17424671_1302240309824115_2783769439190701683_n

Περιμένοντας τα δελφίνια να κάνουν την εμφάνισή τους

«Βλέπω πολλές φορές το καλοκαίρι στο Μασούρι ανθρώπους να κολυμπούν δίπλα στα δελφίνια και δεν αντιλαμβάνονται το παραμικρό. Ίσως γιατί δεν έχουν μάθει να βλέπουν ότι συμβαίνει γύρω τους, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για πλάσματα της φύσης που δεν αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους».

Ο Ολλανδός Eric Maanders, που ζει στην Κάλυμνο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έχει τόσο εξασκηθεί στην παρατήρηση των συμπαθών κητωδών, που γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των… πολιτογραφημένων Καλύμνιων δελφινιών, τους έχει δώσει ονόματα, γνωρίζει τη δομή των οικογένειών τους, έχει δει τα μικρά τους να γεννιούνται και να μεγαλώνουν και το σημαντικότερο έχει παίξει μαζί τους πολλές φορές.

Μας μιλά για τις στιγμές αυτές με τον ενθουσιασμό μικρού παιδιού. Είναι άλλωστε εντυπωσιακά τα όσα έχει καταγράψει όλα αυτά τα χρόνια και αφορούν στα υπέροχα θαλάσσια πλάσματα.

dol-5Ατελείωτες ώρες παρακολούθησης που μπορεί να ξεκινά από τον Εμπορειό, να συνεχίζεται στο Μασούρι και να καταλήγει στην πίσω παραλία του Μελιτσάχα. Όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Eric με τη σύντροφό του Irma πέρασαν με τους φίλους τους μια ολόκληρη μέρα, ξεκινώντας να τους παρατηρούν από το αυτοκίνητό τους, συνέχισαν με το μηχανάκι για να καταλήξουν στη θάλασσα με το σκάφος τους, όπου ο επίλογος γράφτηκε με ένα συναρπαστικό σόου βουτιών και αλμάτων, αποκλειστικά για δύο.

«Πρόκειται για μαγικά πλάσματα, με νοημοσύνη, με δική τους γλώσσα και εντυπωσιακές ικανότητες επικοινωνίας» λέει ο Eric και ανοίγοντας τον υπολογιστή του μας δείχνει τη συλλογή με τις αμέτρητες φωτογραφίες των φίλων του, παρουσιάζοντάς τους έναν έναν με τα ονόματα που τους έχει δώσει.

Συνολικά στις θάλασσες της Καλύμνου κυρίως στις μπροστινές παραλίες αλλά και στον Βαθύ, ζουν 25 δελφίνια όλων των ηλικιών, και των δύο φύλων, με το πιο μικρό να μην ξεπερνά τους δύο μήνες και το μεγαλύτερο τα δέκα χρόνια. Κι ενώ παλαιότερα υπήρχαν τρία είδη δελφινιών, τώρα έχει απομείνει ένα είδος.

Όλα αυτά για τα είδη, τις ηλικίες, τις συνήθειές τους ο Eric τα έμαθε παρατηρώντας τα και καταγράφοντας διακριτικά κάθε τους κίνηση και συμπεριφορά. Έχει πάντα μαζί του όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό: τη φωτογραφική του μηχανή και την βιντεοκάμερα και τα όσα αναρτεί κατά καιρούς στην σελίδα που έχει δημιουργήσει στο facebook Dolphins of Kalymnos” (ΕΔΩ), είναι πραγματικά μοναδικά στιγμιότυπα.

Τις εικόνες αυτές και τις πληροφορίες θέτει στη διάθεση του επιστημονικού κλάδου για περαιτέρω έρευνα και επεξεργασία, όπως στο “Αρχιπέλαγος”, στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας οι οποίοι και τον θεωρούν πολύτιμο συνεργάτη τους.

Τελικά έξω από το νερό ή μέσα σε αυτό η ζωή μπορεί να μη διαφέρει και τόσο όσο νομίζουμε…

Παρατηρώντας τα δελφίνια έχει μάθει να ξεχωρίζει το φύλλο τους, την ηλικία τους, καταλαβαίνει πότε κοιμούνται, ακόμη και πότε πηγαίνουν τα μικρά “σχολείο” με τη συνοδεία του παππού και της γιαγιάς προκειμένου να μάθουν τις τεχνικές κυνηγιού που θα τους εξασφαλίσει την τροφή τους, αλλά και πότε παίζουν ομαδικά.

Το βεβαιώνουν άλλωστε και οι επιστήμονες, τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά έχουν αδιαμφισβήτητα εξελιγμένη κοινωνική συμπεριφορά, παρόμοια με τον ανθρώπινο πολιτισμό. Τα δελφίνια ζουν σε κοινωνικές ομάδες με στενούς δεσμούς ανάμεσά τους, αναπτύσσουν πολύπλοκες σχέσεις, μιλάνε μεταξύ τους ακόμη και με τοπικές διαλέκτους – όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Δεν αποκλείεται ακόμη και να φωνάζονται με τα «ονόματά» τους ή να…κουτσομπολεύουν!

Αναγκαιότητα η προστασία των υπέροχων αυτών πλασμάτων

12002234_916229275091889_1352348791927311273_nΟ Eric θέλει να αφυπνίσει τον κόσμο που ασχολείται με τη θάλασσα, όπως τους ψαράδες, τους χρήστες των φουσκωτών και άλλων μηχανοκίνητων σκαφών,  καθώς και όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού για την ανάγκη προστασίας και διάσωσης αυτών των υπέροχων ζώων.

«Η παρουσία αυτών των πλασμάτων στις θάλασσες του νησιού υποδηλώνει πως είναι καθαρές και αυτό είναι προς όφελος όλης της τοπικής κοινωνίας» σημειώνει.

Μάλιστα έχει εκδώσει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που περιλαμβάνει τις σημαντικότερες πληροφορίες για την καλύμνικη κοινότητα των δελφινιών το οποίο διανέμει σε όλους τους επισκέπτες του νησιού που περνούν από το κατάστημά του στο Μασούρι (“Best Moto” Bike Rental & Tourist info) καλώντας τους να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για να μπορέσουν να δουν τα δελφίνια που ζουν στις θάλασσες του νησιού και ταυτόχρονα να τον ενημερώσουν για τις κινήσεις τους.

Ο ίδιος δεν αρνείται σε όποιον του ζητήσει να τον συμπεριλάβει στην παρέα και να του συστήσει τον μαγικό κόσμο των δελφινιών,  στο νησί που έχει επιλέξει να ζει. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του: να συστήσει τους φίλους του σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, ώστε οι άνθρωποι να γνωρίσουν τα δελφίνια, να τα αγαπήσουν, να τα προστατεύσουν.

Μια ακόμη εναλλακτική μορφή τουρισμού στην Κάλυμνο

Ο Eric αναδεικνύει μια ακόμη εναλλακτική μορφή τουρισμού της Καλύμνου και η ανταπόκριση τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν την εμφάνισή τους τα δελφίνια σε κάποια από τις παραλίες του νησιού και να μην σπεύσουν να τον ενημερώσουν οι φίλοι -ανταποκριτές του σε όλη την Κάλυμνο. Ξέρουν ότι τα αγαπά και ότι θέλει πολύ να μαθαίνει νέα τους συνεχώς. Θεωρεί τα δελφίνια οικογένειά του. Και αυτά πρέπει να τον συμπαθούν. Δεν εξηγείται αλλιώς το σόου που κάνουν κάθε φορά που τον αισθάνονται κοντά τους.

Για τον Eric και τα δελφίνια της Καλύμνου θα μπορούσε να γραφτεί μια ακόμη πολύ όμορφη ιστορία από τις πολλές που υπάρχουν και αφορούν στην φιλία των δελφινιών με τους ανθρώπους από τα αρχαία ακόμη χρόνια.

Ιστορίες που μπορούν να ζήσουν μόνοι όσοι έχουν ανοιχτά τα μάτια της ψυχής τους. Όσοι είναι έτοιμοι να περιπλανηθούν σε περιοχές μιας πρωτόγνωρης γνώσης που ανακύπτει από την επαφή με ένα άλλο είδος νοημοσύνης. Όσοι με δυο λόγια θεωρούν -και το αποδεικνύουν με τις πράξεις τους- πως τον πλανήτη τον μοιραζόμαστε με όλα τα άλλα πλάσματα και πρέπει να συνυπάρχουμε αρμονικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s