thumbnail_DSCN0456Το Erasmus ξεκίνησε το 1987, ως πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, μετά από έγκριση της πρότασης του Ισπανού Επιτρόπου για την Εκπαίδευση και προσφάτως εκλιπόντα, Μανουέλ Μαρίν. Οφείλει το όνομά του στον Έρασμο (1466-1536), Ολλανδό φιλόσοφο, που έζησε και εργάστηκε σε πολλά μέρη στην Ευρώπη για να διευρύνει τις γνώσεις του και να αποκτήσει νέες γνώσεις. Παράλληλα, αποτελεί ακρωνύμιο που υπονοεί το Σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την κινητικότητα των φοιτητών (: EuRopean community Action Scheme for the Mobility of University Students).

Από το 2014, το Erasmus μετεξελίχθηκε σε Erasmus+, δίνοντας την ευκαιρία σε 2 εκατομμύρια άτομα από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να γίνουν εθελοντές ή να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό.

Το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) είναι ο υπεύθυνος φορέας στην Ελλάδα για την υλοποίηση του προγράμματος.

Ως εκ τούτου, υπό την αιγίδα του πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου πανηγυρική εκδήλωση στα πλαίσια των τριάντα χρόνων υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος υποτροφιών στο Μέγαρο Μουσικής, όπου οι ιστορίες εκπαιδευτικών και υποτρόφων απέδειξαν γιατί το πρόγραμμα θεωρείται το πιο επιτυχημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

thumbnail_DSCN0439Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της αίθουσας «Σκαλκώτας», χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου˙ ο πρόεδρος του ΙΚΥ, κ. Κυριάκος Αθανασίου˙ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, κ. Γιώργος Αγγελόπουλος˙ ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, κ. Νίκος Δεμερτζής˙ η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Chrystalla Petridou. Ακολούθησε η παρουσίαση των εμπειριών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από το Erasmus. Οι ομιλητές κάλυπταν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα επρόκειτο για τους κ. Νικόλαο Παλληκαράκη, ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών˙ κ. Γεώργιο Παναγιάρη, καθηγητή των ΤΕΙ Αθήνας˙ Ειρήνη Πουγούνια, εκπαιδευτικό του 1ου Γ.Ε.Λ. Καλύμνου˙ κ. Κώστα Βασιλείου, εκπαιδευτικό από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση σχετικά με τις διαδρομές και τα επιτεύγματα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής, κ. Μόσχος Πολυσίου.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι κ. Μιχαήλ Ταταράκης, διευθυντής του κέντρου φυσικής πλάσματος και laser των ΤΕΙ Κρήτης˙ κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Πατρών˙ κ. Ηρακλής Παληάς, διευθυντής του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού˙ κ. Κωστής Γιαννίδης, Πρόεδρος του Erasmus Student Network˙ κ. Χρήστος Κουτουλάκος, διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου˙ η κ. Γαρυφαλλιά Κατσιμεντέ, εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Γυμνού Ευβοίας.

Το μήνυμα των ομιλητών ήταν ότι «το Erasmus ανοίγει δρόμους και αλλάζει ζωές», αφού δίνει ευκαιρίες σε άτομα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή τους συνείδηση, να αναπτύξουν μια διεθνή οπτική και προοπτική, να δημιουργήσουν διεθνείς συνεργασίες και να συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική ένταξη.

Ειρήνη Πουγούνια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s