28279458_1636394933062205_3958276548333093252_n«Θυμάσαι τότε που φόραγες με ανυπομονησία και χαρά τη στολή σου για να πας στο Σύστημα, στην εκδρομή, στη διανυκτέρευση, στην κατασκήνωση ή φόρεσες έστω και μια φορά το προσκοπικό μαντήλι; Σε περιμένουμε την Κυριακή 4 Μαρτίου στις 11 το πρωί να παίξουμε όλοι μαζί και να θυμηθούμε την προσκοπική ζωή στον προαύλιο χώρο του Επαρχείου Καλύμνου».

Την πρόσκληση αυτή απευθύνει το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα Δωδεκάνησα για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ένωση της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (70 χρόνια Ελεύθερα Δωδεκάνησα).

28378584_1637527246282307_9223207144470347776_nΟ προσκοπισμός στην Κάλυμνο ήταν πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων ανθρώπων

Με αφορμή την πολύ ενδιαφέρουσα πρόσκληση της Κυριακής, απευθυνθήκαμε στον “πατριάρχη” του προσκοπισμού στην Κάλυμνο τον κ. Αντώνη Σακέλλη προκειμένου να παραθέσουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία του Συστήματος στο νησί:

-Ο προσκοπισμός στην Κάλυμνο ήταν πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων ανθρώπων το φθινόπωρο του 1945, όταν επέστρεψαν από την Παλαιστίνη όπου είχαν καταφύγει με τις οικογένειές τους ως πρόσφυγες. Εκεί στους καταυλισμούς,  Άγγλοι –στη χώρα των οποίων γεννήθηκε η ιδέα του προσκοπισμού- απασχολούσαν τα παιδιά σε διάφορες δραστηριότητες ώστε να είναι χρήσιμα και δημιουργικά. Επιστρέφοντας λοιπόν στην πατρίδα τους οι Ιωάννης Γλυκοκάλαμος, Νικηφόρος Κοσμάς, Νικόλαος Καθοπούλης, Σκεύος Κουτρούλης, Γεώργιος Λαμπαδάριος, Νικόλαος Σκουμπουρδής, Γεώργιος Καραβοκυρός, Στέλιος Κουλιανός και Γεώργιος Μαϊλλης ίδρυσαν στην Κάλυμνο τον προσκοπισμό.

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν περάσει από το Σύστημα περισσότερα από 2.500 παιδιά.

Στέγη απέκτησε τα τελευταία οκτώ χρόνια στο δασάκι του Αγίου Στυλιανού, χάρη στην ευγενική παραχώρηση της Μονής του Αγίου Σάββα.

Η προσφορά του προσκοπισμού στην εποχή μας είναι περισσότερο σημαντική δεδομένου ότι τα παιδιά βομβαρδίζονται με γνώσεις και πληροφορίες, όμως δεν μαθαίνουν πια πρακτικά πράγματα, ούτε ασχολούνται με το παραδοσιακό παιχνίδι.

-Στο Σύστημα μαθαίνουν να αγαπούν και να προστατεύουν το περιβάλλον και γίνονται ενσυνείδητοι υποστηρικτές και πρεσβευτές του φυσικού πλούτου και της ιστορίας του τόπου τους, ανακαλύπτουν τη χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία αλλά και την έννοια του εθελοντισμού. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία ωριμάζουν, κοινωνικοποιούνται και γίνονται υπεύθυνα άτομα, με κριτική σκέψη, αυτοπεποίθηση και φαντασία.

Η ζωή στη φύση και γενικότερα οι δράσεις που έχουν να κάνουν με κατασκηνώσεις και εκδρομές είναι αυτές που χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή του κάθε προσκόπου. Με το να έρχονται τα παιδιά κοντά με τη φύση ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, τις δυνάμεις και τις δεξιότητές τους, κατακτούν γνώσεις μέσα από την εμπειρική διαδικασία και τον πειραματισμό, μαθαίνουν τι σημαίνει ομαδική προσπάθεια αλλά και πρωτοβουλία, αυτενέργεια και συνεργασία για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

Παλαιοί και νέοι πρόσκοποι λοιπόν θα συναντηθούν την Κυριακή έξω από το Επαρχείο Καλύμνου και θα μοιραστούν μνήμες και συγκινήσεις της προσκοπικής ζωής. Της ζωής «που δεν την νοιώθει, όποιος δεν έζησε μαζί μας, όποιος δεν είδε την ζωή μας, πάνω στα ψηλά βουνά» που λέει και το προσκοπικό τραγούδι.

Όσοι πιστοί προσέλθετε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s