arsisΜια κακώς εννοούμενη αντίληψη για το τι σημαίνει εθελοντισμός επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Κάλυμνο και σίγουρα όχι μόνο εδώ. Αναφερόμαστε στη στάση ζωής που έχει να κάνει με την ανιδιοτελή προσφορά του ελεύθερου χρόνου ή των γνώσεων κάποιων ανθρώπων -πλάι στους ειδικούς ή στις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες- προς όφελος της κοινωνίας, γιατί αυτό τους επιβάλλει η συνείδηση τους, οι αξίες τους, οι αρχές τους.

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαθιστά το κράτος ή τις δημοτικές αρχές καλύπτοντας την απουσία των απαιτούμενων δομών σε κάθε τοπική κοινωνία.

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί για παράδειγμα η καθαριότητα, η προστασία και φροντίδα των ζώων, η διάσωση των τραυματισμένων αναρριχητών, η προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος από τη φωτιά κ.λπ. να επαφίεται στην καλή πρόθεση και την δράση των εθελοντών.

Οι εθελοντικές ομάδες θα έπρεπε να συνδράμουν επικουρικά το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών και όχι να μετατοπίζεται στα μέλη τους η αποκλειστική ευθύνη σειράς προβλημάτων και δυσλειτουργιών ενός τόπου, λόγω της αδιαφορίας και της ανικανότητας των υπευθύνων.

18119241_1222736547838822_3014354322553695347_nΕίμαστε ο πρώτος παγκόσμιος αναρριχητικός προορισμός και εθελοντές είναι εκείνοι που τρέχουν ότι ώρα να ‘ναι για να μεταφέρουν τραυματισμένους αναρριχητές από τα πιο δύσβατα, αλλά και απροσπέλαστα ενίοτε, μέρη του νησιού. Γιατί αγαπούν τον τόπο τους, γιατί δεν θέλουν να ακουστεί κάτι άσχημο για το νησί τους, γιατί δεν μπορούν να διανοηθούν ότι κάποιος συνάνθρωπό τους θα κινδυνεύει και εκείνοι δεν θα παρατήσουν ότι κάνουν για να τρέξουν να τον βοηθήσουν. Γιατί έτσι αντιλαμβάνονται τον πατριωτισμό. Θα περίμενε κανείς ότι η αναγνώριση της προσφοράς αυτών των ανθρώπων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αναρριχητικό τουρισμό και ως εκ τούτου με την οικονομία του νησιού, θα ήταν μεγάλη. Κι όμως, τα μέλη της Ομάδας Διάσωσης Καλύμνου έχουν τοποθετήσει κουτιά στα σούπερ μάρκετ του νησιού και ζητούν τον οβολό των κατοίκων για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε μια τόσο μεγάλη ευθύνη!!!

33102549_490803741335400_408215076454006784_nΔεχόμαστε χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο και εθελοντές φιλόζωοι είναι εκείνοι που τρέχουν σε κάθε κάλεσμα των ευαισθητοποιημένων τουριστών όταν αντικρίζουν εικόνες εγκατάλειψης και κακοποίησης ζώων και εκείνοι βρίσκονται στη δύσκολη θέση να απολογούνται για την αδιάφορη στάση των αρμοδίων, αλλά και την απαράδεκτη συμπεριφορά των ανεύθυνων συμπατριωτών τους (ΕΔΩ). Χωρίς να τύχουν καμιάς βοήθειας και συνδρομής από τη δημοτική αρχή. Φιλοξενώντας δυο και τρία και τέσσερα και πέντε ζώα στα σπίτια τους λόγω απουσίας των απαιτούμενων υποδομών.

Ξεσπά μια πυρκαγιά και εθελοντές πυροσβέστες τρέχουν να αναμετρηθούν με τις φλόγες, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Κάποιοι πετούν τα σκουπίδια τους όπου βρουν και εθελοντές, ακόμη και τουρίστες που κάνουν διακοπές στην Κάλυμνο, αναλαμβάνουν δράση για να καθαρίσουν το νησί της καρδιάς τους (ΕΔΩ).

Για να μην αναφερθούμε στην δράση της Ομάδας Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων Καλύμνου που με αυτοθυσία πριν δυο χρόνια τάισαν, κοίμησαν και γιατροπόρεψαν περισσότερους από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, βάζοντας την Κάλυμνο- με την μεγάλη προσφυγική και μεταναστευτική ιστορία -στο πανελλήνιο χάρτη της αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης.

Εθελοντισμός στο μεγαλείο του στο νησί σε πάρα πολλούς τομείς (αιμοδοσία, φιλανθρωπικά ιδρύματα, πρόσκοποι και πολλοί, πολλοί άλλοι).

Σίγουρα η πολιτεία έχει ανάγκη από ενεργούς πολίτες οι οποίοι οργανωμένα θα μπορούν να δρουν πλάι στους ειδικούς. Όχι όμως να αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν και μάλιστα χωρίς την παραμικρή έμπρακτη στήριξη.

Οι αρχές θα έπρεπε να δείχνουν τον δρόμο και οι εθελοντικές ομάδες να συνδράμουν τις όποιες προσπάθειες σε μια βάση συλλογικότητας, ανθρώπινης επικοινωνίας, συνεισφοράς, αλληλοβοήθειας.

Ζηλεύω πολύ εκείνες τις τοπικές κοινωνίες που ο αρχηγός τους σηκώνει τα μανίκια, πρώτος δίνει το παράδειγμα και τους εμπνέει. Η προσφορά και η κινητοποίηση των πολιτών έρχεται τότε αβίαστα, αυθόρμητα. Έτσι γίνονται οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Έτσι αλλάζουν οι κοινωνίες…

 

One response »

  1. Ο/Η Μηλιανός Μιχάλης λέει:

    ΤΗΛΕΦΩΝΑ , E-MAIL ,ONOMATA ,για να επικοινωνήσει οποιοσδήποτε με τις Εθελοντικες Ομάδες του νησιού Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s