Στην ιστορία που κουβαλά το όνομα «Αδρίας» το οποίο επιλέχθηκε για τη νεότευκτη λέμβο του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου που καθελκύστηκε σήμερα, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Ασπροποταμίτης, εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού στο πλαίσιο του αγιασμού που προηγήθηκε:

Η τελετή του αγιασμού ενός νεότευκτου σκάφους αποτελεί μια παλιά θρησκευτική τελετή με την οποία προσφέρεται από τον ιερέα η ευλογία του Θεού προς το νέο σκαρί, για την καλή του τύχη και την απομάκρυση των κακών δαιμονίων. Ραίνονται με αγίασμα οι χώροι του ώστε να είναι πάντοτε γερό και καλοτάξιδο.  Ευλογούνται όλοι εκείνοι που σχετίζονται με το σκάφος ξεκινώντας από τους ιδιοκτήτες ή πλοιοκτήτες, τους προμηθευτές και τους χορηγούς που το ναυπήγησαν και το αρμάτωσαν,  τους τεχνίτες ναυπηγούς και τέλος, τα μέλη του πληρώματός του ώστε να είναι όλοι υγιείς και καλοτάξιδοι με ούριους καιρούς, πάντοτε ασφαλείς από του καιρού τα δύσκολα και την πάλη με την φουρτουνιασμένη θάλασσα, με την αρωγή των αγίων με πρωτοστάτη τον προστάτη και φύλακα των θαλασσινών Άγιο Νικόλαο.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ενός νέου πλεούμενου είναι το επιλεγμένο όνομα που φέρει στην πλώρη ή την πρύμνη του. ΑΔΡΙΑΣ είναι το όνομα της προσκοπικής λέμβου που αγιάστηκε και ευλογήθηκε σήμερα. Όνομα με σπουδαία ιστορία, η οποία, αν και γραμμένη με χρυσά γράμματα στις σελίδες της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Ναυτικής Πολεμικής Ιστορίας, παραμένει ακόμα και σήμερα άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες. Ιστορικές σελίδες που αναφέρονται στη θαλασσινή εποποιία που έγραψαν τα πληρώματα του Ελληνικού Ναυτικού στις ελληνικές και τις ξένες θάλασσες, τόσο κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940-41, όσο και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

29595067_10213980652183605_8088705347750402767_nΗ λαϊκή μούσα περιγράφει την κινητοποίηση των Ελλήνων κατά το έπος του 1940 στην ελληνοαλβανική μεθόριο:

«Εις τον κίνδυνο προστρέχουν, της Ελλάδας τα παιδιά…….

Η πατρίδα ‘δω προστάζει, λέγει, ταν ή επί τας

τους εχθρούς μας κυνηγείστε, στου Αδρία τας ακτάς».

ΑΔΡΙΑΣ σημαίνει Αδριατική Θάλασσα. Το όνομα αυτό δόθηκε σε ένα νέο πλοίο του ελληνικού στόλου, το αντιτορπιλικό συνοδείας «Αδρίας» με τον πλευρικό αριθμό L67, το οποίο παραχωρήθηκε από τη Μ. Βρετανία με τη μορφή δανεισμού στη χώρα μας και η παραλαβή του έγινε στις 20 Ιουλίου 1942.

Με την ονοματοδότηση του πλοίου τιμήθηκε η συνδρομή του ναυτικού μας στην εποποιία του 1940-41 που γράφτηκε στα νερά του Ιονίου Πελάγους και της Αδριατικής Θάλασσας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με απόσπασμα της Επίσημης Πολεμικής Έκθεσης επί της Δράσεως του Ναυτικού, κατά την κρίσιμη περίοδο της ιταλικής επιθέσεως στην Αλβανία, το Ελληνικό Ναυτικό, παρά τη μικρή σύνθεσή του, μετέφερε «86.400 άνδρες και 31.300 κτήνη από τους τόπους συγκεντρώσεώς τους προς τους στρατηγικούς χώρους.

Επίσης, υπό την προστασία πάντοτε πολεμικών πλοίων, μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα μεγάλες ποσότητες κάθε είδους πολεμικού υλικού, οπλισμού, πυρομαχικών και μεταφορικών μέσων τα οποία συμπλήρωναν την εμπόλεμη σύνθεση των στρατιωτικών μονάδων και επηρέαζαν τη μαχητική του ικανότητα. Υπό την προστασία του Στόλου εκτελέστηκε ο εφοδιασμός της χώρας από το εξωτερικό με σιτάρι, τρόφιμα και καύσιμα.

Και το κυριώτερο – καταλήγει η Έκθεση – όλος ο όγκος των στρατιωτικών μεταφορών εκτελέστηκε χωρίς να σημειωθεί «η απώλεια ουδέ ενός ανδρός, ουδέ ενός τυφεκίου, ουδέ ενός τόνου εφοδίων». Επομένως, είναι αναμφισβήτητη η σιωπηρή και πολυτιμώτατη συμβολή του ελληνικού πολεμικού και εμπορικού ναυτικού στην ελληνική νίκη και δίκαια απονεμήθηκε φόρος τιμής από την Ιστορία τόσο για την εντέλεια της οργανώσεως και του συντονισμού της επιχείρησης, όσο και για την κοπιώδη και έντονη προσπάθεια την οποία απαίτησε η επιτυχής της εκτέλεση. Χωρίς την αγνοημένη αυτή εποποΐα, η νίκη του ελληνικού στρατού κατά του εισβολέα θα ήταν προβληματική.

29511382_10213980642823371_8551702295797429154_nΗ δεύτερη ναυτική πολεμική σελίδα που αφορά στο ίδιο το αντιτορπιλικό «Αδρίας» άρχισε να γράφεται στα νερά που περιβρέχουν το νησί της Καλύμνου. Ήταν το ναυτικό κατόρθωμα που ακολούθησε την πρόσκρουση του «ΑΔΡΙΑΣ» σε θαλάσσια γερμανική νάρκη τη νύχτα της 22ας Οκτωβρίου 1943, κατά τη διάρκεια συμμαχικής αποστολής για την ενίσχυση της φρουράς της Λέρου και ενώ έπλεε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ των νοτιοανατολικών ακτών της Καλύμνου και των βόρειων ακτών της Ψερίμου. Παρά την ισχυρή έκρηξη και τις εκτεταμένες ζημιές το πλοίο παρέμεινε στην επιφάνεια της θάλασσας, ικανό να πλεύσει. Την ίδια τύχη δεν θα έχει λίγα λεπτά αργότερα το αγγλικό αντιτορπιλικό HURWORTH το οποίο επίσης από νάρκη βυθίστηκε αύτανδρο, συμπαρασύροντας στον υγρό του τάφο πάνω από 130 μέλη του πληρώματός του.

Αξίζει να αναφέρουμε πως μεταξύ των προκλήθηκε από την πρόσκρουση του «ΑΔΡΙΑΣ» στη νάρκη, συγκαταλεγόταν και ο Καλύμνιος Ναύτης Μηχανικός Ιωάννης Νισύριος, ενώ μεταξύ των επιζόντων βρισκόταν και ο Καλύμνιος Ναύτης Νικόλαος Σκουμπουρδής.

Τελικά το πλοίο προσγειαλώθηκε στην απέναντι μικρασιατική ακτή του Γκιουμουσλούκ, όπου παρέμεινε για επισκευές για διάστημα 40 περίπου ημερών. Το πλοίο με κομμένη την πλώρη του, έχοντας γλυτώσει από το κυνηγητό των Γερμανών και τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, διάνυσε 173 ναυτικά μίλια και κατόρθωσε προστατευμένο από «το χέρι του Θεού», να καταπλεύσει την 6η Δεκεμβρίου 1943, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, στη συμμαχική ναυτική βάση της Αλεξάνδρειας, όπου έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής και μεγάλων τιμών από τα πληρώματα όλων των ναυτικών συμμαχικών μονάδων που βρίσκονταν στο λιμάνι αλλά και από τον ελληνισμό της Αιγύπτου.

Δίκαια λοιπόν το ηρωικό αυτό πλοίο χαρακτηρίστηκε ως «Το πλοίο που δεν ήθελε να πεθάνει». Όποιος επισκεφθεί σήμερα το Ναυτικό Μουσείο της Καλύμνου, μπορεί να ενημερωθεί για το ναυτικό κατόρθωμα του αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται σε αυτό, σύμφωνα με την επιθυμία του ιδρυτή της ναυτικής συλλογής, του αείμνηστου Καλύμνιου δικηγόρου Νικόλαου Γ. Παπάζογλου και να μελετήσει με λεπτομέρεια την ηρωική ιστορία του πλοίου και του πληρώματός του, μέσα από τη συλλογή των βιβλίων που έχει δωρίσει το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.

Ο αρθρογράφος Μανώλης Δημελλάς σε άρθρο του με τον τίτλο: «Άραγε να ‘χουν ψυχή τα πλοία;» αναφέρει: «Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ζωντανά τα πλοία αντικείμενα, πιστεύουν πως με τον καιρό αποκτούν ψυχή και δένονται πάνω στα ανθρώπινα κορμιά. Έτσι και για τους περισσότερους ναυτικούς, ειδικά τους πιο παλιούς που έμεναν για καιρό μέσα σε ένα πλοίο, τα σίδερα είχαν γλώσσα, τα ξύλα έβγαζαν μάτια και μιλούσαν, κουβέντιαζαν μαζί τους. Μπορεί να μην το ομολογούν, μα τα σκαριά μοιάζουν με κείνα τα πλάσματα που διαλέγουν και φανερώνονται μονάχα σε κείνους που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους!

Ο ανδριώτης ζωγράφος Μ. Τζανουλίνος μιλώντας για τον θαλασσινό του πίνακα με τον τίτλο «Η ψυχή των καραβιών»,  σχολίασε για τα πλοία που εικονίζονται στο έργο του: «Είναι σαν να μιλούν. Σαν να λέει καθένα του τη δική του ιστορία. Κάθε καράβι και μια κιβωτός ονείρων». Και ο αρθρογράφος Διαμαντής Μπασαντής προσθέτει στο σχόλιο του καλλιτέχνη: «Ναι, γιατί τα καράβια κουβαλάνε κάτι από τις ψυχές όλων όσων ταξίδεψαν μαζί τους…».

Θέλω να συγχαρώ τους οραματιστές που εμπνεύστηκαν αυτή την ιδέα και τους ακάματους που την υλοποίησαν και την στήριξαν, αδιαφορώντας για τους όποιους κόπους και έξοδα μπροστά στις γοητευτικές ναυτοπροσκοπικές δράσεις, στην επαρκή εκπαίδευση και στην ανάπτυξη της ναυτοσύνης που θα προσφέρει ο Αδρίας στις σημερινές και μελλοντικές γενιές ναυτοπροσκόπων της Καλύμνου. Να είσαστε υπερήφανοι για τις νέες προοπτικές που φέρνει στο νησί το νέο σας επίτευγμα.

Αγαπητοί ναυτοπρόσκοποι του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου, που θα αποτελέσετε τα πληρώματα της νεότευκτης λέμβου, σας καλώ ως άξιοι ναυτικοί  του «ΑΔΡΙΑΣ» που τιμούν την ιστορικότητα αυτού του ονόματος, να αγαπήσετε με πάθος και να ταξιδέψετε με ενθουσιασμό το νέο σας σκάφος.  Να απολαύσετε αυτό το θαλασσινό ταξίδι που θα σας οδηγήσει σε πολλές Ιθάκες και τότε θα γίνετε σίγουρα πιο έμπειροι και πιο ώριμοι στη σκέψη, στο σώμα και στην ψυχή σας.

Και σας μεταφέρω μια συμβουλή που απευθύνει κάποιος από οικογένεια με μακρά ναυτική παράδοση προς όλους εκείνους που διακατέχονται από αισθήματα φόβου για τη θάλασσα: «Μοιραστείτε την γαλήνη της θάλασσας…ο Θεός βρίσκεται στο νερό, μου έλεγε ο πατέρας μου όταν ήμουν μικρός. Αν κοιτάξετε τη θάλασσα με βλέμμα θαυμασμού και σεβασμού, είμαι σίγουρος ότι θα το διαπιστώσετε κι εσείς…».

Ας ευχηθούμε όλοι, ο νεότευκτος Αδρίας και τα πληρώματά του να είναι πάντα ασφαλείς, καλοτάξιδοι και όπως ευχόμαστε όλοι εμείς οι άνθρωποι της θάλασσας «ο προστάτης μας Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη του και να τον οδηγεί με ασφάλεια σε κάθε επόμενο λιμάνι του ταξιδιού του».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s