27Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το βράδυ της Κυριακής, 22 τρέχοντος, η εκδήλωση του Αναγνωστηρίου με ομιλητή τον καταξιωμένο ιστορικό και συγγραφέα Σαράντο Καργάκο. Ο ομιλητής μίλησε για τον Νικόλαο Πλαστήρα. Συγκεκριμένα, το θέμα του ήταν: «Νικόλαος Πλαστήρας: Ο άνθρωπος, ο στρατιώτης, ο πολιτικός».

Το Αναγνωστήριο συνεργάστηκε γι’ αυτή την εκδήλωση με το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων που εδρεύει στο νησί μας και του οποίου διοικητής υπήρξε ο θρυλικός Μαύρος Καβαλάρης. Γι’ αυτό, σε συνεργασία με τον σημερινό διοικητή του, κ. Αντώνιο Μητάφη, και με την ευκαιρία του εορτασμού του προστάτη του Στρατού Μεγαλομάρτυρα Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου, συνδιοργάνωσαν μια άρτια εκδήλωση, …μνημόσυνο στον μεγάλο αυτόν αξιωματικό, πολιτικό και άνθρωπο.

Στην είσοδο της αίθουσας είχε στηθεί από το 5/42 Σ.Ε. Έκθεση Φωτογραφίας από την ιστορία της θρυλικής αυτής Στρατιωτικής Μονάδας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και προσωπικών διακρίσεων στα πεδία των μαχών του Νικολάου Πλαστήρα (μετάλλια, προαγωγές κλπ.). Μέσα στην αίθουσα ήταν άλλο ένα ταμπλό με φωτογραφίες και πρωτοσέλιδα εφημερίδων που αφορούσαν στις εξαιρετικές σχέσεις του Νικολάου Πλαστήρα με την Κάλυμνο και το οποίο επιμελήθηκε ο κ. Μιχάλης Κυράννης από το ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ.

24Μετά το καλωσόρισμα του προέδρου του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτη Γιαμαίου, ακολούθησε σύντομη αναφορά στην ιστορία του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων  από τον διοικητή του, Συνταγματάρχη κ. Αντώνιο Μητάφη. Με λόγο γλαφυρό, με ιστορικά στοιχεία παρμένα από την ιστορία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που αφορούσαν  στην  105ετή πορεία της Στρατιωτικής αυτής Μονάδας και με στεντόρεια φωνή ο ομιλητής συγκίνησε το ακροατήριο που είχε κατακλύσει ασφυκτικά την αίθουσα, τονώνοντας, παράλληλα, το φρόνημα των ακριτών συμπατριωτών μας αλλά και των παρισταμένων αξιωματικών και οπλιτών.

Στη συνέχεια, ο εκλεκτός προσκεκλημένος Σαράντος Καργάκος, με το γνωστό του «καργάκειο» ύφος και με τον πλούτο τον ιστορικών στοιχείων που επικαλέστηκε, σκιαγράφησε την πολυδιάστατη προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στην ιστορία της πατρίδας μας κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Γι’ αυτό και το χειροκρότημα του ακροατηρίου ήταν πολύ θερμό.

Η εκδήλωση έκλεισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του αδικοχαμένου πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου και του Νικολάου Πλαστήρα που –συμπτωματικά- και οι δύο κατάγονταν από το  από το ίδιο χωριό. Το Μορφοβούνι Καρδίτσας.

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων.

Παραθέτουμε την εισαγωγική ομιλία του προέδρου του Αναγνωστηρίου, κ. Παναγιώτη Γιαμαίου, επειδή περιέχονται και στοιχεία που αφορούν στις σχέσεις του Ν. Πλαστήρα με την Κάλυμνο και τους Καλύμνιους:

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Η χαρά μας απόψε είναι απερίγραπτη, γιατί  πηγάζει από τρεις διαφορετικές πηγές, που έχουν όμως  ισχυρή συνάφεια, αφού και οι τρεις θα συντελέσουν τα μέγιστα σ’ αυτό που προσμένουμε να αποκομίσουμε όλοι μας απ’ αυτήν εδώ  τη συνάθροιση.

Η πρώτη πηγή είναι η παρουσία για δεύτερη φορά μετά από τρία χρόνια του αγαπητού φίλου της Καλύμνου, ιστορικού και συγγραφέα, καταξιωμένου και αναγνωρισμένου στο πανελλήνιο και όχι μόνο, κ. Σαράντου Καργάκου. Του είμαστε ευγνώμονες, γιατί γνωρίζουμε ότι βρίσκεται σε μια περίοδο παρατεταμένης αναρρώσεως, και μάλιστα επώδυνης, κι όμως με ιδιαίτερη χαρά και αποφασιστικότητα, θα έλεγα, αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας, υποβάλλοντας τον εαυτό του και τη συμβία του, φυσικά,  στη γνωστή ταλαιπωρία της διπλής μετακίνησης. Το θέμα της ομιλίας του το επέλεξε ο ίδιος και μας έδωσε τη δυνατότητα χρονικά αλλά και θεματικά να το παντρέψουμε με τον καθιερωμένο εορτασμό του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων- του θρυλικού Συντάγματος του Ν. Πλαστήρα που εδρεύει στο νησί μας- προς τιμήν του προστάτη του Στρατού Ξηράς, Μεγαλομάρτυρα Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου, που ξεκίνησε απόψε και θα ολοκληρωθεί αύριο στο χώρο του Στρατοπέδου μας.

21Εξ αυτού του λόγου γεννήθηκε η δεύτερη πηγή της χαράς μας που είναι η συνεργασία μας με τον κ. Διοικητή του ιστορικού μας Συντάγματος, τον κ. Αντώνιο Μητάφη, και συνίσταται στην παρουσία του στο βήμα του Αναγνωστηρίου μας για μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία και προσφορά αυτής της Στρατιωτικής Μονάδας της οποίας έχει την τιμή σήμερα να ηγείται. Στην Έκθεση Φωτογραφίας και των προσωπικών διακρίσεων του αξεπέραστου διοικητή του 5/42 Σ.Ε. Νικολάου Πλαστήρα, επίσης, που, επιμελήθηκε ο κ. Μητάφης με τους συνεργάτες του και βρίσκεται στην είσοδο της αίθουσας.

Η τρίτη πηγή της χαράς μας είναι αστείρευτη κι είναι  αυτή που τροφοδοτεί τις δύο προηγούμενες. Είναι αυτό καθ’ αυτό το θέμα του ομιλητή: « Νικόλαος Πλαστήρας: Ο άνθρωπος, ο στρατιώτης, ο πολιτικός». Η Κάλυμνος απόψε θα τελέσει  ένα πολύ θερμό    μνημόσυνο στον μεγάλο αυτό πατριώτη, εξήντα πέντε χρόνια μετά το θάνατό του. Και θα ανάψει ένα κεράκι στη μνήμη του τσεκουράτου στρατηγού, του αδέκαστου πολιτικού του καθαρά προσηλωμένου και προσκολλημένου στα δημοκρατικά ιδεώδη, που κόσμησε την πολιτική μας ιστορία και λειτούργησε ως εχέγγυο σε πολλές τραγικές εθνικές περιστάσεις.

Κύριε Καργάκο, κύριε ταξίαρχε, κύριε συνταγματάρχη,

Ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο «Μαύρος Καβαλάρης» ήταν λάτρης της Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα της Καλύμνου. Ο ίδιος έλεγε: « Είμαι Καλύμνιος. Όλους τους Έλληνες τους αγαπώ, αλλά σαν τους Καλύμνιους… (όχι). Κι αυτό δεν είναι υπερβολικό και χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο. Οι στενοί του φίλοι, οι άνθρωποι που τον περιστοίχιζαν στις δύσκολες στιγμές του και μάλιστα αυτοί που του  έσωσαν τη ζωή ήταν Καλύμνιοι. Ο δικός μας συνταγματάρχης, ο Γεώργιος Χατζησταυρής, ήταν το πρωτοπαλίκαρό του, ο βασικός του σύνδεσμος από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το 1933, όταν κινδύνεψε η ζωή του  Ν. Πλαστήρα λόγω του αποτυχημένου κινήματός του, ο Χατζησταυρής τον προστάτεψε   και με τη βοήθεια και του Σκεύου Ζερβού ναύλωσε  ένα καλύμνικο καΐκι του οποίου καπετάνιοι ήταν ο Αντώνιος Ζουρντός και ο Νικόλας  Σούνιος. Το καΐκι έφυγε από  το Καβούρι με προορισμό τα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα. Μετά από  μια στάση στην Πάτμο ήρθαν εδώ κι ο καταζητούμενος Συνταγματάρχης κρυβόταν σ’ ένα σπιτάκι στο Καντούνι, στη Σαβόγια, στου Νικολή του Μαγκλή. Από δω έφυγε, πέρασε στην Κω, έφτασε στη Ρόδο κι από κει στη Βηρυτό.

Κι εξόριστος στη Γαλλία, σε σπίτια Καλυμνίων έβρισκε ειλικρινή αγάπη, φιλοξενία, θαλπωρή και υποστήριξη. Τα σπίτια των οικογενειών  Θεοδωρίδη και Κώστα Τσαγκάρη ήταν και δικά του σπίτια!

Ξανάρθε  τέτοιες μέρες του Απρίλη του 1950. Μετά τις εκλογές που κέρδισε το κόμμα του οποίου ηγείτο, η ΕΠΕΚ, για να ευχαριστήσει την Κάλυμνο για το 65% που του έδωσε. Ήταν Μεγάλη Πέμπτη. Ήρθε με πολεμικό πλοίο και μ’ αυτά που ένιωσε εδώ εκείνη την ημέρα ομολόγησε ότι έζησε μια πρώιμη Ανάσταση! Τον υποδέχτηκαν 80 καΐκια που βγήκαν μέχρι την Ψέριμο. Οι καμπάνες και των 12 εκκλησιών της Πόθιας χτυπούσαν ξέφρενα και χαρμόσυνα. Οι δυναμίτες δονούσαν τα μαράσια της Πόλης και η ιαχή  «ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ- ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ» από χιλιάδες Καλύμνιους που είχαν κατακλύσει την προκυμαία και όλη την παραλιακή ζώνη δημιουργούσαν ένα σκηνικό, το οποίο  ήταν πρωτόγνωρο για τον εκλεγμένο πρωθυπουργό, και το οποίο χαράχτηκε ανεξίτηλο στην καρδιά του και στη μνήμη του. Γι’ αυτό στράφηκε στον αδελφικό κι έμπιστο  φίλο, συνεργάτη και συμπολεμιστή του Γιώργο Χατζησταυρή, λέγοντάς του:  «Γιωργάκη, τέτοιο πράγμα δεν το ΄χω δει στη ζωή μου, ούτε θα το ξαναδώ». Γι’ αυτό αγαπούσε την Κάλυμνο κι ένιωθε Καλύμνιος. Κι όταν τον ρωτούσαν αν οι Δωδεκανήσιοι είναι Έλληνες, εκείνος τους απαντούσε: « Οι Δωδεκανήσιοι και οι Καλύμνιοι είναι πιο Έλληνες από μας τους Ελλαδίτες».

Αιωνία η μνήμη, λοιπόν, στον μεγάλο στρατιωτικό, πολιτικό και άνθρωπο που έζησε σεμνός και φτωχός για το ιδανικό μιας πειθαρχημένης Δημοκρατίας, στον ενσαρκωτή του ιδεώδους της ελευθερίας.

Πριν δώσω το λόγο στον κ. Αντώνιο Μητάφη, τον διοικητή μας, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά τη χορηγό αυτής της εκδήλωσης. Την κ. Σεμέραμι Ψαρομπά, δημοτική σύμβουλο και πρόεδρο του σωματείου των Πολυτέκνων του νησιού μας για  τρεις και πλέον δεκαετίες.  Η ίδια όπως και η ευρύτερη οικογένειά της είναι κοντά στο Αναγνωστήριό μας, το οποίο στηρίζει πολλαπλώς και αδιαλείπτως και γι’ αυτό εκφράζουμε και δημόσια την ευγνωμοσύνη μας.

Από το Αναγνωστήριο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s