aerial-view-of-kalimnos-in-the-dodecanese«Υπευθυνότητα και Ανευθυνότητα» είναι ο τίτλος του άρθρου παρέμβαση που λάβαμε – και δημοσιεύουμε- από την Δανέζα Κάριν Ρήγα, σύζυγο του Καλύμνιου Μικέ Ρήγα και μητέρα της σημαιοφόρου της Εθνικής Δανίας στους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, Έλενας Ρήγα:

Ήρθα στην Κάλυμνο όταν ήμουν νέο κορίτσι πριν από 35 χρόνια. Αυτό που θυμάμαι περισσότερο από κάτι άλλο είναι ότι στην Κάλυμνο προσέχουμε υπεύθυνα ο ένας τον άλλο και τους επισκέπτες του νησιού μας.

Μερικές φορές όμως ξεχνάμε τι είναι υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα των πράξεων μας. Οι ανεύθυνες συνήθειες μας επικρατούν πιθανόν γιατί είναι “ευκολότερο” και ξεχνάμε τους διπλανούς μας, ξεχνάμε ότι είμαστε μέλη ενός συνόλου.

Γράφω για μερικούς που έχουν ξεχάσει να ενεργούν υπεύθυνα αλλά θα ήθελα να ξεκινήσω με την δική μου ανευθυνότητα. Οδηγάω μηχανάκι από τότε που ήρθα για πρώτη φορά. Ήταν πριν τον καιρό του «φλάς», τότε που έβγαζες το χέρι σου όταν ήθελες να στρίψεις. Σήμερα βγάζω «φλάς» ενεργώντας υπεύθυνα, κάθε φορά που στρίβω, αλλά σε 1 από τις 10 φορές ξεχνούσα να το σβήσω. Είναι επικίνδυνο για άλλους αλλά και παράνομο. Μου το θύμισε μια φορά ένας νεαρός, φωνάζοντας τόσο δυνατά που τον άκουσε όλο το λιμάνι: «ΦΛΑΣ» !!!! Ενέργησε σωστά, από τότε πιστεύω ότι δεν έχω ξεχάσει να το σβήνω.

Αυτό θέλω να κάνω σήμερα με την επιστολή μου για μερικούς άλλους στο νησί μας, που ελπίζω θα την διαβάσουν. Θέλω να κάνω αυτό που έκανε ο νεαρός θυμίζοντας μου ότι αυτό που έκανα ήταν ανεύθυνο.

Θέλω να φωνάξω δυνατά στον μελισσοκόμο και σε αυτόν που ρίχνει σαπουνόνερα στον δρόμο, όντας σίγουρη ότι όπως εγώ έτσι και αυτοί δεν θέλουν να προξενήσουν ατυχήματα.

Αγαπημένε μελισσοκόμε, ξέρω ότι είναι δύσκολο να ανεβαίνεις στα βουνά για να μαζέψεις το μέλι, αλλά έτσι είναι ο νόμος και έτσι ενεργείς υπεύθυνα. Όμως πριν από λίγες ημέρες ήσουν σχεδόν δίπλα στον δρόμο τρυγώντας μέλι. Είχες μια ολόσωμη στολή προστατεύοντας τον εαυτό σου από τσιμπήματα των αγριεμένων μελισσών. Είδες όμως τους ποδηλάτες που αμέριμνοι για τον σοβαρό κίνδυνο περνούσαν απο εκεί, με επακόλουθο επίθεση από το αγριεμένο σμήνος των μελισσών;

Είδες ότι δεν φορούσαν στολή όπως εσύ και ότι πιθανόν ήταν αλλεργικοί στο τσίμπημα; Όχι ότι θα πεθάνουν, αλλά θα έχουν άσχημες παρενέργειες. Το σκέφτηκες αυτό τρυγώντας επικίνδυνα κοντά στον δρόμο; Εγώ το έκανα γιατί 3 φορές σε 14 ημέρες έμμεσα έστειλες τις μέλισσες να κυνηγούν τσιμπώντας τον γαμπρό μου! Έχεις σκεφτεί ότι θα μπορούσε στην θέση του να ήταν ένα μωρό ή ένας με σοβαρή αλλεργία με θανάσιμα αποτελέσματα;

Τώρα εσύ που πετάς σαπουνόνερα στον δρόμο από την αυλή σου.

Η αυλή σου σίγουρα γίνεται καθαρή αλλά άλλοι παθαίνουν ατυχήματα. Έχεις σκεφτεί ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι να καθαρίζεις την αυλή σου; Η πεθερά μου πρώτα την σκουπίζει και μετά χρησιμοποιεί την σφουγγαρίστρα χωρίς να ρίχνει νερά στον δρόμο. Πιθανόν είναι ευκολότερο για εσένα να πετάς σαπούνι και μετά να την βρέχεις με το λάστιχο, δεν καθαρίζει όμως έτσι καλύτερα. Και περισσότερο σαπούνι να χρησιμοποιείς δεν καθαρίζει καλύτερα. Όμως πετώντας τα νερά στον δρόμο προξενείς ατυχήματα. Το ήξερες;

Δεν είναι θέμα ικανότητας των οδηγών, αυτήν την φορά η κόρη μου έπεσε εξ αιτίας των νερών, προπονείται 2-4 ώρες καθημερινά με το ποδήλατο και για αυτό έχει ικανότητα να οδηγεί σε δρόμους. Όταν έριξες τα σαπουνόνερα σου στον δρόμο είδες ότι όλος ο δρόμος ήταν βρεγμένος και ήταν αδύνατο να μην προκληθεί ένα ατύχημα; Δυστυχώς η κόρη μου κατέληξε με τραύματα στον γοφό, χέρια και μηρό. Ευτυχώς οδηγεί φορώντας κράνος και έτσι απέφυγε σημαντικότερα τραύματα, δεν είναι όμως όλοι που χρησιμοποιούν κράνος. Ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ στον οδηγό ταξί, που οδηγώντας υπεύθυνα πίσω της, κατάφερε να σταματήσει αποφεύγοντας να την πατήσει.

Ήξερες ότι όλα αυτά τα προξένησες εσύ, πετώντας τα νερά; Είμαι σίγουρη ότι διαβάζοντας ότι προξένησες ατύχημα θα κάνει την διαφορά στο μέλλον. Είναι παράνομο να πετάμε νερά στον δρόμο γιατί είναι επικίνδυνο, για αυτό υπάρχει και αυτός ο νόμος.

Εγώ και η οικογένεια μου δεν είμαστε τουρίστες στο νησί μας αλλά πρέπει να σκεφτούμε τους απλούς τουρίστες. Αυτούς που αγοράζουν το μέλι σου και αφήνουν λεφτά στο νησί μας ποικιλοτρόπως. Είναι αυτοί που θα τους τσιμπήσουν οι μέλισσες όταν τυχαία περνούν από εκεί φορώντας σορτς και μπλουζάκια. Είναι αυτοί που οδηγώντας ανέμελοι το μηχανάκι που ενοικίασαν θα πέσουν στα σαπουνόνερα.

Ξέρω ότι η αστυνομία είναι για να εφαρμόζει τον νόμο. Δεν πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να καταγγέλλει ο ένας τον άλλο γιατί όταν ξέρεις ότι προξενείς ή μπορεί να προξενήσεις ατυχήματα, σίγουρα θα αποκτήσουμε καλύτερες συνήθειες στο μέλλον.

Όταν όμως, χωρίς να το θέλουμε, ενεργούμε ανεύθυνα, ελπίζω ότι ο νεαρός, ή άλλοι, θα συνεχίσουν να μου το υπενθυμίζουν.

Με θερμούς χαιρετισμούς

Κάριν Ρήγα.

 

3 responses »

 1. Ο/Η Μηλιανός Μιχάλης λέει:

  Έτσι είναι ο νόμος και έτσι ενεργείς υπεύθυνα !!!!!!
  Αγαπημένε κτηνοτρόφε,γνωρίζω πως έχεις δική σου ιδιοκτησία και πως τα σύρματα στοιχίζουν για το μάντρισμα των αιγοπροβάτων. Πριν δύο μήνες ,βοήθησα οδηγό δικύκλου ,(ευτυχώς φορούσε κράνος)και όπως μου είπε ξαφνικά εμφανίστηκαν μπροστά του 4 κατσίκες,αποτέλεσμα να πέσει ,κάνοντας ελιγμό για να τις αποφύγει.

 2. Ο/Η Φανή Κουτούζη λέει:

  Εξαιρετική η επιστολή στο ύφος και το ήθος της γραφής όσο και στο τόσο στοχευμένο περιεχόμενο ! Ελπίζω να επηρεάσει την κοινωνική «διαγωγή» κάθε καλοπροαίρετου αναγνώστη . Ανώτερος ο πολιτισμός κάποιων χωρών… Τι να κάνουμε;

 3. Ο/Η Maro λέει:

  Ein sehr guter Artikel, der die Gedankenlosigkeit vieler Kalymnier anschaulich beschreibt!
  Hoffentlich lesen viele der «Gedankenlosen» diesen Artikel und vorm allem: hoffentlich handeln sie danach anders als bisher!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s