1

Φωτο: Kalymnos Climbing Festival

«Δεν αρκεί να συγκαταλέγεσαι στους πρώτους παγκοσμίως αναρριχητικούς προορισμούς. Το σημαντικό είναι να διατηρήσεις αυτή την πρωτιά. Και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα σου εξασφαλίσει την παραμονή στην κορυφή είναι η κάλυψη όλων των βασικών προϋποθέσεων που ένας αναρριχητής αναζητά όταν επιλέγει τον τόπο που θα εξασκήσει το αγαπημένο του άθλημα».

Έτσι συστηνόταν τον Μάιο του 2014 η Ομάδα Διάσωσης Καλύμνου καλώντας τις τοπικές αρχές να στηρίξουν με κάθε τρόπο το έργο της, θεωρώντας βέβαιο ότι όλοι κατανοούν την αξία της προσφοράς της.

Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά και η έκκληση αυτή εξακολουθεί να έχει ισχύ, παρά το γεγονός ότι η Ομάδα Διάσωσης έχει αποδείξει πολλές φορές μέχρι σήμερα την αναγκαιότητα της ύπαρξής της και την αξία της προσφοράς της.

Σε προχθεσινή μεταφορά τραυματία από την Grande Grotta, ένας ακόμη αναρριχητής δεν μπορούσε να πιστέψει ότι οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και ότι δεν έχουν καμιά απολύτως υποστήριξη από τον Δήμο.

Κι όμως, αν και είναι αδιανόητο, τόσα χρόνια δεν έχει συσταθεί στον Δήμο Καλυμνίων μια υπηρεσία που να ασχολείται αποκλειστικά με την αναρρίχηση και δη με τη σήμανση, τη συντήρηση, τον καθαρισμό των πεδίων και τον εμπλουτισμό τους, καθώς την ελεγχόμενη διάνοιξη- δημιουργία νέων αναρριχητικών διαδρομών.

Είναι αδιανόητο όλα αυτά να γίνονται από μια μικρή παρέα εθελοντών αναρριχητών χωρίς να υπάρχει κάποιος επίσημος έλεγχος από δημόσιο φορέα, ο οποίος και θα φέρει ακέραιη την ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει στα αναρριχητικά πεδία και θα έχει ταυτόχρονα την αποκλειστική αρμοδιότητα για τις όποιες αλλαγές. Ήδη έχουν σημειωθεί περιστατικά αλλαγής της ονομασίας διαδρομών με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την ασφάλεια των αναρριχητών που κινούνται βάση συγκεκριμένων οδηγών- χαρτών.

Είναι αδιανόητο η αρμοδιότητα, η ευθύνη και το ενδιαφέρον του Δήμου να αρχίζει και να τελειώνει στη διοργάνωση του ετήσιου φεστιβάλ.

Νέοι αναρριχητικοί προορισμοί ανακαλύπτονται συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Κάλυμνος δεν μπορεί να συνεχίσει να επαφίεται μόνο στην φυσική ομορφιά της και στα προσφερόμενα για αναρρίχηση βράχια της. Αν και έχει καθυστερήσει αρκετά, πρέπει να πάει ένα βήμα πιο πέρα για να προλάβει τις όποιες διαρροές στον αναρριχητικό της τουρισμό. Να ρίξει όλο της το βάρος στην ασφαλή αναρρίχηση και αυτό να προβάλλει με κάθε τρόπο και με κάθε ευκαιρία.

Όταν προπορεύεσαι και κάποια στιγμή νιώθεις την ανάσα των «ανταγωνιστών» σου, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι ώρα να ανεβάσεις ταχύτητα ή να δώσεις νέα προοπτική-διάσταση στον αγώνα. Γιατί περί αγώνος πρόκειται, ασχέτως αν κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί το πόσο γρήγορα και… απροειδοποίητα αλλάζουν τα δεδομένα.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s