Nasia-4«Προσπάθησε στη ζωή σου να επιλέγεις να κάνεις πάντοτε ποιοτικά πράγματα και ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις, να το κάνεις με αγάπη και πάθος». Η Νάσια Ιακώβου κρατά σαν κόρη οφθαλμού τη συμβουλή των γονιών της, η οποία –σε συνδυασμό με το ταλέντο και την πολλή δουλειά- αποδείχθηκε πολύτιμη για την μέχρι τώρα μουσική διαδρομή της.

Οι προγραμματισμένες εμφανίσεις της στον χώρο γνώσης και πολιτισμού «Πολιτεία» της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην Εθνική Λυρική Σκηνή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στον Κήπο της Πειραιώς, στο Ηρώδειο καθώς και η συμμετοχή της στην χορωδία ROSARTE, στην Ομάδα S.O.L.I και στις Chores της Μαρίνας Σάττι, την «dream team γυναικείων φωνών που τραγουδούν a cappella έχοντας ως αφετηρία τους παραδοσιακούς ήχους από όλον τον κόσμο» είναι ενδεικτικά της μουσικής της παιδείας και των επιλεκτικών της συνεργασιών.

Στην Κάλυμνο την ακούσαμε για πρώτη φορά σε ηλικία 18 ετών, ως μαθήτρια της Ιωάννας Μελά και στη συνέχεια σε ποικίλες συνεργασίες με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αμόνι», να ερμηνεύει με την γλυκιά και ιδιαίτερη φωνή της μελοποιημένη ποίηση και κομμάτια από τον λαϊκό, έντεχνο και παραδοσιακό χώρο.

Η πρώτη της επαφή με τη μουσική έγινε σε ηλικία 8 ετών με την εισαγωγή της στο Ωδείο Etterbeek Βρυξελλών (ζούσε εκεί με την οικογένειά της) όπου παρακολούθησε, για τρία χρόνια, μαθήματα μουσικής και βιολιού. Ερχόμενη στην Κάλυμνο συνέχισε τη μουσική της εκπαίδευση με καθοδηγητή τον Σ. Κυπραίο.

Από το 2013 η νεαρή ταλαντούχα Καλυμνιά ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Είναι σπουδάστρια του Ωδείου Αθηνών, στο οποίο διδάσκεται  Ανώτερα Θεωρητικά, Πιάνο και Σύγχρονη Φωνητική. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα Φωνητικής με την Ιωάννα Φόρτη, μαθήματα Λόγου-Υποκριτικής με καθηγητή τον Κωστή Σφυρικίδη, παραδοσιακό τραγούδι με την συμπατριώτισσά μας Καίτη Κουλλιά, Σύγχρονο Χορό με τον Δ. Κάραλη, στην ομάδα FONES PLUS.

thumbnail_10171429_587235284706310_1161933970_oΜε την Νάσια μιλήσαμε διαδικτυακώς καταφέρνοντας να ξεκλέψει λίγο χρόνο ανάμεσα από πρόβες και πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμασίας των προγραμματισμένων της εμφανίσεων:

-Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα στη μουσική; Πότε και γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με το τραγούδι;

Ξεκίνησα μουσική σε ηλικία 8 ετών στο βελγικό ωδείο του ETTERBEEK έπειτα από παρότρυνση της τότε δασκάλας μου της μουσικής στο Δημοτικό. Το τραγούδι υπήρχε πάντα στην ζωή μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θα έλεγα. Παρόλο που από μικρή ήθελα να γίνω μουσικός, την απόφαση να ασχοληθώ με το τραγούδι την πήρα σε ηλικία 18 ετών, όταν συνειδητοποίησα πόσο πολύ  αγαπούσα το αντικείμενο.

-Πως κατάφερες να αναπτύξεις την ικανότητά σου στο τραγούδι; Είναι μόνο ταλέντο; Είναι θέμα σκληρής δουλειάς; Και τα δυο;

Η σκληρή δουλειά, η αγάπη, το πείσμα και ενδεχόμενα μια μικρή κλίση που είχα στην μουσική με βοηθούν να αναπτύσσω συνέχεια την τραγουδιστική μου ικανότητα. Άλλωστε πιστεύω ότι είναι μια διαδικασία που δεν σταματά ποτέ. Σίγουρα δεν είναι μόνο ταλέντο. Το ταλέντο είναι η βάση που πρέπει να αξιοποιήσεις για να πας παραπέρα.

 -Με ποια μουσικά πρότυπα μεγάλωσες;

Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες και σπουδαίοι συνθέτες τόσο από το παλιό Ελληνικό τραγούδι όσο κι από το πιο σύγχρονο που με επηρέασαν. Μ. Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Θ. Παπακωσταντίνου, Έ. Αρβανιτάκη, Μ. Κανά, Γ. Νταλάρας κ.α. Σίγουρα, βέβαια, τα παραδοσιακά μουσικά ακούσματα (νησιώτικο τραγούδι) έπαιξαν το ρόλο τους, μιας και έχουν περάσει στο αίμα μας.

-Πως θα χαρακτήριζες τη μουσική που αγαπάς και εκπροσωπείς;

Θα έλεγα ότι έχω μια αδυναμία στο είδος της μουσικής που ονομάζουμε «έντεχνη» και στην παραδοσιακή ελληνική μουσική, χωρίς να θέλω όμως να κατατάξω κάπου συγκεκριμένα τον εαυτό μου.

 -Έχει ξεσπάσει, χρόνια τώρα, μια διαμάχη ανάμεσα στο έντεχνο και στο λαϊκό. Τι πιστεύεις εσύ για αυτό;

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες στην μουσική. Οι ταμπέλες μπορεί να είναι επίπλαστες και απατηλές.  Η μουσική είναι ένας τρόπος έκφρασης και συναισθημάτων και κάθε είδος της έχει μοναδική αξία και ομορφιά. Ας αφήσουμε να χαρακτηρίζει το κάθε επώνυμο τραγούδι το όνομα του συνθέτη, και το αν θα γίνει λαϊκό ή αν θα δημιουργήσει παράδοση θα το δείξει ο χρόνος. Ο έντεχνος Θεοδωράκης έγινε «λαϊκός» από τη στιγμή που το έργο του είχε τεράστια απήχηση σε μεγάλες μάζες του λαού και ο λαϊκός Τσιτσάνης, από την άλλη, ποιος μπορεί να πει ότι δεν ήταν «έντεχνος»;

 -Παρά το νεαρό της ηλικίας σου, έχεις στο ενεργητικό σου ενδιαφέρουσες και πολύ αξιόλογες συνεργασίες. Το να ξεχωρίσει κανείς σε έναν δημιουργικό χώρο από τι καθορίζεται;

Για να σταθεί κάποιος σε έναν δημιουργικό χώρο σίγουρα χρειάζεται πείσμα, σκληρή δουλειά, καλές επιλογές και να έχει τις συνθήκες και την «τύχη» με το μέρος του. Η συμμετοχή μου στη ROSARTE και στην CHORES της Μαρίνας Σάττι είναι για μένα ιδιαίτερα τιμητική.

 -Αν σου δινόταν η ευκαιρία να φύγεις στο εξωτερικό, θα το αποφάσιζες;

Αρκετά από τα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα έζησα στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Έχω εμπειρία από τη ζωή στο εξωτερικό. Θα το ξανάκανα , ίσως, για παραπέρα σπουδές. Επαγγελματικά θα ήθελα να μείνω και δραστηριοποιηθώ στην πατρίδα μας, παρά τα προβλήματα που έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε.

-Τι είναι η μουσική για σένα;

Η μουσική για μένα είναι τρόπος ζωής, δρόμος διαφυγής, έκφραση συναισθημάτων, όταν οι λέξεις δεν αρκούν για να το κάνουν αυτό, είναι χαρά, δύναμη και πάθος. Η μουσική είναι τα πάντα για μένα.

-Θυμάσαι μια συμβουλή που σου έδωσαν και τη φυλάς σαν κόρη οφθαλμού;

Ναι, βεβαίως. «Προσπάθησε στη ζωή σου να επιλέγεις να κάνεις πάντοτε ποιοτικά πράγματα και ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις, να το κάνεις με αγάπη και πάθος». Νομίζω πως αυτή είναι μια διπλή συμβουλή από τους γονείς μου που πάντα θα κρατώ.

-Σε δέκα χρόνια πως ονειρεύεσαι το μέλλον σου στη χώρα μας;

Όλοι μας κάνουμε όνειρα για το μέλλον μας. Είναι στη φύση την ανθρώπινη να ονειρεύεσαι. Δεν θα ήθελα να πω πώς οραματίζομαι το μέλλον για τον εαυτό μου. Αυτό που προσπαθώ είναι  να κάνω τέτοια βήματα σήμερα, που θα μου επιτρέψουν να πραγματοποιήσω στο μέλλον, αν όχι όλα, κάποια από τα όνειρά μου. Εννοείται βέβαια πως από αυτά τα όνειρα δεν λείπει η μουσική και ο δεσμός μου με τη μικρή μας πατρίδα Κάλυμνο.

-Στην δύσκολη εποχή που ζούμε με τα πολλά προβλήματα που σαν κοινωνία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, μεταξύ αυτών και το προσφυγικό ζήτημα και με δεδομένο πως η μουσική είναι παγκόσμια, πως πιστεύεις πως μπορεί να συμβάλλει η μουσική;

Από χαρακτήρα είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και, παρά τα προβλήματα που σήμερα βιώνουμε, θέλω να πιστεύω ότι η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο. Νομίζω πως, σε μεγάλο βαθμό, είναι στο χέρι μας να προσπαθήσουμε, ειδικά εμείς που ασχολούμαστε με τη μουσική, να ανοίξουμε δρόμους προς το όνειρο. Η μουσική είναι η κοινή  παγκόσμια γλώσσα, που, σε δύσκολες εποχές διαχωρισμών και εχθροτήτων,  μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά.

-Έχει γραφτεί για σένα πως όταν τραγουδάς μεταφέρεις εικόνες και χρώματα από την ιδιαίτερη πατρίδα σου την Κάλυμνο (Μίνα Μαύρουmousikogramma.gr). Πως το σχολιάζεις αυτό;

Ναι. Ο καθένας από εμάς κουβαλάει μέσα του στοιχεία της κουλτούρας του τόπου στον οποίο μεγάλωσε. Εικόνες, χρώματα, ακούσματα, αρώματα, μνήμες επηρεάζουν την ιδιοσυγκρασία σου, την ψυχοσύνθεσή σου, περνούν στο αίμα σου. Και όταν σε όλα αυτά ανοίγεις τις αισθήσεις σου με αγάπη, είναι, νομίζω, φυσικό την ώρα της έκφρασής σου να μεταφέρονται προς τα έξω και να γίνονται αντιληπτά από τον άλλο. Ήταν ένα τιμητικό και κολακευτικό για μένα σχόλιο από την κ. Μίνα Μαύρου.

Συνεργασίες- συμμετοχές

thumbnail_1Από το 2013 κατέχει θέση σοπράνο στη χορωδία ROSARTE,  (υπό τη Διεύθυνση της Ρόζη Μαστροσάββα), χορωδία η οποία, συμμετέχοντας στο WORLD CHOIR GAMES 2014 στη Ρίγα Λετονίας, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, τιμώντας την πατρίδα μας. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση η Νάσια Ιακώβου, με την Καλύμνικη παραδοσιακή φορεσιά, ήταν σημαιοφόρος της αποστολής μας.

thumbnail_2Με τη ROSARTE η νεαρή Καλυμνιά έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, στο ΗΡΩΔΕΙΟ, στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, στην ΕΡΤ, στο ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟ, στον ΙΑΝΟ, στην Ελβετία κ.τ.λ. καθώς και στα γυρίσματα της βραβευμένης ταινίας «ΠΟΛΥΞΕΝΗ» της Δώρας Μασκλαβάνου (2018) από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (βραβεία Ιρις).

thumbnail_3Ως μέλος της Ομάδας S.O.L.I (της Λαρίσας Ιασωνίδου) συμμετείχε από το 2015-17 σε εκδηλώσεις όπως: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Μ.ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, ΕΦ’ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ,  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΣ, ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΑΧΤΑΡΜΑΣ κ.τ.λ.

4Με την τρυφερή και γλυκιά φωνή της,  η Νάσια Ιακώβου ερμήνευσε το ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΝΕΡΑΪΔΑΣ στο «ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ» των συμπατριωτών μας Μαρίας Μπιλλήρη και Αντώνη Παπαγγελή, των εκδόσεων ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ.

Από το 2017 είναι σοπράνο στο φωνητικό σύνολο CHORES της Μαρίνας Σάττι με συμμετοχή στην εκδήλωση ΜΗ ΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ με τους Γιώργο Νταλάρα, Εστουδιαντίνα, Θ. Κοτονιά, Τ. Νούσια, Ρ. Ελληνίδου. (2018)

26907128_1537419969687832_6621204196369537388_nΣε ανεξάρτητες συναυλίες στην ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (2017) και στο ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ (πολιτιστικό καλοκαίρι 2017) την απολαύσαμε στην ερμηνεία έντεχνου και παραδοσιακού τραγουδιού.

Το επόμενο διάστημα και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε τη Νάσια Ιακώβου στις εξής εκδηλώσεις:

  • Στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΟΛΙΤΕΙΑ , σε ανεξάρτητη μουσική βραδιά αφιερωμένη στο Μικρασιατικό τραγούδι (13 Μαΐου)
  • Στην ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ στο σύγχρονο μουσικό έργο «Οι Διδυμάνες» (24 και 25 Μαΐου)
  • Στον ΚΗΠΟ της Πειραιώς με τη Μαρίνα Σάττι και τις υπόλοιπες Chores σε συναυλία του γνωστού τραγουδοποιού Leon of Athens (5 Ιουνίου)
  • Στο ΗΡΩΔΕΙΟ στην εκδήλωση «ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΙ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΤΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ» ως μέλος στην ομάδα CHORES της Μαρ. Σάττι με τους Ασλανίδου, Κόκοτα, Μακεδόνα, Μάστορα, Μητσιά, Νταλάρα. (25 Ιουνίου).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s