thumbnail_aris_portrair2014_4H Κάλυμνος αποτελεί για μένα, αλλά και για χιλιάδες άλλους αναρριχητές που την επισκέπτονται, έναν παράδεισο επί της γης.

 -Πώς και πότε βρεθήκατε στην Κάλυμνο;

Επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Κάλυμνο την άνοιξη του 1999, όταν έμαθα για τις πρώτες 40 αναρριχητικές διαδρομές που είχαν ανοίξει εκεί Ιταλοί αναρριχητές.

-Ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις από το νησί;

Έρωτας με την «δεύτερη» ματιά!

Η πρώτη μου ματιά στο νησί ήταν στο λιμάνι μέσα από το πλοίο καθώς τη δεκαετία του ’90 περνούσα πηγαίνοντας στη Σύμη για καλοκαιρινές διακοπές. Ο οικιστικός «αχταρμάς» του λιμανιού της Πόθιας σε σύγκριση μάλιστα με τη Σύμη δεν με προκαλούσε για να επισκεφτώ την Κάλυμνο.

Όταν λοιπόν το 1999 έμαθα για την αναρρίχηση και επισκέφτηκα τη δυτική πλευρά της Καλύμνου έμεινα άναυδος:  Τα ιδανικά για αναρρίχηση βράχια με τις άπειρες δυνατότητες, το υπέροχο τοπίο με το βαθύ μπλε της θάλασσας και την Τέλενδο και οι αυθεντικοί, τόσο φιλότιμοι Καλύμνιοι.

-Αν κάνατε μια αντιπαραβολή του τότε με το σήμερα, πόσο έχει αλλάξει- βελτιωθεί το αναρριχητικό τοπίο του νησιού;

Αν αφήσουμε τα νούμερα να μιλήσουν από τις 40 αναρριχητικές διαδρομές κοντεύουμε να φτάσουμε τις 3.500.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η ποσότητα των αναρριχητικών διάδρομων αλλά κυρίως η ποιότητα, αυτή που κάνει τη διαφορά. Προσφέρουμε καλοασφαλισμένες διαδρομές, φιλικές στο χρήστη αναρριχητή, πάνω στον Καλύμνικο βράχο, ο οποίος αποτελεί την ιδανική «πρώτη ύλη».

Τα βράχια και οι ορθοπλαγιές του νησιού—μέχρι πρότινος χωρίς ιδιαίτερη αξία—έχουν μετατραπεί σε μια πολύτιμη υποδομή για τον τόπο. Όπως δήλωσε ένας Βρετανός πανεπιστημιακός, “η Κάλυμνος αποτελεί το μοντέλο του πώς να δημιουργήσεις μια ολόκληρη «βιομηχανία» από το τίποτα.”

Είναι γεγονός ότι η Κάλυμνος διαθέτει πια όλο το πακέτο: εξαιρετικής ποιότητας βράχο (συμπαγείς κεκλιμένες ή κάθετες πλάκες, αλλά και αρνητικής κλίσης σπηλιές με σταλακτίτες),  άψογη οργάνωση των αναρριχητικών πεδίων ώστε να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ευχαρίστηση για αναρριχητές όλων των επιπέδων, φιλόξενους και αυθεντικούς κατοίκους και τη χαλαρή, ειρηνική ατμόσφαιρα ενός πανέμορφου νησιού του Αιγαίου. H Κάλυμνος αποτελεί για μένα, αλλά και για χιλιάδες άλλους αναρριχητές που την επισκέπτονται, έναν παράδεισο επί της γης.

-Εξακολουθεί η Κάλυμνος να κατέχει τα πρωτεία στον παγκόσμιο αναρριχητικό χάρτη;

Αρχικά φέτος είχαμε μια σχετικά μέτρια χρονιά όσον αφορά την προσέλευση αναρριχητών, τουλάχιστον ως το Σεπτέμβριο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην απουσία πτήσεων εκ μέρους της εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair η οποία ως και το 2016 μετέφερε επιβάτες στην Κω από 17 διαφορετικά ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Ωστόσο από τα μέσα Σεπτέμβρη και για ολόκληρο τον Οκτώβριο, η Κάλυμνος πραγματικά «βούλιαξε» από αναρριχητές, αποδεικνύοντας πως παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, ανεξάρτητα από τη μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στο νησί.

Η πρωτιά της Καλύμνου αποτελεί κατ’ αρχάς μια καλή φήμη και είναι κάτι που δηλώνουν ευθαρσώς οι περισσότεροι επισκέπτες – αναρριχητές, οι οποίοι έρχονται και ξανάρχονται!

Ωστόσο είναι και κάτι που το επιβεβαιώνουν σε συνεχή βάση και τα αποτελέσματα σε σχετικά γκάλοπ μεταξύ των αναρριχητών σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες και αναρριχητικά περιοδικά.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στατιστικά από την καταχώρηση διαδρομών της μεγαλύτερης διαδικτυακής πύλης των αναρριχητών (8a.nu), η Κάλυμνος είναι το δημοφιλέστερο αναρριχητικό πεδίο στον κόσμο. Ακολουθούν τα Frankenjura (8.000 διαδρομές, Γερμανία), Rodellar (Ισπανία),  Red RiverGorge (Ηνωμένες Πολιτείες), Ceuse (Γαλλία), GorgesDuTarn (Γαλλία), Siurana (Ισπανία), Railay (Ταϊλάνδη), Arco (Ιταλία) και πολλά ακόμα.

Αποτελεί μια μεγάλη πρωτιά και τιμή, όχι μόνο για την Κάλυμνο.  Είναι μια πρωτιά που κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες, αναρριχητές και μη!

-Τι πρέπει να γίνει για να παραμείνει κορυφαίος αναρριχητικός προορισμός;

Χρειάζεται συνεχή δουλειά και καθόλου επανάπαυση. Χρειάζεται τη σύμπραξη όλων μας, των επαγγελματιών του τουρισμού και της αναρρίχησης στο νησί, του Δήμου Καλυμνίων και των αναρριχητών.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σταματήσουμε ούτε λεπτό τον έλεγχο,  τη συντήρηση  και τον καθαρισμό των πεδίων καθώς και τον εμπλουτισμό τους με την δημιουργία νέων αναρριχητικών διαδρομών.

Εκτός από κάποιες επίσημες συντηρήσεις διαδρομών εκ μέρους του Δήμου (η τελευταία το 2010) και από ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε το 2015, χρειάζεται συνεχής και καθημερινή φροντίδα των αναρριχητικών πεδίων, η οποία γίνεται σήμερα κυρίως από μια μικρή παρέα εθελοντών αναρριχητών.

Η  αναρρίχηση αποτελεί πηγή αειφόρου ανάπτυξης για την Κάλυμνο και ανεκτίμητη φυσική κληρονομιά για την Ελλάδα συνολικά, και πρέπει να οργανωθεί και να προστατευθεί πλέον επισήμως.

Πώς; Μέσω της σύστασης ενός Εθνικού Αναρριχητικού Πάρκου Καλύμνου, για παράδειγμα. Η χρηματοδότηση του φορέα θα ήταν εφικτή με ένα μικρό ανταποδοτικό τέλος εκ μέρους των αναρριχητών. Ενδεικτικά, ο φορέας αυτός θα μπορούσε να προσφέρει πολλά από αυτά που σήμερα γίνονται σε εθελοντική βάση ως ένα βαθμό: πληροφόρηση και ενημέρωση των ταξιδιωτών, προβολή και φεστιβάλ, συντήρηση των διαδρομών, έλεγχος των διανοίξεων νέων διαδρομών, σήμανση και συντήρηση των μονοπατιών, καθαριότητα των αναρριχητικών πεδίων και των γύρω δρόμων και διάσωση σε συνεργασία με την εξαιρετική εθελοντική Ομάδα Διάσωσης.

-Τι άλλο νομίζετε πως χρειάζεται να βελτιώσουμε για να βοηθήσει την προσέλευση των αναρριχητών στην Κάλυμνο;

Τα τελευταία χρόνια η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι επαγγελματίες του νησιού στους τουρίστες – αναρριχητές συνεχώς βελτιώνεται, δεδομένου και του ανταγωνισμού και μπορούμε να πούμε πως βρίσκεται πια σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, ώστε να μην αφήνει  εύκολα δυσαρεστημένους καταναλωτές.

Το πιο δύσκολο κομμάτι για τον επισκέπτη είναι το ταξίδι μέχρι την Κάλυμνο. Κακά τα ψέματα, η Κάλυμνος βρίσκεται εκεί που κάποτε λέγαμε για την «πινέζα του χάρτη».

Χρειάζεται λοιπόν να γίνουν ενέργειες που θα διευκολύνουν το δύσκολο ταξίδι. Περισσότερες διεθνείς απευθείας πτήσεις για το αεροδρόμιο της Κω, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά μέχρι και τον Νοέμβριο και ξεκινώντας πάλι από το Μάρτιο (που είναι πολύ καλοί μήνες για την αναρρίχηση).

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να έχουμε περισσότερες πτήσεις από Αθήνα για Κάλυμνο. Τα δυο τελευταία χρόνια ο αριθμός των πτήσεων αυτών έχει μειωθεί δραματικά. Νομίζω πως από 10 πτήσεις εβδομαδιαίως τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε πέσει στις 6 και έχουμε μόνο 3 πτήσεις για την περίοδο του χειμώνα.  Σύμφωνα με τα στατιστικά του αεροδρομίου η μείωση των αφίξεων είναι περίπου 25%. Μείωση που μάλλον αφορά κυρίως σε αναρριχητές μιας και οι Καλύμνιοι ταξιδεύουν ούτως ή άλλως σε σχετικά σταθερό αριθμό για το νησί.

Επίσης λόγω του ότι  η ανάθεση της γραμμής Αθήνα – Κάλυμνος  γίνεται σε διαφορετική  αεροπορική εταιρεία ανά δίμηνο, δεν υπάρχει η δυνατότητα για τους ταξιδιώτες να κλείσουν εκ των προτέρων θέση για το ταξίδι τους. Δεν βλέπουν καν στο σύστημα αυτά τα δρομολόγια. Μάλιστα επειδή συνήθως οι ξένοι κλείνουν εισιτήρια αρκετούς μήνες νωρίτερα, προγραμματίζοντας το ταξίδι τους, έχουν μόνη λύση να ταξιδέψουν για την Κω.

Το τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού, είναι το σκέλος Μαστιχάρι (Κως) – Κάλυμνος. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όσους είχαν την ιδέα, σε όσους το υλοποίησαν και σε όσους το συνεχίζουν, το να καθιερώσουν ταχύπλοα σκάφη (πχ. KalymnosDolphin) σε αυτή τη διαδρομή και αρκετά δρομολόγια ώστε να μπορείς να φτάσεις πολύ γρήγορα στην Κάλυμνο, ερχόμενος από το αεροδρόμιο της Κω.

Ωστόσο ενώ η ΑΝΕΜ  προγραμματίζει τα δυο ημερήσια δρομολόγιά της με τα πιο αργά της φέρυ (παντόφλα) σε εξαμηνιαία βάση, η δικιά μας ΑΝΕΚ βγάζει συνήθως τα δρομολόγια των ταχυπλόων ανά εβδομάδα ή στην καλύτερη περίπτωση ανά μήνα. Δυστυχώς τα δρομολόγια αυτά δεν βρίσκονται online σε μακροπρόθεσμη βάση. Αν και προσπαθούμε να βοηθήσουμε την κατάσταση στο website climbkalymnos.com όπου αναρτούμε σε συνεχή βάση τα νέα δρομολόγια (δείτε το KosFerryTimetable) και εξηγούμε την κατάσταση στους αναρριχητές,  το σκέλος αυτό του ταξιδιού παραμένει δύσκολο, ειδικά για όσους έρχονται για πρώτη φορά στην Κάλυμνο.

Φανταστείτε μια οικογένεια με παιδιά από την Αμερική που θα έχει να ταξιδέψει τον Απρίλιο για την Κάλυμνο. Πολλούς μήνες πριν θα ξέρουν ακριβώς τις ώρες για τις τρεις πτήσεις που θα χρειαστούν ως την Κω. Στη συνέχεια θα έχουν ένα «σκοτεινό» σκέλος του ταξιδιού, ήδη ταλαιπωρημένοι μετά από τόσες ώρες ταξίδι. Θα πρέπει να κλείσουν και διανυκτέρευση στο Μαστιχάρι ή θα προλάβουν το Dolphin?  Άγνωστο!

Αποτελεί λοιπόν αναγκαιότητα κατά τη γνώμη μου να δημοσιευτούν τουλάχιστο τρία δρομολόγια κορμού τα οποία δεν θα μεταβάλλονται για όλο το χρόνο και θα βρίσκονται εύκολα online.

Τέλος επιτακτική είναι πια η ανάγκη για την ύπαρξη ανακύκλωσης στο νησί. Είναι οξύμωρο να μην υπάρχει ανακύκλωση σε ένα νησί που επαίρεται για την επιτυχία του στον εναλλακτικό τουρισμό και οι περισσότεροι επισκέπτες του αναρριχητές έχουν ως δόγμα ζωής  το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στη φύση. Διάβασα πρόσφατα πως γίνεται προσπάθεια μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων να τοποθετηθούν  41 νησίδες συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών. Οψόμεθα λοιπόν!

Κλείνοντας, δεν μπορώ να μην θίξω το θέμα της καθαριότητας στους οικισμούς και στους δρόμους, ιδίως κοντά στα αναρριχητικά πεδία. Είναι πολύ σημαντικό για ένα νησί που περιμένει πολλά από τον τουρισμό να παραμένει καθαρό, χωρίς σκουπίδια στους δρόμους. Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες ιδίως στα σχολεία ώστε να συνειδητοποιήσουν οι νέοι άνθρωποι του νησιού την ανάγκη για καθαριότητα στους δρόμους και αν είναι  δυνατό να επηρεάσουν και τους μεγαλύτερους. Προτείνω λοιπόν την έναρξη μιας σχετικής εκστρατείας με την επωνυμία  «Θέλω το νησί μου καθαρό» και θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση όποιου φορέα θέλει να βοηθήσει.

-Δεδομένου ότι δεν είστε Καλύμνιος, ούτε έλκετε την καταγωγή σας από το νησί, τι σημαίνει για σας η Κάλυμνος;

Η Κάλυμνος με μάγεψε, και τελικώς έγινα—σχεδόν—Καλύμνιος από επιλογή. Είχα ένα όραμα, να βοηθήσω την Κάλυμνο να εξελιχθεί σε ένα από τους καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς. Προσπάθησα με όλη μου την ψυχή και συνεχίζω να προσπαθώ να συμβάλω σε αυτό. Κατάφερα να φτιάξω εδώ ένα μικρό πέτρινο σπίτι και να περνάω στο νησί ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, όσο μου το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου.

Όταν βρίσκομαι στην Κάλυμνο προσπαθώ να βγάζω από μέσα μου τον καλύτερο εαυτό μου. Να σκαρφαλώνω τα βράχια αναζητώντας τα όριά μου, θαυμάζοντας το εκπληκτικό τοπίο, περνώντας ποιοτικό χρόνο με φίλους από την Κάλυμνο και από όλο τον κόσμο και απελευθερώνοντας το μυαλό μου από τις άχρηστες σκέψεις και τις ανάγκες που μας καταδιώκουν στην μεγαλούπολη.

Εν κατακλείδι, η Κάλυμνος αποτελεί για εμένα μια ευκαιρία για να στοχεύω σε όλα όσα είναι σημαντικά και να παραβλέπω οτιδήποτε άλλο!

-Μια απρόσμενη ιστορία που έχετε ζήσει στην Κάλυμνο; 

Μια μικρή περιπέτεια που μάλιστα έχει σχέση με τη θάλασσα. Ήταν καλοκαίρι, μάλλον του 2006, όταν μετά από μια γεμάτη, κουραστική ημέρα αναρρίχησης επέστρεφα με ένα μικρό φουσκωτό βαρκάκι που είχα τότε από το πεδίο Irox στον οικισμό της Τελένδου για φαγητό. Είχε μόλις νυχτώσει και άφησα τους τρεις φίλους που μετέφερα στην προβλήτα και γύριζα μόνος στο Irox για να παραλάβω και τους υπόλοιπους τρεις. Καθώς πλάναρα μόνος πάνω στο φουσκωτό, διασταυρώθηκα από απέναντι με ένα μεγαλύτερο σκάφος το οποίο δημιούργησε μεγάλο κυματισμό. Το μικρό μου σκάφος βρέθηκε στον αέρα και πριν καταλάβω τι έγινε βρέθηκα στη θάλασσα. Δυστυχώς ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που είχα ξεχάσει να περάσω στον καρπό μου τον σπιράλ διακόπτη ασφαλείας! Το μικρό μου σκάφος άρχισε να κάνει κύκλους με τη μηχανή στο ρελαντί και εγώ κολυμπούσα μες στο σκοτάδι φορώντας μάλιστα τα αναρριχητικά μου ρούχα! Βρισκόμουν σε μια ερημική τοποθεσία κοντά στην παραλία των γυμνιστών, στο μέσο περίπου της απόστασης. Με τους ανθρώπους να περιμένουν μες στη νύχτα να τους παραλάβω. Με τη μηχανή αναμμένη και την προπέλα της εξωλέμβιας σε λειτουργία ήταν φοβερά επικίνδυνο να πλησιάσω το σκάφος! Μες τον πανικό μου, άφησα το φουσκωτό να κάνει αρκετούς κύκλους και υπολόγισα ακριβώς το σημείο στο οποίο θα μπορούσα να προσεγγίσω γρήγορα την πλώρη του σκάφους. Με δυο τρεις γρήγορες απλωτές άρπαξα λοιπόν την μύτη του σκάφους και σκαρφάλωσα από εκεί και πάλι μέσα!

Ευτυχώς είχα στο σακίδιό μου δεύτερα ρούχα να αλλάξω. Μάλιστα είχα χάσει και το ένα μου παπούτσι και στη συνέχεια κυκλοφορούσα ξυπόλυτος. Επέστρεψα λοιπόν και παρέλαβα τους φίλους μου σαν να μην συνέβη τίποτα. Ωστόσο ήμουν τόσο «φορτωμένος» ώστε εκείνο το βράδυ δεν ήθελα να το συζητήσω και δεν αποκάλυψα σε κανέναν την περιπέτειά μου!

-Ποια είναι η καλύτερη θέα στην Κάλυμνο;

Είναι απαράμιλλη η θέα προς την Τέλενδο σε ολόκληρη τη Δυτική πλευρά του νησιού, από το Μασούρι ως και τον Εμποριό. Βεβαίως όσο πιο ψηλά βρίσκεται κανείς τόσο πιο όμορφη είναι και η θέα! Ακόμα ένας λόγος για τον οποίο όλοι οι αναρριχητές τρελαινόμαστε με την Κάλυμνο!

-Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα στο νησί;

Για μένα δεν υπάρχει μη αγαπημένη ώρα όταν βρίσκομαι στην Κάλυμνο. Από τη στιγμή του πρωινού με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου και την Τέλενδο, τις απολαυστικές ώρες της αναρρίχησης και τις μαγικές στιγμές του ηλιοβασιλέματος το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα! Ποια Σαντορίνη άλλωστε!!!

-Ένα αγαπημένο σας στέκι;

Το Azul, είναι ένας υπέροχος χώρος που βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου στον Αρμεό. Με βολεύει λοιπόν και πηγαίνω συχνά αργά το απόγευμα μετά την αναρρίχηση, όταν θέλω να τσιμπήσω κάτι ελαφρύ και να απολαύσω  ένα ποτήρι κρασί υψηλής ποιότητας.

-Πού έχετε φάει τα πιο ωραία φύλλα;

Τα φύλλα, το αγαπημένο Κυριακάτικο φαγητό των Καλυμνίων αποτελεί και για μένα ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά. Πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω που έχω δοκιμάσει τα καλυτέρα, τόσο σε αρκετά από τα εξαιρετικά εστιατόρια του νησιού, όσο και σε φιλικές οικογένειες Καλυμνίων που με κάλεσαν στο τραπέζι τους!

*Ο Άρης Θεοδωρόπουλος είναι οδηγός βουνού, προπονητής ορειβασίας και αναρρίχησης και εκπαιδευτής εναεριτών. Είναι ο συγγραφέας του αναρριχητικού οδηγού της Καλύμνου.

thumbnail_rapel_rebolting

Στο πεδίο Άγιος Φώτης κατά τη διάρκεια συντήρησης αναρριχητικών διαδρομών

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s