fenerlisΣυνέντευξη με τον εκδότη του ψαρευτικού περιοδικού «Lurebites» Γιώργο Φενερλή.

Θα μπορούσε να επωφεληθεί η Κάλυμνος από τον αλιευτικό τουρισμό; Θα μπορούσε το νησί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να στραφεί και προς αυτή τη μορφή ανάπτυξης προσελκύοντας ακόμη περισσότερους και μιας άλλης κατηγορίας επισκέπτες;

Ο Γιώργος Φενερλής -ένας από τους παλιότερους αρθρογράφους, επιμελητές και εισηγητές πολλών νέων ψαρευτικών τεχνικών στην Ελλάδα (spinning, LRf) και εκδότης ενός πολύ ιδιαίτερου νέου ηλεκτρονικού εγχειρήματος το «Lurebites», το οποίο δεν μοιάζει με τίποτα από όσα υπάρχουν στα ελληνικά δεδομένα – είναι κατηγορηματικά θετικός κάνοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις.

Αφορμή για την συνέντευξη που ακολουθεί στάθηκε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «Lurebites» για την ψαρευτική τεχνική του spinning στην Κάλυμνο από τον συμπατριώτη μας συγγραφέα Γιώργο Τυρίκο Εργά στο οποίο παρουσιάζει το νησί ως έναν κορυφαίο παράκτιο ψαρευτικό προορισμό. Ο κ. Φενερλής μας μιλά για μια νέα φιλοσοφία όσον αφορά στην ψαρευτική τέχνη και τη σχέση της με τις τουριστικές προοπτικές για το νησί μας και όχι μόνο.

27044751_1633163023386409_516369480_n-κ. Φενερλή είστε πολλά χρόνια στον χώρο των εκδόσεων και της αρθρογραφίας γύρω από το ψάρεμα. Τι σας έκανε να προχωρήσετε σε αυτό το νέο εκδοτικό εγχείρημα εν μέσω «κρίσης».

Ένα όραμα. Το να μπορεί να εκφραστεί η ψαρευτική τέχνη και στη χώρα μας με έναν τρόπο τόσο αισθητικά όσο και τεχνικά άρτιο ο οποίος να ταιριάζει στην μεγάλη ψαρευτική της παράδοση και να τιμάει την ουσία μας ως λαός της θάλασσας. Γνωρίζω καλά τα θετικά και τα αρνητικά του χώρου τόσο στα ελληνικά όσο και στα διεθνή δεδομένα. Αποφασίσαμε, αρχικά με έναν μικρό πυρήνα ανθρώπων ο οποίος αναπτύσσεται και μεγαλώνει όσο περνάει ο χρόνος, να επικεντρωθούμε στα θετικά και να αναδείξουμε το ελληνικό ψάρεμα, την ελληνική θάλασσα με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα, με ένα αποτέλεσμα που δεν θα έχει να ζηλέψει κάτι από παρόμοια στο εξωτερικό. Παράλληλα να δείξουμε την απόλυτη ανάγκη να προστατευτεί ο θαλάσσιος μας πλούτος με κάθε τρόπο. Ο μοντέρνος ψαράς μπορεί να αποτελεί προστάτη της Φύσης και όχι άρπαγα. Στην ουσία για να γίνει αυτό πρέπει κανείς να εκπαιδεύσει και να ορίσει καλά μια νέα γενιά ψαράδων και αρθρογράφων με υψηλή τεχνική κατάρτιση και οικολογική ευθύνη.

Το έχετε καταφέρει;

Τα πράγματα και οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν εύκολα. Είναι ένας συνεχής αγώνας. Μέσα από το Lurebites, το οποίο αποτελείται τόσο από μια σύγχρονη ηλεκτρονική ιστοσελίδα όσο και από ένα συνδρομητικό ηλεκτρονικό περιοδικό, γίνεται μια προσπάθεια που μετράει ήδη κάποια χρόνια. Μετράει και πολλά απτά αποτελέσματα. Πέρα από τα όποια τεχνικά άρθρα, τα οποία είναι πολλά και καλύπτουν πολλές ψαρευτικές τεχνικές, έχουμε βοηθήσει να αναδειχθούν νέοι ψαράδες οι οποίο μάλιστα έχουν αναλάβει και εταιρίες από το εξωτερικό ως δοκιμαστές πεδίου (field testers). To να βλέπεις ονόματα νέων παιδιών, Ελλήνων σε διεθνείς καταλόγους, το να διαβάζεις τα άρθρα τους στο εξωτερικό είναι μια σημαντική καταξίωση για το ελληνικό ψάρεμα γενικότερα.

-Είναι και μια σημαντική προβολή της Ελλάδας ως ψαρευτικού προορισμού;

Αναμφισβήτητα. Κάθε εξωστρέφεια τέτοιους είδους είναι πολύ ενδιαφέρουσα και ως προς την έλξη εξειδικευμένου τουρισμού. Έχουμε χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών, έχουμε φυσικό πλούτο ο οποίος όμως παραμένει ανεκμετάλλευτος και στη χειρότερη περίπτωση απροστάτευτος.  Προωθούμε μια νέα ψαρευτική παιδεία η οποία στο εξωτερικό είναι πλέον παγιωμένη, του ψαρέματος ως προορισμό που γεμίζει κάποιον πνευματικά και όχι ως αυτοσκοπό για τη συλλογή αλιευμάτων, για την «ψαριά». Αυτό συμβαίνει με έμφαση στην τεχνική κατάρτιση, στην απελευθέρωση των αλιευμάτων κτλ.

27153058_1633163150053063_863250817_n-Μιλήστε μας περισσότερο για τις προοπτικές αυτής της εξωστρέφειας. Διαβάζουμε στο άρθρο του συμπατριώτη μας Τυρίκου Εργά την παρουσίαση της Καλύμνου ως ένα τόπο ιδανικό για νέες ψαρευτικές τεχνικές όπως αυτής του LRF. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποιες νέες ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης όπως  για παράδειγμα συνέβη με την αναρρίχηση;

Μια ήπιας, ανάπτυξης, εξειδικευμένης και σωστής, ας το πούμε έτσι, τόσο για τον τόπο που δεν πρέπει να καταπατηθεί, για το περιβάλλον του αλλά και για τον ντόπιο και τον επισκέπτη. Χρειάζεται να υπάρξει τεχνική κατάρτιση π.χ. να εκπαιδευτούν ψαράδες από τις τοπικές κοινωνίες που να μπορούν να προσφέρουν εξειδικευμένες εμπειρίες ψαρέματος σε επισκέπτες (και υπάρχουν χιλιάδες δυνάμει που ασχολούνται στο εξωτερικό με το άθλημα). Υπάρχουν πολλοί επισκέπτες που θα θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με ψάρεμα υψηλού επιπέδου ή ακόμα να και έρθουν σε έναν τόπο αποκλειστικά για αυτό.

-Στο περιοδικό σας δίνεται έμφαση, όπως βλέπουμε στον  τόπο, στο νησί, στην παραλία. «Πεδίο» δηλαδή δεν είναι μόνο ο εξοπλισμός, οι τεχνικές, τα ψάρια.

Και θα δώσουμε στο μέλλον και άλλη έμφαση σε αυτό. Από αυτήν την άποψη το περιοδικό μπορεί να διαβαστεί από ένα κοινό ευρύτερο. Στο νου μας έχουμε π.χ. και τους Έλληνες της διασποράς οι οποίοι ενδιαφέρονται για το ψάρεμα και οι οποίοι όπου και να βρίσκονται σίγουρα θα μπορούν να απολαύσουν τα άρθρα τόσο ως πηγή τεχνικών γνώσεων αλλά και ως άμεση επαφή τους με τον τόπο που άφησαν πίσω. Να σημειώσουμε πως το συνδρομητικό περιοδικό Lurebites Mag εκδίδεται τόσο ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Lurebites στο http://lurebites.com/

Και το συνδρομιτικό Lurebites Mag στο https://http://www.lurebites-mag.com/

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s