοράσει «παπάκι» στον 17χρονο γιο της, μου παρουσίασε τη λύση αυτή ως «αναγκαίο κακό» και ως «μονόδρομο», δεδομένου ότι η ίδια είναι εργαζόμενη πρωί απόγευμα, το ίδιο και ο άντρας της και ο γιος της- μαθητής της Γ’ Λυκείου- παρακολουθεί τις απογευματινές ώρες ένα σωρό φροντιστήρια. «Πως θα πάει το παιδί στα μαθήματά του;».

Όσο για τους μεσήλικες; Έχουν κι αυτοί τα δίκια τους. Είσαι ηλικιωμένος, μένεις εκτός κέντρου, τα παιδιά σου είναι μετανάστες στην Αυστραλία και πρέπει με κάποιο τρόπο να μετακινηθείς για να κάνεις τις δουλειές και τα ψώνια σου. Χρήματα για ταξί, ούτε λόγος. Να κάνεις συνεχώς οτοστόπ προσκρούει στην αξιοπρέπειά σου. Αναπόφευκτα θα καταφύγεις στη λύση της μικρής μηχανής και του αυτοκινήτου. Γιατί κάπως πρέπει να μετακινηθείς, έστω και αν έχεις απόλυτη επίγνωση των μειωμένων αντανακλαστικών σου.

Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα είχαν μειωθεί αισθητά αν στο νησί υπήρχε τακτική δημοτική συγκοινωνία. Και τα μεγαλύτερα παιδιά δεν θα είχαν καμιά δικαιολογία να ζητούν από τους γονείς να τους αγοράσουν μηχανάκια και οι ηλικιωμένοι θα επέλεγαν το λεωφορείο για τη μετακίνησή τους. Και φυσικά δεν θα ήταν αναγκαίο κάθε οικογένεια να διαθέτει δυο αυτοκίνητα και τρία μηχανάκια για να μπορούν τα μέλη της να κινούνται στην Κάλυμνο!

Θα έβγαινες στη στάση, θα έπαιρνες το λεωφορείο και θα πήγαινες στη δουλειά σου, στο μάθημά σου, στη βόλτα σου. Και τα οχήματα στους δρόμους θα μειώνονταν αισθητά και ο θόρυβος και η ρύπανση και δεν θα περιφερόσουν για ώρα στο κέντρο μέχρι να βρεις να παρκάρεις…

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s