nero 028Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή κι ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος Stem Powering  Youth  που πραγματοποιείται στην Κάλυμνο για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ο εκπαιδευτικός οργανισμός  Scico  (Science+communication) σχεδίασε σε συνεργασία με τα εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανική Αγωγή» , και με τη χρηματοδότηση του ιδρύματος Vodafone υλοποιεί εργαστήρια STEM (science, technology, engineering , mathematics) για μαθητές γυμνασίων και λυκείων, σε περιοχές της χώρας , με λιγότερες ευκαιρίες  σε παρόμοιες  εξωσχολικές  δραστηριότητες, όπως η  Θράκη και τα Δωδεκάνησα.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα  έχει ως στόχο να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στις θετικές επιστήμες, ν’ αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν τις επιστήμες αυτές συνδέοντας  τες  με την επίλυση  τοπικών προβλημάτων και τη διεπιστημονική προσέγγιση ζητημάτων της καθημερινότητας.  Επίσης να τους μυήσει στον τρόπο σχεδιασμού επίλυσης ενός  προβλήματος μέσα από τις διαδικασίες της ανάλυσης και σύνθεσης , από την θεωρία στην πράξη. Γι’  αυτό  προσφέρει οικονομικά εργαστήρια,  έξυπνα σχεδιασμένα ώστε να πραγματοποιούν τον στόχο τους με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος.

FHD0300Στην Κάλυμνο τα μαθήματα αυτά γίνονται στο χώρο του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου με μαθητές 13-16 ετών, σε τμήματα 15-20 ατόμων  διάρκειας  8-9 εβδομάδων. Οι μαθητές προέρχονται απ’ όλα τα γυμνάσια και Λύκεια της πόλης ενώ η καθηγήτρια που έχει αναλάβει την καθοδήγηση των μαθητών είναι η Φυσικός Γεωργία Τσιριγώτη, με τη συμπαράσταση και βοήθεια πολλών συναδέλφων του νησιού.

Στο τέλος των μαθημάτων οι μαθητές καλούνται να συμμετάσχουν σ’ έναν διαγωνισμό καινοτομίας με μια δική τους κατασκευή/project. Οι τρεις καλύτερες κατασκευές, από όλες συνολικά τις περιοχές  θα παρουσιαστούν σε διάφορα επιστημονικά φεστιβάλ και οι μαθητές – νικητές θα διεκδικήσουν κάποια βραβεία δωράκια. Η καλύτερη ομάδα από τις έξι νικήτριες ομάδες των δύο κύκλων για το σχολικό έτος 2017-18 θα κερδίσει ένα ταξίδι εκπαιδευτικού περιεχομένου (στην Ελλάδα ή το εξωτερικό) με τον εκπαιδευτή τους.

Στον Α’ κύκλο του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στην Κάλυμνο, την προηγούμενη σχολική χρονιά, μία ομάδα 2  μαθητών, τον Ανδρέα Καρδούλια και τον Νικόλα Καραφύλλη, ξεχώρισε και διακρίθηκε με ένα απαιτητικό ως προς το βαθμό δυσκολίας του εγχείρημα που αφορούσε στην κατασκευή ενός 3D εκτυπωτή. Χάρη στο πείσμα και την επιμονή των μαθητών, η πρόταση κατάφερε να εντυπωσιάσει και να διακριθεί ως μία από τις πιο καινοτόμες κατασκευές του «STEMpoweringYouth»  και σήμερα αποτελεί πολύτιμο εξοπλισμό για το εργαστήρι του σχολείου αλλά και το μοναδικό 3D εκτυπωτή στο νησί της Καλύμνου.

Ελπίζουμε και ο παρών κύκλος να συνοδευτεί με μια ακόμα διάκριση. Τα παιδιά έχουν ήδη χωριστεί σε ομάδες κι έχουν επιλέξει την κατασκευή στην οποία θα εργαστούν. Η καταληκτική ημερομηνία για τη παράδοση των κατασκευών τους είναι η 25η Ιανουαρίου του 2018. Ας τους ευχηθούμε καλή επιτυχία!

Γεωργία Τσιριγώτη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s