31681818_325076998021918_2658912797236133888_nΟ Παναγιώτης Πολύζος και η Σοφία Γαλανάκη εξομολογούνται ιστορίες παλιών ρεμπετών που έμειναν στην αφάνεια, ερμηνεύουν μελωδίες και πάθη μιας ζωής. Ο λόγος πλέκεται με τη μουσική και τα τραγούδια, με σκοπό την αναζήτηση απαντήσεων στα μεγάλα διλήμματα που αφορούν στον έρωτα, στην εκδίκηση, στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης κ.α.

Μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Το μονοπάτι» που κέρδισε την αγάπη του κοινού στην Ρόδο τον περασμένο χειμώνα και το ερχόμενο Σάββατο, 5 Μαϊου, έρχεται στην Κάλυμνο στις 9 το βράδυ στο café Del Mar  στο Καντούνι

31531670_10155233473436856_7292321166813822976_nΚαι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, δεδομένου ότι «κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» και αναφερόμαστε στη σχέση του Παναγιώτη με την Κάλυμνο.

Ο Παναγιώτης διορίστηκε εδώ πριν από δέκα χρόνια, εργάστηκε ως καθηγητής αγγλικών σε δημοτικά σχολεία του νησιού, κάνοντας παράλληλα εμφανίσεις σε τοπικές μουσικές σκηνές (μουσικός γαρ επίσης). Παρά το γεγονός ότι από πρόπερσι διδάσκει σε σχολεία της Ρόδου επιστρέφει συχνά πυκνά, παρουσιάζοντας κάθε τι καινούργιο που επιχειρεί στο χώρο της τέχνης. «Υπάρχουν τόσοι φίλοι που τους νιώθω σαν οικογένεια στην Κάλυμνο και θα είναι τεράστια η χαρά να παρουσιάσουμε “το μονοπάτι” σε δικούς μου ανθρώπους» σημειώνει ο ίδιος.

Με την θεατρολόγο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Σοφία Γαλανάκη γνωρίστηκαν στη Ρόδο, όπου κι εκείνη εργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια ως εκπαιδευτικός.

 -Παναγιώτη πως γεννήθηκε η ιδέα για τη συγκεκριμένη μουσικοθεατρική παράσταση;

Η παράσταση αυτή δημιουργήθηκε από την ανάγκη μας να συνδυάσουμε τις δύο τέχνες που υπηρετούμε, η Σοφία το θέατρο και εγώ τη μουσική. Η ιδέα να ασχοληθούμε με το ρεμπέτικο ήρθε από τη Σοφία η οποία είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν και γνώριζε ότι υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες στο ρεμπέτικο τραγούδι οι οποίες δεν είναι γνωστές. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε την έρευνα, χωρίς να έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας. Στη συνέχεια οι ιστορίες που επιλέξαμε μας έδειξαν το δρόμο και όλα κύλησαν μόνα τους.

Τα τραγούδια εντάχθηκαν στο κείμενο ενώ το γράφαμε. Ουσιαστικά εξυπηρετούν τη δράση, δεν αποτελούν ένα μουσικό διάλειμμα.

Πολύ σημαντική ήταν η βοήθεια της φίλης μας Νίνας Γεωργιάδου στην τελική έκβαση της ιστορίας. Την ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για το υπέροχο τέλος που έδωσε το «μονοπάτι».

-Ποιους δημιουργούς θα μας θυμήσετε ή θα μας συστήσετε μέσα από την παράστασή σας; Έχουν κάποιο κοινό στοιχείο μεταξύ τους;

Ανάμεσα στις ιστορίες που διαβάσαμε, μας κέντρισαν το ενδιαφέρον η ιστορία του Ανέστη Δελιά και του Μιχάλη Γενίτσαρη. Σταθήκαμε σε μια αντίθεση που δημιουργείται από τις δύο ιστορίες και γύρω από αυτή την αντίθεση χτίστηκε η δική μας ιστορία. Έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς πως μπλέκονται οι δύο αυτές ιστορίες με τη δική μας καθώς οι ήρωες ζωντανεύουν κατά τη διάρκεια της παράστασης και δίνουν πάτημα για να συνεχιστεί η δική μας δράση.

-Μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη το ρεμπέτικο καταχωρήθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας». Τι είναι για σας η μουσική παράδοση του ρεμπέτικου;

Αρχικά είναι συνδεδεμένη με την πολιτιστική μας ταυτότητα. Όλοι έχουμε ακούσματα σε μικρό ή  μεγάλο βαθμό από τη ρεμπέτικη παράδοση. Ξεκίνησε ως ένα ρεύμα μουσικής και κουλτούρας που ήρθε με τους πρόσφυγες του 1922 και αρχικά ήταν στο περιθώριο ενώ στη συνέχεια βγήκε στο προσκήνιο και έφτασε σήμερα να αποτελεί μέρος της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας». Αυτή η πορεία του μέσα από τα διαφορετικά στάδια έχει μεγάλο ενδιαφέρον να την μελετήσει κανείς.

-Έχουμε συνδυάσει το ρεμπέτικο με το μπουζούκι και τον μπαγλαμά, αλλά εσύ στην παράσταση παίζεις ακορντεόν.

Όντως έχουμε συνδυάσει το ρεμπέτικο με το μπουζούκι και τον μπαγλαμά, ωστόσο το ακορντεόν παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Αρχικά στο σμυρνέικο και το ρεμπέτικο τραγούδι χρησιμοποιήθηκε η αρμόνικα, πρόγονος του ακορντεόν, μέχρι τη δεκαετία του 1930. Σταδιακά εγκαταλείφθηκε και αντικαταστάθηκε από το ακορντεόν.

-Από τις μέχρι τώρα παραστάσεις που έχετε δώσει, πιστεύετε ότι τελικά το μήνυμα που θέλατε να περάσετε, φτάνει από τη σκηνή στην καρδιά και στη σκέψη των θεατών;

Το ταξίδι αυτό μέσα από “το μονοπάτι” ήταν ανέλπιστα δημιουργικό και αναζωογονητικό για εμάς. Η ανταπόκριση του κόσμου στις 10 παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο μας εξέπληξε ευχάριστα. Τα θερμά και συγκινητικά λόγια που ακούσαμε μας δημιούργησαν την ανάγκη να ταξιδέψουμε το μονοπάτι και ήδη επισκεφτήκαμε τη Νίσυρο. Φυσικά η Κάλυμνος δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το ταξίδι. Είναι ιδιαίτερο το δέσιμο με την Κάλυμνο και ειλικρινά δεν φανταζόμουν ότι θα αγαπούσα τόσο αυτό τον τόπο και τους ανθρώπους του όταν πρωτοδιορίστηκα εκεί πριν 10 χρόνια. Υπάρχουν τόσοι φίλοι που τους νιώθω σαν οικογένεια στην Κάλυμνο και θα είναι τεράστια η χαρά να παρουσιάσουμε το μονοπάτι σε δικούς μου ανθρώπους.  Ο πολιτιστικός σύλλογος «Πρόοδος» στήριξε και αγκάλιασε αυτή την παράσταση και ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους της για αυτή την στήριξη αλλά και για αυτά που έχουνε προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια.

Η ταυτότητα της παράστασης από την νεοσύστατη θεατρική ομάδα SO.PA.

Κείμενο: Παναγιώτης Πολύζος, Σοφία Γαλανάκη

Σκηνοθεσία: Σοφία Γαλανάκη (αριστούχος της δραματικής σχολής «ΔΗΛΟΣ» της Δήμητρας Χατούπη. Έχει δουλέψει δέκα χρόνια επαγγελματικά στο χώρο του θεάτρου και έχει συνεργαστεί με τους  Βάσια Ατταριάν, Τατιάνα Λύγαρη, Οδυσσέα Κωνσταντίνου Ιωάννου, Χρυσηίδα Λιατζιβίρη και υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη στην «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών).

Bοηθός σκηνοθέτη: Ραφαέλα Τριανταφύλλου

Σκίτσο αφίσας: Γαβριήλ Παγώνης

Κοστούμια: Hani Knifati-Haik

Φωτογράφιση: Ζαφέρ Γιαννίκογλου, Αφροδίτη Πατούνα

Νίνα Γεωργιάδου: πολύτιμη βοηθός στην «τελική διαπραγμάτευση» του κειμένου, σε ό,τι αφορά στην τελική έκβαση της ιστορίας του έργου.

Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ

Σάββατο 5/5 στις 21:00 στο café Del Mar  στο Καντούνι.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s