ΕΚΑΒ

Με μειωμένο προσωπικό εξακολουθεί να λειτουργεί η υπηρεσία του ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τον μήνα που διανύουμε από τις 28 μέρες, μόνο τις 10 να υπάρχουν βραδινές βάρδιες (11 το βράδυ με 7 το πρωί).

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Ιατρικός Σύλλογος Επαρχίας Καλύμνου με επιστολή του προς τον αν. διοικητή του Νοσοκομείου Καλύμνου κ. Εμ. Βόλο την οποία ταυτόχρονα κοινοποιεί στους υπουργούς Υγείας και Εθνικής Άμυνας, στον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στους βουλευτές Δωδεκανήσου, στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, στην διοικήτρια 2ης ΥΠΕ, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στον έπαρχο Καλύμνου, στον δήμαρχο Καλύμνου, στην διοικήτρια των Νοσοκομείων Ρόδου, Κω, Καλύμνου και στα ΜΜΕ.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της επιστολής που σας είχαμε στείλει στις 16/01/2017 με αρ. πρωτ. 6 , μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με την 24ωρη κάλυψη των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ για το ασθενοφόρο του νοσοκομείου Καλύμνου.

Έχουμε πληροφορίες ότι για το μήνα Φεβρουάριο του 2018, 18 βραδινές βάρδιες (από τις 11:00μ.μ. έως τις 7:00π.μ.) δεν καλύπτονται λόγω μειωμένου προσωπικού.

Παρακαλούμε πολύ ενημερώστε μας πως μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε ούτως ώστε ένα ακριτικό νησί 16.000 μόνιμων κατοίκων να έχει 24ωρη κάλυψη από το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ».                                                     

Για τον Ι.Σ.Ε.Κ.

Ο Πρόεδρος                                          Ο Γραμματέας

Γεράσιμος Αποστολάτος                        Μικές-Μιχαήλ Κουκουβάς  


Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος»

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, στις 12 Φεβρουαρίου 2017, είχε δημοσιευθεί το παρακάτω ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» με τίτλο «Η άγονη γραμμή του ΕΚΑΒ: Δραματικές ελλείψεις ασθενοφόρων στα νησιά» στο οποίο γινόταν αναφορά και στην Κάλυμνο και επισημαίνονταν χαρακτηριστικά τα εξής:

«Μόνο για το Σάββατο υπάρχει ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νησί της Καλύμνου και αυτό επιλέχθηκε από τους διασώστες, καθώς είναι η ημέρα που ο κόσμος διασκεδάζει και είναι πιθανότερο να συμβούν τροχαία ατυχήματα. «Τις υπόλοιπες ημέρες δεν καλύπτουμε το βράδυ, δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Πριν από λίγες ημέρες, μία τη νύχτα υπήρχε κλήση, ενημερώσαμε ότι δεν υπάρχει ασθενοφόρο και πήγε στον ασθενή ιδιώτης γιατρός στο σπίτι και του προσέφερε τις πρώτες βοήθειες. Εάν δεν είχε την οικονομική δυνατότητα, τι θα γινόταν; Θα πέθαινε;», αναρωτιέται ένας εκ των πέντε διασωστών του νησιού, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για να λειτουργεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νησί όλο το 24ωρο, χρειάζονται 11 διασώστες και σήμερα είναι μόλις πέντε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το νησί της Καλύμνου βρίσκεται εκτός σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας. Όπως καταγγέλλεται, με την προκήρυξη 7Κ/2014 προσλήφθηκαν 186 διασώστες αλλά κανείς για την Κάλυμνο. Στην προκήρυξη που «τρέχει» τώρα στον ΑΣΕΠ για τους 93 διασώστες στο ΕΚΑΒ, επίσης δεν προβλέπεται κανείς για το νησί της Καλύμνου. Το ίδιο και με τους λίγους διασώστες 8μηνων συμβάσεων μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Επιπλέον, οι διασώστες καταγγέλλουν ότι ακόμη και στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων, μέσα από το οποίο θα απασχοληθούν 53 πληρώματα ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ και 112 οδηγοί σε διάφορους φορείς Υγείας, δεν προβλέπεται να στελεχωθεί η Κάλυμνος.

Το νησί της Καλύμνου είναι παγκοσμίως γνωστό για αναρρίχηση και δέχεται εκατοντάδες αναρριχητές επί εννέα μήνες το χρόνο. «Ξεκινούν από Μάρτιο να έρχονται και έχουμε αναρριχητές τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο. Συνεχώς γίνονται κλήσεις για ατυχήματα. Και ειδικά στα άκρα του νησιού και στα δύσβατα μέρη όπου γίνονται οι αναρριχήσεις θες μία ώρα να φτάσεις. Αυτή την ώρα όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι του νησιού μένουν ακάλυπτοι», προσθέτει ο διασώστης».

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s