DCIM115GOPRO

Όταν δεκάδες Καλύμνιοι διαδήλωναν και σχημάτιζαν με τα σώματά τους το σήμα κινδύνου sos στην είσοδο της χωματερής που χρόνια τώρα καίει και  αναθυμιάζει δηλητήριο (29 Νοεμβρίου 2015)

Το κυκλοφοριακό, η ηχορύπανση, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η δυσοσμία της αποχέτευσης είναι μερικά από τα θέματα που θίγει στην επιστολή της «προς κάθε ενδιαφερόμενο» η «Ομάδα Προβληματισμού και Προώθησης Περιβαλλοντικών και Πολιτισμικών Θεμάτων Καλύμνου».

Η Ομάδα υπογραμμίζει την ανάγκη να ασχοληθούν οι ιθύνοντες αυτού του νησιού και με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανένα. Όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους, στην πρόοδο αυτού του τόπου. Έχουμε όμως την αίσθηση, και αυτή είναι η πραγματικότητα, ότι προτιμάται η ενασχόληση με τα μεγάλα, με παραμέληση της καθημερινότητας».

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Η Ομάδα μας παρακολουθεί με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα τεκταινόμενα στο νησί μας και προ πάντων το κορυφαίο γεγονός οργάνωσης και άμεσης λειτουργίας της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Αυτό αποτελεί μέγιστο επίτευγμα, όχι μόνον από άποψη οικονομικής ενίσχυσης του τόπου, αλλά κατά κύριο λόγο της πνευματικής και ψυχολογικής ανάτασης, που τόσο πολύ μας έλειψε όλα αυτά τα χρόνια. Και βέβαια ισάξιας σημασίας είναι και το γεγονός της φάσης υλοποίησης των εργασιών του Καρπαθείου Δημοτικού Σχολείου της Πόθιας,

Δεν νομίζουμε, ότι οι δύσκολες ημέρες που περνά η χώρα μας αποτελούν λόγο αναστολής των  απαιτήσεων των πολιτών. Τα καθημερινά προβλήματα είναι παρόντα. Δεν  μιλούμε άλλωστε για πολυέξοδες παρεμβάσεις. Δεν αεροβατούμε και δεν συζητούμε για τα δύσκολα.

Αυτά από τα οποία πάσχει ο τόπος είναι τα πολύ απλά και χρειάζονται πολιτική βούληση και θάρρος. Απαιτείται παράκαμψη του πολιτικού κόστους. Έχουμε ξανατονίσει ότι, χωρίς αυτήν τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Ας λείψουν οι ανούσιες αντιδικίες που ταλανίζουν τους κατοίκους αυτού του όμορφου νησιού. Δεν του αξίζει η μιζέρια, που γεννά τελικά αντιδικίες και απώλεια στόχων και αδράνεια.

Γιατί τα γράφουμε και τα λέμε όλα αυτά; Μήπως είναι φαντασίας γεννήματα; Μήπως είμαστε πολύ απαιτητικοί; Μήπως δεν μπορούμε να δούμε τα τόσα καλά που γίνονται; Μήπως δεν βλέπουμε πόσο μοχθούν οι άρχοντές μας;

Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανένα. Όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους, στην πρόοδο αυτού του τόπου. Έχουμε όμως την αίσθηση, και αυτή είναι η πραγματικότητα, ότι προτιμάται η ενασχόληση με τα μεγάλα, με παραμέληση της καθημερινότητας.

Για το λόγο αυτό επικεντρωνόμαστε στα παρακάτω, όπως:

Τι γίνεται με το κυκλοφοριακό; Πάλι θα μας βρει αυτό το καλοκαίρι με τα χάλια της προκυμαίας και το Λιμεναρχείο αποψιλωμένο από τις αρμοδιότητές του, να ελέγχει την στάθμευση. Μερικές βελτιώσεις και σηματοδοτήσεις επαρχιακών δρόμων, στα σημεία που έγιναν κατά συρροήν ατυχήματα είναι απαραίτητες. Από τη στιγμή που επισημαίνεται το πρόβλημα ανακύπτουν αυτόματα και οι ευθύνες των υπευθύνων. Τι περιμένουν ακόμα ένα ατύχημα για να δράσουν; Τι θα γίνει με τις βεράντες που εκτείνονται μέσα στον κεντρικό δρόμο, στην περιοχή των κατά συρροή δυστυχημάτων; Οι Καλύμνιοι προφανώς είναι πολύ ευγενείς, αφού θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τις αρχές για την αναποτελεσματικότητά τους. Ίσως αυτό να είναι και το πιο δραστικό φάρμακο που ξυπνά αντανακλαστικά.

Οι δρόμοι και γειτονιές είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Επισκέπτεσαι άλλα νησιά και νιώθεις να σε πληγώνει η Κάλυμνος. Εκείνο που χρεώνεται ο Δήμος, για το θέμα αυτό, δεν είναι η αδιαφορία ή ανικανότης, αλλά η αποτυχία του να κινητοποιήσει τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τη σημασία απλών κανόνων και ενδεχόμενα με διοικητικά μέτρα. Και βέβαια να τοποθετηθούν μικροί κάδοι σε επίκαιρα σημεία. Αν δεν γίνουν αυτά όσα απορριμματοφόρα και να υπάρχουν θα είναι αναποτελεσματικά.

Η δυσοσμία της αποχέτευσης εξακολουθεί και θα μπορούσαμε να πούμε ότι, έχει αποκτηθεί εθισμός. Και να σκεφθεί κανείς ότι μία από τις χειρότερες εστίες είναι κάτω από το Δημαρχείο.

            Με την ευκαιρία επί του θέματος: Η φύση η ίδια φρόντισε να εκδικηθεί με την αποκάλυψη σωλήνος αποχέτευσης στα Λινάρια. Υπενθυμίζουμε επιστολή μας πρωτοκολλημένη στο Δημαρχείο στην οποία εισηγηθήκαμε τη σάρωση με εκσκαφέα μερικών παραλιών, για τις οποίες υφίστανται υπόνοιες διοχέτευσης ακαθαρσιών στην θάλασσα. Οι υπεύθυνοι διαπίστωσαν, λένε, ότι οι σωλήνες αυτοί, στα Λινάρια, ήσαν αχρηστευμένοι! Αλήθεια; Όμως κάποτε παρωχέτευαν λήμματα, μήπως αντικαταστάθηκαν;

Θα ξαναυπενθυμήσουμε πάλι για τους βράχους του Μασουριού, που επικρέμονται στις κεφαλές των κατοίκων. Αυτό βέβαια είναι και θέμα της Περιφέρειας μα πρωτίστως της Εισαγγελίας (όπως και τα προαναφερόμενα). Από τη στιγμή όμως που έχει επισημανθεί επανειλημμένως, την ευθύνη για ότι συμβεί  θα την έχουν οι κατά νόμον υπεύθυνοι. Και με την ευκαιρία, υπάρχει Έπαρχος στην Κάλυμνο; Όποτε τον ζητήσαμε απουσίαζε.

Το Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου για ένα διάστημα κατάφερε αρκετή βελτίωση, όσον αφορά την ηχορύπανση, από όλες τις πηγές της. Φαίνεται όμως να έχει αδρανήσει και πάλιν.

Οι Άρχοντές μας μπορούν και οφείλουν να αναζητούν λύσεις εξωραϊσμού του νησιού μας. Αυτό χρειάζεται μόνον όραμα, θέληση, φιλότιμο και λίγο θάρρος.

Όσο για μας δηλώνουμε παρόντες. Δεν ζητούμε, απαιτούμε τα αυτονόητα. Είμαστε μια Ομάδα Πολιτών, που κινούμαστε χωρίς να αποτελούμε ούτε άτυπο, ούτε τυπικό συμβουλευτικό όργανο κανενός. Κινούμαστε εντελώς αυτόνομα, προσπαθώντας να ξυπνήσουμε συνειδήσεις.

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα θα θέλαμε να τονίσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα που η Κάλυμνος βρίσκεται στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος της Πολιτείας. Το σύνθημα πρέπει να είναι: “Zητείτε και αμοιφθήσεσθε”.

Τα προβλήματα που αναφέραμε έχουν καταντήσει να παραδίδονται από την μία στην άλλη Δημοτική Αρχή, έγιναν διαχρονικά και κρατούνται “εν υπνώσει”. Η επίλυση τους θα προσφέρει πεδίον δόξας λαμπρό. Έλεος πια…..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s