OLYMPUS DIGITAL CAMERAΈχω δυο φίλους στην Πόθια, που όταν πριν από μερικά χρόνια έπαιρναν την απόφαση να εγκαταλείψουν την Αθήνα και να επιστρέψουν στο νησί για να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους ίδιους και στα παιδιά τους, δεν μπορούσαν να φανταστούν την εφιαλτική πραγματικότητα που θα βίωναν όντες κάτοικοι ενός εκ των κάθετων δρόμων του κεντρικού εμπορικού δρόμου (ας όψεται το πατρικό σπίτι).

Αργά τη νύχτα, το καταμεσήμερο και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας οι ίδιοι και τα παιδιά τους πετάγονται από τα κρεβάτια και τις καρέκλες τους από τις “πειραγμένες” εξατμίσεις των δικύκλων  που οδηγούν νεαροί –ως επί το πλείστον- οδηγοί.  Όσοι δεν έχουν ζήσει μια τέτοια κατάσταση δεν μπορούν να κατανοήσουν το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Γιατί είναι άλλο να κινείσαι με το αυτοκίνητό σου και να σε προσπερνά θορυβώδες μηχανάκι στο δρόμο σε ώρα αιχμής και άλλο να κοιμάσαι και να περνά έξω απ’ το σπίτι σου κάνοντας τα παράθυρα να τρίζουν!

Και που δεν έχουν απευθυνθεί. Ακόμη και στους ίδιους τους νεαρούς. Γιατί υπάρχουν ακόμη τέτοιου είδους άνθρωποι που κατανοούν την έλλειψη παιδείας των συμπολιτών τους και προσπαθούν να τους προσεγγίσουν ανθρώπινα και ευγενικά εξηγώντας τους την αρνητική επίδραση της συμπεριφοράς τους στην καθημερινότητά τους. Αλλά στου κουφού την πόρτα…

Την ίδια αδιαφορία εισέπραξαν και από την Αστυνομία στην οποία έχουν απευθυνθεί ουκ ολίγες φορές.

Όποτε τους συναντώ γίνομαι κοινωνός της αγανάκτησης και της απελπισίας τους, λόγω της αδιαφορίας των αρμοδίων να λάβουν άμεσα μέτρα που θα προστατέψουν την ποιότητα της ζωής και της υγείας τους.

Είναι μια ακόμη κατηγορία ανθρώπων, από τις πολλές, που χρειάζεται να παλέψουν για τα αυτονόητα: το δικαίωμά τους ως πολίτες να ζουν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται “χάρη”, αλλά καθήκον των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών. Το δικαίωμά τους στην ξεκούραση, την ησυχία στο σπίτι και την ηρεμία, τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Γράφοντας για την περίπτωση των φίλων, θυμήθηκα την επιστολή που είχε στείλει σύλλογος της Ύδρας στον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού αντιδρώντας στο αίτημα αστυνομικών να χρησιμοποιούν μοτοσυκλέτες στο νησί (!!!), σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η Ύδρα είναι ο μόνος τόπος στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη, στον οποίον δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα, πλην εκείνων που χρησιμοποιεί ο Δήμος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Νοσοκομείο του νησιού. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το νησί, που μαζί με την σπάνια ομορφιά του και το αρχαιολογικό του παρελθόν 6.000 ετών, το καθιστούν μοναδικό και τόπο προσέγγισης ποιοτικού τουρισμού».

Θα μου πείτε “ψιλά γράμματα”… Εδώ είναι Κάλυμνος!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s