αχινιός

«Η κορυφαία ανάρτηση σε προβολές ήταν η «είδηση» για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο νησί (!) και αυτό γιατί πολλοί θεώρησαν λογικό ο πλανητάρχης να έρθει για αναρρίχηση!»

Με τον διαχειριστή του σατιρικού blog «Ο Αχινιός της Καλύμνου» είχαμε συναντηθεί πριν από τεσσεράμισι περίπου χρόνια, όταν συστήνονταν διαδικτυακά στο αναγνωστικό κοινό του νησιού και εκείνοι που έπαιρναν στα σοβαρά τα γραφόμενά του ήταν περισσότεροι από εκείνους που αντιλαμβάνονταν το πνεύμα του (ΕΔΩ). Καιρό μετά και έχοντας πλέον καθιερωθεί ως ιντερνετικός τόπος μυθοπλασίας, κάποιοι εξακολουθούν να πέφτουν θύματα της… παραπληροφόρησής του!

Πριν από λίγες ημέρες ο Αχινιός έκλεισε πέντε χρόνια ζωής και τα όσα έχει να μας αφηγηθεί και αφορούν στη σχέση των συμπατριωτών του με τη σάτιρα, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον:

«Αχινιός είναι ένα blog σάτιρας, σχολιασμού και κατά βάση μυθοπλασίας. Τον Αύγουστο έκλεισε 5 χρόνια λειτουργίας. Το 2013 ξεκίνησε ως μέσο έκφρασης ιδεών και προσωπικού προβληματισμού, πάντα με άξονα το χιούμορ. Από τα σχολικά μου χρόνια είχα την τάση να «πειράζω» φωτογραφίες, να φτιάχνω σατιρικές ταινίες μικρού μήκους για τους φίλους μου, τις οποίες βλέπαμε αργότερα όλοι μαζί σε «επίσημες προβολές»! Αργότερα και με την κοινωνικοπολιτική μου συνείδηση να αναπτύσσεται, αποφάσισα να επεκτείνω αυτό το μεράκι μου και σε ευρύτερο κοινό».

-Όταν ξεκινούσες, θεωρούσες ότι υπάρχει υλικό στο νησί για να στηρίξει ένα σατιρικό σάιτ;

«Καταρχάς αξίζει να πω πως ο στόχος δεν ήταν ένα blog τοπικού χαρακτήρα, ακριβώς λόγω της αμφιβολίας για το αν θα μπορέσει να στηριχθεί. Εντούτοις, θεώρησα πως κάτι τέτοιο έλειπε από την Κάλυμνο, γι’ αυτό και προχώρησα. Υπήρχαν αρκετές ιδέες και πολλά θέματα που μπορούσαν να σχολιαστούν αλλά πόσα άρθρα να φτιάξεις για ένα μικρό νησί; Τελικά αποδεικνύεται πως ιδέες και αφορμές για σχολιασμό εμφανίζονται ανά πάσα στιγμή, ενώ πλέον και οι ίδιοι οι αναγνώστες στέλνουν τις δικές τους προτάσεις».

-Υπήρξε κάποιο γεγονός που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να δημιουργήσεις τη σελίδα;

«Δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο. Σε μια παρέα νέων, ακούγονται πολλές «χαζομάρες» στο πλαίσιο του χιούμορ. Από εκεί ήρθαν (και ακόμα έρχονται) οι πρώτες ιδέες. Λέει κάτι ο ένας, συμπληρώνει ο άλλος και φτιάχνεται μια ιστορία. Ο τελικός μου σκοπός είναι όλο αυτό να μη φαίνεται χαζό, αλλά να κάνει τον αναγνώστη να προβληματίζεται γελώντας».

 -Έχουν χιούμορ οι Καλύμνιοι;

thumbnail_2018-08-28_23-33-01«Γενικώς είναι δύσκολο να κάνεις τον Καλύμνιο να γελάσει αν δεν σε γνωρίζει προσωπικά. Πρέπει να καταλάβουμε τις συνθήκες που διαμορφώνουν την αντίληψη του χιούμορ σε έναν λαό. Η Κάλυμνος είναι νησί, δηλαδή μια κλειστή και επιπλέον ακριτική κοινωνία. Αιώνες τώρα βράζουμε στο ίδιο ζουμί. Οι Καλύμνιοι λατρεύουν τον τόπο τους, την παράδοση, το στρατό και την εκκλησία. Είναι δεδομένο λοιπόν πως οποιαδήποτε αναφορά στα παραπάνω, θα φέρει κάποια γκρίνια και παρεξήγηση.  Φυσικά αυτές είναι μεμονωμένες περιπτώσεις».

-Έμαθες κάποια πράγματα για τον τόπο σου και τους ανθρώπους του αυτά τα χρόνια που έχεις το blog, τα οποία πριν αγνοούσες;

«Και μόνο η ύπαρξη του blog, σε βάζει στη διαδικασία να απορροφάς οποιαδήποτε πληροφορία. Από μία τυχαία συζήτηση, προκύπτει ένα άρθρο. Ακούω μια καλύμνικη λέξη και την σημειώνω σε περίπτωση που χρειαστεί. Eννοείται πως-θέλοντας και μη-αναγκάζεσαι να σχολιάσεις την πολιτική επικαιρότητα, οπότε ενημερώνεσαι και για αυτά.  Και βέβαια, όπως ανέφερα και πριν, έμαθα αρκετά για τη ψυχοσύνθεση των συμπατριωτών μου και προσπαθώ να ανεβάσω τα όρια της ανοχής ως προς την σάτιρα».

-Ποιο είναι το target group σου;

thumbnail_2018-08-28_23-26-05«Το καλό του Αχινιού είναι ότι δεν έχει προσανατολισμό, ηλικιακό ή οποιονδήποτε άλλον. Αν έχεις καλή διάθεση και μπεις στην ιστοσελίδα, θα βρεις κάτι που σε ενδιαφέρει. Φυσικά κάποιες δημοσιεύσεις όπως τα τραγούδια, προσελκύουν μικρότερες ηλικίες ενώ τα περισσότερα κείμενα και τα «καλύμνικα», απασχολούν μεγαλύτερους. Θα έλεγα όμως ότι το blog απευθύνεται σε σκεπτόμενα άτομα . Όχι επειδή πρόκειται για κάτι εξειδικευμένο, αλλά γιατί το χιούμορ και η σάτιρα το απαιτούν».

-Έγινες ποτέ αποδέκτης παραπόνων ή παρεμβάσεων για να αλλάξεις ή να κατεβάσεις μια ανάρτηση;

«Κυρίως για να κατεβάσω! Οι Καλύμνιοι είναι απόλυτοι σε αυτό. Αν δεν τους αρέσει κάτι πρέπει να φύγει αλλιώς «θα έχεις μπλεξίματα [sic]». Από επιχειρηματίες που θεώρησαν ότι θίγεται η επιχείρισή τους (αγνοώντας τη διαφήμιση που γίνεται) μέχρι συλλόγους και φορείς που υποτίθεται ότι προσεβλήθησαν. Εδώ θέλω να πω πως ποτέ δεν ανεβάζω κάτι για να στοχοποιήσω κάποιον και καμία ανάρτηση που κατέβηκε δεν την θεωρώ ανάρμοστη. Τις κατέβασα με τη θέλησή μου για να σταματήσει ο θόρυβος. Στενοχωριέμαι όταν προσπαθώντας να φτιάξω τη διάθεση του κόσμου, καταλήγω να δέχομαι απειλές για μηνύσεις (πράγμα αστείο) ή διαδικτυακούς τραμπουκισμούς».

-Έχει τύχει να δημοσιεύσεις κάτι και να εκληφθεί από κάποιους ως αληθινό γεγονός;

thumbnail_2018-08-28_23-26-50«ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ! Οποιαδήποτε ανάρτηση, θα έχει και κάποιον που θα την πάρει στα σοβαρά. Με κάθε νέο άρθρο, η σελίδα αποκτά και νέους αναγνώστες που την «πατάνε» αμέσως. Αμέτρητες περιπτώσεις και θα πω κάποιες χαρακτηριστικά:

  • Πίστεψαν πως έχει έρθει ο Ομπάμα και έψαχναν το τρίκυκλο που τον μεταφέρει.
  • Άκουσαν για τους πύθωνες που ελευθερώθηκαν στο βουνό και άρχισαν να βρίζουν τους οικολόγους που δήθεν τους ελευθέρωσαν
  • Πρόσφατα μου έστειλαν για να έρθουν σε επαφή με το μάγο Σανκάρα που τάχα δεχόταν ραντεβού
  • Το κορυφαίο όμως με διαφορά είναι μία υποτιθέμενη ανακοίνωση της Μητροπόλεως σχετικά με τις κατασκηνώσεις του καλοκαιριού.  Η ανάρτηση κατέβηκε μέσα σε μία ημέρα (πήγαινα γυρεύοντας), εν τω μεταξύ όμως είχε γίνει viralσε όλη την Ελλάδα! Κάθε καλοκαίρι αναδημοσιεύεται με τον κόσμο ακόμα να αναρωτιέται για την εγκυρότητα της ανακοίνωσης. Είχε παιχτεί και στον ΣΚΑΙ (σε τηλεόραση και ραδιόφωνο) αλλά κατέβηκε όταν κατάλαβαν τι έκαναν. Για να ασχοληθεί το ellinikahoaxes, φαντάσου τι θόρυβος είχε γίνει  http://ellinikahoaxes.gr/2016/07/14/kataskinosi-eggrafo/

-Μετά από τόσα χρόνια διατηρείς ακόμη την ανωνυμία σου. Αυτό σου δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων;

«αλήθεια είναι πως ναι. Βέβαια ο σκοπός της ανωνυμίας είναι να γελάει ο κόσμος με ένα κείμενο και όχι να λέει «Ο τάδε έγραψε αυτό» με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

-Λένε, ότι είναι πιο δύσκολο να κάνεις τον άλλον να γελάσει από το να κλάψει. Συμφωνείς με την άποψη αυτή;

«Αν δημοσιεύσεις μια εικόνα με μια γιαγιά να αγκαλιάζει το εγγονάκι της και όλοι θα συγκινηθούν. Το να κάνεις όμως τον αναγνώστη να γελάσει με τη συζήτηση της γιαγιάς και του εγγονού, θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια. Το γέλιο θέλει μυαλό. Το κλάμα προκαλείται ασυνείδητα».

 -Το γέλιο, τι ρόλο παίζει στη ζωή μας;

«Καθένας πρέπει να βρίσκει λίγες στιγμές στην καθημερινότητα για να γελάει. Ακόμα και καθαρά ιατρικά να το δεις, οι ορμόνες που εκκρίνονται είναι ευεργετικές. Το γέλιο μας ανανεώνει, μας ηρεμεί και μας ενώνει. Συμφωνώ απόλυτα με το Ρίτσο που λέει πως είναι «η μουσική της ψυχής».  Εδώ θέλω να τονίσω πως ο αυτοσαρκασμός είναι προτέρημα μοναδικό. Το να γελάς με τον εαυτό σου δείχνει ότι κατανοείς την ανθρώπινη φύση σου. Δείχνει ταπεινότητα και παράλληλα ανωτερότητα».

-Ποια δημοσίευση όλο αυτό το διάστημα είχε την μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα;   

thumbnail_2016-11-17_22-34-54«Μιλώντας με αριθμούς, ο κόσμος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα καλύμνικα (σταθερή αξία) και τα κουίζ που ξεκίνησαν προσφάτως. Μέχρι τώρα πάντως η κορυφαία ανάρτηση σε προβολές είναι η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο νησί (!) και αυτό γιατί ήταν πολλοί που θεώρησαν λογικό ο πλανητάρχης να έρθει για αναρρίχηση!»

-Ποιος Kαλύμνιος ή Kαλυμνιά είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για σένα και γιατί;

 «Οι γιαγιάδες και ο παππούς μου, λόγω της ηλικίας και των εμπειριών του, μου έχουν δώσει τις περισσότερες ιδέες. Όποτε ξεμείνω από έμπνευση, αρκεί μία επίσκεψη σε αυτούς».

-Υπάρχει κάποιο γεγονός που λαμβάνει χώρα στο νησί και αγαπάς να σατιρίζεις;

 «Τα γλέντια. Είτε πρόκειται για γάμο, είτε για πανηγύρι είτε για το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα. Όταν μαζεύονται οι Καλύμνιοι, πάντα υπάρχει κάτι διαφορετικό (ή εκνευριστικά ίδιο) για να σατιριστεί. Και ευτυχώς είναι ένα από τα θέματα που τους κάνει όλους να γελούν».

 -Μίλησέ μας για την… εμμονή σου στο φροντιστήριο Καλύμνικων; Μιλάς όντως απταίστως τα καλύμνικα ή ζητάς βοήθεια;

lex-1

«Τα μιλώ απταίστως και καθημερινώς! Σε αυτό συνέβαλε το οικογενειακό περιβάλλον που έχει ρίζες από τα χωριά και είναι βαθύτατα παραδοσιακό. Προσπαθώ μέσα από το χιούμορ να κάνω τους νέους να διατηρήσουν τη διάλεκτό μας. Γι’ αυτό επιμένω στα «φροντιστήρια».  Αν μιλάς με έντονο το «ζ» το «σ» και άλλους παρόμοιους ιδιωματισμούς δεν σημαίνει ότι μιλάς καλύμνικα. Καλύμνικα είναι ο κράατθος, το σινοπόι και το «αντριβίτσι-βίτσι».

-Έχοντας μπει σε προεκλογική χρονιά, πιστεύεις ότι θα έχεις περισσότερο υλικό για το blog  σου αυτή την περίοδο και γιατί;

«Η προεκλογική περίοδος είναι βούτυρο στο ψωμί του Αχινιού. Στις εκλογές ο Αχινιός συναντά τις ρίζες του στην αρχαία κωμωδία, που όπως ξέρουμε είχε κυρίως πολιτικό χαρακτήρα. Ο κόσμος είναι πιο νευρικός (αφού όλο και κάποιος συγγενής θα είναι υποψήφιος) αλλά παράλληλα πιο δεκτικός στη σάτιρα. Οι πολιτικοί από την άλλη, κάνουν ό,τι μπορούν για να ταϊζουν τη σάτιρα. Από τη μία η παρούσα αρχή, που θέλει να «συνεχίσει το έργο της» ξεκινώντας τα έργα λίγους μήνες πριν τις εκλογές και από την άλλοι οι διεκδικητές που με όνειρο να αλλάξουν τον τόπο έρχονται στην εξουσία καταλήγοντας να κατηγορούν τους προηγούμενους».

-Πέρα από πλάκα, είναι κάποια πράγματα που ως κάτοικο αυτού του νησιού σε πληγώνουν και θα ήθελες να τα καυτηριάσεις, όχι απλώς χιουμοριστικά;

«Όσον αφορά τους Καλυμνίους λέω ανεπιφύλακτα ότι πρόκειται για τους πιο φιλόξενους ανθρώπους. Αυτό που μας λείπει είναι η ομόνοια και η αλληλεγγύη. Δε μπορεί η φιλοξενία σου να εξαντλείται στον τουρίστα και να κατηγορείς τον πρόσφυγα για ό,τι κακό σου συμβαίνει. Πως πηγαίνεις στην εκκλησία και βγαίνοντας καταριέσαι το γείτονά σου; Πώς γίνεται να υπάρχει ευημερία σε έναν τόπο αν ο ένας προσπαθεί να βγάλει το μάτι του άλλου;

 Υπάρχουν και θέματα που έχω προσπαθήσει να αγγίξω με χιούμορ, αλλά είναι τόσο ευαίσθητα που τα αφήνω στη μέση. Το ότι η Κάλυμνος έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα με τα ναρκωτικά ενώ οι πολιτικές ηγεσίες αποφασίζουν να αλληθωρίζουν, είναι κάτι που με ενοχλεί απίστευτα. Ευτυχώς τελευταία βλέπουμε σημαντικό έργο από το Αστυνομικό μας τμήμα και πραγματικά είναι κάτι αξιοσημείωτο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s