anagnwstirio

Αγαπητέ μου πρόεδρε,

Έστω και αργοπορημένα, αισθάνθηκα την υποχρέωση να σας εκφράσω τη σύμφωνη γνώμη και τη συμπαράστασή μου στην καινούργια, χρονικά αλλά πολλοστή προσπάθειά  αφύπνισης της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, σχετικά με τα προβλήματα που μαστίζουν επί δεκαετίες το ταλαίπωρο Αναγνωστήριό μας και που έχουν ευθεία αντανάκλαση και σύνδεση με την εικόνα της πνευματικής Καλύμνου.

Ως πρώην μέλος λοιπόν του δ. σ. παρακινούμενη επί πλέον και από  αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης προς το υπεραιωνόβιο  ίδρυμά μας, σκέφθηκα να στηρίξω την έκφραση της  συμπαράστασής  μου αυτής  αφενός μεν σε μια σειρά από  «ρητορικές», ερωτηματικές προτάσεις προς τους άρχοντες αυτού του τόπου και μια που  απαντήσεις δεν μπορώ να  λάβω, θα προσθέσω απλώς κάποιες σχετικές σκέψεις. Αφετέρου δε να διατυπώσω μια πρόταση περαιτέρω οργάνωσης της προσπάθειάς σας αυτής.

 1. Μπορεί κανείς, λοιπόν, να φανταστεί τι θα ήταν η Κάλυμνος χωρίς τις Μούσες; Χωρίς τους θρησκευτικούς και εθνικούς αγώνες, την εκδοτική δραστηριότητα, τη διοργάνωση συνεδρίων, συμποσίων, την πνευματικότητα που διαχέουν στην κοινωνία από το έτος 1904; Χωρίς τις παντός είδους ευθύνες και το ρόλο «οικοδεσπότου» που αναλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση επισκέψεων θρησκευτικών προκαθημένων (Πατριάρχες, Μητροπολίτες), κρατικών αξιωματούχων (Πρόεδροι Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοί), θρησκευτικών και εθνικών εορτασμών, πνευματικών ανθρώπων που τίμησαν και κόσμησαν το βήμα τους;

Και όμως αυτή η πνευματική οντότητα του νησιού μας παραμελείται διαχρονικά, κυρίως ως προς την παντελή  ανυπαρξία φροντίδας για τις καταρρέουσες κτηριακές και άλλες υποδομές, με επιστέγασμα την «κατάληψη» της αίθουσας της βιβλιοθήκης από το Δημοτικό Συμβούλιο για έξι (6) μήνες,  όπως μας διαβεβαίωναν το 2007, ( χρονολογία κατάληψης της αίθουσας της βιβλιοθήκης) ο τότε Δήμαρχος κ. Γεώργιος Ρούσσος και ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Σάκης Ζερβός.

Από τότε  τα δ.σ. του Αναγνωστηρίου προέβαιναν σε διάφορες ενέργειες. Με τρόπο πιεστικό  και με συγκεκριμένες προτάσεις προσπαθούσαν να ανατρέψουν τη θλιβερή αυτή κατάσταση. Αναφέρομαι σε επιστολές προς τη Δημοτική Αρχή το 2008, το 2010, το 2012 και το 2013. Η αδιαφορία, οι παλινωδίες, η έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού, όλα αυτά διαχρονικά (!) έφτασαν ως το 2017, χωρίς ούτε καν ένα «φως στο τούνελ»

 1. Η πρόταση είναι η εξής: Το Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία: να καλέσει σε σύσκεψη τους πρώην και τέως Δημάρχους κ.κ. Δημ. Διακομιχάλη, Γ. Ρούσσο τον τ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αρχιτέκτονα κ. Σάκη Ζερβό, μαζί βέβαια με τον νυν Δήμαρχο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου. Τα πρόσωπα αυτά συνδέονται και έχουν χειριστεί πτυχές του προβλήματος ,όπως το περιγράφετε στην επιστολή σας. Θέμα: «Ο άμεσος σχεδιασμός και προγραμματισμός της ανακαίνισης του κτηρίου και η επιστροφή της αίθουσας της βιβλιοθήκης».

Το παρελθόν του προβλήματος αυτού μας διδάσκει ότι κάθε αναβολή δρομολόγησης μιας λύσης ισοδυναμεί με ματαίωση και πλέον καθιστά υπόλογους όσους μπορούσαν και μπορούν να αποκαταστήσουν τη θλιβερή πραγματικότητα που επικρατεί στις υποδομές του πολιτισμού  αλλά εξακολουθούν να μην το πράττουν και μάλιστα χωρίς τύψεις. Η στάση αυτή, εκτός των άλλων, περιφρονεί και απαξιώνει όλους τους φορείς παραγωγής πολιτισμού  οι οποίοι μέσα σε μεγάλες δυσκολίες, εξακολουθούν να «ποφανερώνουν» το νησί μας και όπως λέει ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής στην πρόσφατη ταινία του για τον Ν. Καζαντζάκη  «Στο σκοτάδι απαντούν με φως».

Με τιμή

Φανή Καπελλά –Κουτούζη

πρ. Πρόεδρος Δημοτ. Οργανισμού Πολιτισμού

 

3 responses »

 1. Ο/Η Γιώργος Κουλιανός λέει:

  Αναρωτιέμαι τι νόημα θα είχε μία τέτοια σύσκεψη. Να συζητήσει και ν’ αποφασίσει τα αυτονόητα ή να μοιράσει ρόλους;
  Λύσεις υπάρχουν. Ήδη πρότεινα τη σύσσωμη παραίτηση του δ.σ του Αναγνωστηριου. Προσθέτω και τη σκοπιμότητα της κοινοποίησης της καθολικής αποχής και μη συνδρομής του ιδρύματος σε κάθε δραστηριότητα του Δήμου που σχετίζεται με τον πολιτισμό. Ασφαλώς αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να συνοδευτούν από κείμενο καταγγελίας και από ευρύτατη δημοσιοποίηση.
  Ακραία ίσως αντίδραση απέναντι σε ακραία αδιαφορία…

 2. Ο/Η Φανή Κουτούζη λέει:

  Κι εγώ βρίσκω την πρόταση αυτή ακραία αλλά και ενδιαφέρουσα Ας πούμε ότι η προτεινόμενη σύσκεψη θα είναι ένας πρόλογος που θα βγάλει το πρόβλημα από το τέλμα ώστε να μη φθάσουμε στα άκρα. Ευχαριστώ.

  • Ο/Η Γιώργος Κουλιανός λέει:

   Μου φαίνεται περίεργο που σ’ έναν χώρο λίγων δεκάδων τετραγωνικών μέτρων, όπου ο καθένας μπορεί να βρει τον καθένα και τους πάντες, πρέπει να γίνονται συσκέψεις κι ανακοινώσεις για τ’ αυτονόητα. Ας είναι. Αν πρέπει να ικανοποιηθούν και κάποια ‘εγώ’ ας γίνει κι αυτή, αν και κινδυνεύει, λόγω της γνωστής παθογένειας των πολιτικών ηθών, να εξελιχθεί σε μάχη χαρακωμάτων…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s