33501886_2119406444740582_4936197550991474688_n

Ένα από τα έξι σκυλιά που θανατώθηκαν προχθές στην Κάλυμνο

Μάρτυρες της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής για τα αδέσποτα ζώα, αλλά και της κακοποίησης των δεσποζόμενων από τους ιδιοκτήτες τους γίνονται καθημερινά τουρίστες στην Κάλυμνο, εκφράζοντας με κάθε ευκαιρία στις αρμόδιες αρχές τον αποτροπιασμό τους για τις εικόνες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.

Σκυλιά εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους να τρέχουν στους δρόμους, σκυλιά δεμένα με ένα μέτρο αλυσίδα να περνούν, ακινητοποιημένα και τρελαμένα, όλη τους τη ζωή δίπλα και πάνω στα περιττώματά τους.

Έρχονται οι άνθρωποι από άλλες κοινωνίες με εντελώς διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα όσον αφορά στα ζώα και στην ευζωία τους και παθαίνουν κατάθλιψη αντικρίζοντας εικόνες απανθρωπιάς και εγκατάλειψης. Τι να σου κάνει το όμορφο τοπίο, το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα όταν το πρίσμα μέσω του οποίου βλέπεις και αντιλαμβάνεσαι τα πάντα γύρω σου είναι άκρως ευαίσθητο σε εικόνες όπως αυτές που προαναφέραμε.

Αφήνουν οι άνθρωποι κατά μέρος τις διακοπές τους και αναλαμβάνουν δράση, ή καλύτερα κάνουν αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή τους εκείνη τη στιγμή, αφού δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια, να προσπεράσουν ένα ταλαιπωρημένο ζωάκι στο δρόμο και να πάνε να κολυμπήσουν ή να αναρριχηθούν στα βράχια του πρώτου –κατά τ’ άλλα -παγκόσμιου αναρριχητικού προορισμού. Προσπαθούν να του προσφέρουν μια μικρή βοήθεια και μετά να ενημερώσουν τους αρμόδιους και να απαιτήσουν μια πιο υπεύθυνη και δραστική αντιμετώπιση της όλης κατάστασης στο νησί, επικαλούμενοι τον Νόμο.

Διαβάστε και ΕΔΩ

Αστυνομία και άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό, γίνονται καθημερινά αποδέκτες της έντονης διαμαρτυρίας τουριστών, οι οποίοι δηλώνουν συγκλονισμένοι από τη συμπεριφορά κάποιων ντόπιων απέναντι στα ζώα και αποφασισμένοι να μην συμπεριλάβουν ξανά στους προορισμούς τους την Κάλυμνο.

Και τα περιστατικά κακοποίησης δεν έχουν τελειωμό

Την προηγούμενη εβδομάδα κάποιος εγκατέλειψε το σκυλί του στο δρόμο από Αργινώντα προς Βαθύ, κοντά στο κιόσκι των κυνηγών, με αποτέλεσμα να το χτυπήσει αυτοκίνητο και να καταλήξει.

Προχθές στην περιοχή του Αγίου Μάμαντος στην αυλή ενός σπιτιού όπου ζούσαν οκτώ σκυλιά, κάποιος δηλητηρίασε τα έξι από αυτά. Οι εικόνες με τα βασανισμένα πεθαμένα ζώα κάνουν από χθες το γύρο του διαδικτύου και τα σχόλια των φιλόζωων δίνουν και παίρνουν.

Τα μέλη της Φιλοζωικής εκπέμπουν SOS

Η Φιλοζωική Καλύμνου έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Δεκατέσσερα χρόνια τώρα ζητά στήριξη από τον Δήμο, αλλά καμιά απολύτως βοήθεια δεν έχει λάβει όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Εξήντα εγκαταλελειμμένα σκυλιά σε σπίτια εθελοντών. Κυρίως γυναίκες που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους και να φροντίσουν αθώες ψυχές γιατί δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια και να μείνουν απαθείς μπροστά σε τέτοια φαινόμενα.

Τα αδέσποτα ζώα είναι ευθύνη όλων μας

Και μια κοινωνία καθησυχασμένη. Να βλέπεις ένα παρατημένο ζώο στο δρόμο και να θεωρείς πως η ευθύνη σου τελειώνει με ένα απλό τηλεφώνημα στην Φιλοζωική. «Δεχόμαστε καθημερινά τηλέφωνα από όλες τις περιοχές του νησιού για ζώα παρατημένα, κακοποιημένα. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε σε όλους ότι είμαστε εθελοντές. Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε πολλά ζώα στα σπίτια μας, από τη στιγμή που ο Δήμος δεν έχει δημιουργήσει, όπως υποχρεούται από τον νόμο, ένα καταφύγιο. Τα αδέσποτα ζώα είναι ευθύνη όλων μας. Όλοι πρέπει να πιέσουμε για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας ζώων στο νησί» μας υπογραμμίζει η πρόεδρος της Φιλοζωικής κ. Σεβαστή Τσατάρου Γερακιού.

Όλοι πρέπει να πιέσουμε, να δράσουμε προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης των πολιτών όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ζώων.

Και τέλος μια δημοτική αρχή που χρόνια τώρα περιορίζεται στα λόγια και στις υποσχέσεις.

Τον περασμένο Οκτώβρη με δελτίο Τύπου από το γραφείο του δημάρχου (ΕΔΩ) μας ενημέρωναν πως στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος ο Δήμος θα χρηματοδοτηθεί με 40.000 ευρώ, προκειμένου οι κτηνίατροι του νησιού να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Οκτώ μήνες μετά ούτε φωνή, ούτε ακρόαση…

 

*Σχετικά με τον τίτλο: Όταν αντιλαμβάνεσαι ότι δεν υπάρχουν φιλοζωικά αισθήματα στα οποία μπορείς να απευθυνθείς, μετέρχεσαι όλων των θεμιτών μέσων ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s