DSC05075Γράφει ο Παναγιώτης Ράγκος*

Με αφορμή την επίσκεψη στο νησί του Πρωθυπουργού Τσίπρα, παρατήρησα τις τελευταίες μέρες ένα καταιγισμό άρθρων στο διαδίκτυο σχετικά με προτάσεις, αντιδράσεις, παράπονα. Γενικά διάβασα πολυποίκιλες απόψεις που σε γενικές γραμμές είχαν να κάνουν με τη διευθέτηση προβλημάτων και δυσλειτουργιών της τοπικής νησιώτικης κοινωνίας μας σε ότι αφορά την ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, στους λόγους που οδήγησαν στη κατάσταση υπανάπτυξης, στις δυνατότητες που παρουσιάζονται σήμερα και την αναγκαιότητα εφαρμογής ειδικής πολιτικής όπου, με τη βοήθεια ενός ειδικού θεσμικού πλαισίου, τα νησιά θα μπορέσουν να βρουν τον αναπτυξιακό τους δρόμο μέσα στη διευρυνόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως εδώ όλα καλά και απαραίτητα. Πράγματι η νησιωτική Ελλάδα, με αφορμή την πολύχρονη και εξοντωτική κρίση έχει αφεθεί στο έλεος των περιστάσεων. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν αποψιλωθεί και ψυχορραγούν, ενώ οι πιθανότητες επιβίωσης και ανάπτυξης στο υπάρχων πλαίσιο κρίνονται μηδενικές.

Χρειάζονται επειγόντως όλες εκείνες οι πολιτικές παρεμβάσεις οι οποίες θα αρχίσουν να δίνουν οξυγόνο στα νησιά μας και στους παραγωγικούς συντελεστές τους. Αυτό όμως είναι η μια όψη του νομίσματος.

Η άλλη έχει να κάνει με τα προβλήματα που μπορούν να ανιχνευθούν, να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν απ’ την ίδια τοπική κοινωνία και την πολιτική ηγεσία της και κατά την άποψή μου τα αυτά έχουν προτεραιότητα. Τι πραγματικά γίνεται όμως;

Θα προσπαθήσω να μεταφέρω την ταπεινή μου άποψη γνωρίζοντας ότι πιθανόν να αγνοώ, όπως είναι πολύ φυσικό, κάποιες παραμέτρους δυσκολίας και ιδιαιτερότητας.

Διασχίζοντας κανείς την παραλιακή ζώνη της πρωτεύουσας του νησιού θα παρατηρήσει σε πολλά σημεία εικόνες οι οποίες είναι ασύμβατες με τις επιδιωκόμενα αναπτυξιακά όνειρα των τοπαρχών…

Στα μαθηματικά λένε,  ότι δεν μπορείς να λύσεις μια εξίσωση αν πρώτα απ’ όλα δεν ξέρεις να κάνεις αριθμητικές πράξεις.

Εν προκειμένω δεν μπορείς να ζητάς για παράδειγμα να σου στείλουν στο νησί εκπαιδευτικά ιδρύματα και ακαδημίες, όταν εσύ δεν έχεις καταφέρει να διαμορφώσεις και να αναβαθμίσεις ένα χώρο στη βιτρίνα της παραλίας σε έναν όμορφο και δημιουργικό παιδότοπο που δεν υπάρχει στο νησί -δεν μιλάω για παιδική χαρά- και αντιθέτως να τον υποβαθμίζεις σε τοπικό σκουπιδότοπο, σε μια επικίνδυνη αλάνα!

Δεν μπορεί να μην αξιοποιείς ένα υπέροχο κομμάτι παραλιακό, αυτό στο χώρο της μαρίνας, σε ένα πανέμορφο παραλιακό πάρκο με πρασιές και δέντρα και αντ’ αυτού να τον έχεις στο έλεος του Θεού και του κάθε μαγαζάτορα. Το ίδιο φυσικά θα μπορούσε να γίνει και απ’ την άλλη πλευρά του λιμανιού.

Δεν μπορεί να μιλάς για την νέα γενιά της Καλύμνου και να μην έχεις κάνει γι’ αυτή το παραμικρό. Που θα πάει μια οικογένεια το παιδάκι της σήμερα στο νησί της Καλύμνου; Το μοναδικό σημείο που μπορεί να πάει είναι στην κεντρική πλατεία, αν μπορείς να την χαρακτηρίσεις έτσι, δίπλα στις καφετέριες και σε ένα χώρο περίπου μισού στρέμματος. Σκεφτείτε για παράδειγμα να κατεβούν μια μέρα στο συγκεκριμένο χώρο διακόσια παιδάκια . Και να κάνουν τι; Φαντάζομαι όλους σας έχει προβληματίσει αυτό το θέμα. Καμιά λύση όμως.

Ακούω συνεχώς για την καθαριότητα χωρίς σε κανένα να περνάει απ’ το μυαλό ότι για να μείνει κάτι καθαρό και αξιοπρεπές πρέπει αυτό το κάτι να είναι σεβαστό απ’ όλους. Ποιος χώρος στο νησί μας είναι σεβαστός; Ποιος χώρος στο νησί μας αποτελεί σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη; Να σας πω λοιπόν ότι κανένας κοινόχρηστος χώρος του νησιού δεν αποτελεί σημείο αναφοράς για κανέναν.

Θα μπορούσε για παράδειγμα το καταδυτικό κατάστημα στην περιοχή των Αργινωντών, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, να είναι μια υπέροχη γωνιά του νησιού. Εικόνα εγκατάλειψης.

Υπήρχε μια παιδική χαρά στην περιοχή Ρήνα – Βαθύς, απ’ ότι πληροφορήθηκα, σε ιδιωτικό χώρο. Θα μπορούσε ο Δήμος να τον μισθώσει και να εξακολουθήσει να υπάρχει. Εικόνα εγκατάλειψης. Το που θα πάει τώρα το παιδάκι στο Βαθύ να περάσει λίγες ώρες δεν απασχολεί κανένα. Για αυτό άλλωστε υπάρχουν και τα τάμπλετ!

Να μιλήσουμε για την πολιτιστική γωνιά της Χώρας στην περιοχή που λειτουργεί το μικρό θεατράκι; Εικόνα εγκατάλειψης, όχι ευτυχώς του πολιτισμού όπου εκεί υπάρχουν σημαντικοί άνθρωποι.

Να μιλήσουμε για τις παιδικές χαρές του νησιού που κάποτε υπήρχαν; Σκουπιδότοποι..

Να μιλήσουμε για τις αθλητικές υποδομές του νησιού; Ένα κλειστό γυμναστήριο που όταν βρέχει ανοίγουν ομπρέλες και ένα κολυμβητήριο που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο – Ιούλιο και Αύγουστο. Μα τότε τα παιδιά κάνουν κολύμπι στη θάλασσα!!

Δεκάδες άλλα παραδείγματα θα μπορούσα να επικαλεστώ.

Όλα αυτά τα ανέφερα για να τονίσω ότι τα προβλήματα για το νησί μας δεν ξεκινούν απαραίτητα απ’ το κέντρο και δεν είναι πάντα θέμα χρημάτων. Τα προβλήματα ξεκινούν απ’ τον ίδιο μας το χώρο και απ’ τη διάθεση να τα ανιχνεύσουμε και να τα επιλύσουμε.

Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται να ασχοληθούν άνθρωποι με μεράκι, όρεξη και όραμα. Άνθρωποι που δεν θα ιντριγκάρονται απ’ τα τοπικά μέσα, άνθρωποι που δεν θα έχουν σαν σκοπό και στόχο την εικόνα του εαυτού τους. Άνθρωποι που θα σέβονται και θα διεκδικούν για το νησί τους και δεν θα κομπάζουν ως μετρ των έργων και των λόγων. Άνθρωποι που δεν θα καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια! Χρειάζονται για αυτό το νησί νέοι, ταπεινοί και άφθαρτοι και τότε ο κάθε Τσίπρας ίσως πάρει κάποια επιστολή…

*Ο Παναγιώτης Ράγκος είναι πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης Καλύμνου «Απόλλων»

 

3 responses »

 1. Ο/Η Μικές Β. Ρήγας λέει:

  Ενα ΥΠΕΡΟΧΟ άρθρο που περιγράφει, επακριβώς, τα προβλήματα του τόπου!!

 2. Ο/Η ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΟΥΣΕΛΛΗΣ λέει:

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ,ΣΩΣΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΟΥ.ΜΕΝΩ ΟΜΩΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΤΟΝ ΕΠΙΛΟΓΟ ΣΟΥ. ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ,Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ(ΣΕ ΙΔΕΕΣ) ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΥ ΕΜΦΑΝΗΣ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΕΟΙ (ΣΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ) ΚΑΙ ΑΦΘΑΡΤΟΙ ΜΕ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ. ΚΑΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ, ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ » ΠΑΛΕΙΩΝ» ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙΣ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΠΟΙΗΘΩ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ «ΠΑΛΕΙΟΥΣ» ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!

 3. Ο/Η Faneromeni λέει:

  Poso tha ithela na diavaso ena minima ena kalesma Kalymnion ,na leei. Eseis anexartitou ilikias ,morfotikou epipedou,fylou …k.t.l – ELLATE GIA PIO kATHARI KAI ORAIA KALYMNO – .Auto tha Htan to kalitero psifodeltio gia mena ,dioti tha eixe Anthropous
  me Agapi,Thelisi meraki gia ton topo pou gennithikan pou tou ofeiloun polla na tou dosoume kai ego mazi .Na afeisoume tin politiki , H opoia exei tin ikanotita na prolegei ti tha ginei ton epomeno xrono kai meta na exigei ,giati den egine.(WIST.CH)
  BeBaia, o Diogenis mas didaxe pos H stasi mas apenanti stin exousia na einai H idia me tin stasi me tin fotia. Na min stekesai oute poli konta ,giati tha kaeis ,alla oute poli makriagia gia na min xepagiasis.. :Agapimenoi mou sympattriotes zo dystixos poli makria apo tin Kalymno mas ,omos einai poli omorfo pou tin kouvalao opou ki «an vriskomai .
  Erxomai oxi syxna ,paratirontas oti apousiazei ayti H kalesthisia stous dromous idiaitera
  stous kentrikous tis Pothia , poso tha ithela eilikrina na symetexo s;ayto to «psifodeltio»
  Sas euxaristo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s