biblioΓράφει ο Παναγιώτης Γιαμαίος*

Τώρα που καταλάγιασε ο κουρνιαχτός των θερινών διακοπών και ο καθείς από μας  επανήλθε στον …πάγκο του, θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη ώρα  να προσθέσω τις προσωπικές μου κρίσεις κι εντυπώσεις για το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο του αγαπητού μας γιατρού και φίλου κ. Λάζαρου Ε. Βλαδίμηρου, με τίτλο: « Σκεύος Ζερβός Πρωτοπόρος Γιατρός Ερευνητής, Συγγραφέας, Εθνικός Ευεργέτης & Πολιτικός», που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Πρόκειται για μια πολύ επιμελημένη έκδοση, δίγλωσση (Ελληνικά – Αγγλικά) με εμφάνιση τυπογραφικά αψεγάδιαστη, τέτοια που με την πρώτη ματιά σε προδιαθέτει ευμενώς, προκειμένου να χωθείς και να ρουφήξεις το περιεχόμενό της.

Και, πράγματι, αυτό συμβαίνει, αφού αποζημιώνεσαι σελίδα τη σελίδα, δεδομένου ότι  φωτίζονται πλήρως γνωστές και άγνωστες πτυχές απ’ τη ζωή, τη δράση και την προσφορά της εμβληματικής αυτής για το νησί μας προσωπικότητας, που άφησε πολύ βαθύ αποτύπωμα στα διαδραματισθέντα στη γενέτειρά του αλλά κι έξω απ’ αυτήν κατά το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα.

Είναι τόσο καλά δουλεμένο και δομημένο που αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η προσωπικότητα του βιογραφουμένου. Η επιστημονική του κατάρτιση, το ιατρικό του έργο, η πρωτοπορία του στις μεταμοσχεύσεις, τα ιατρικά του συγγράμματα, οι πολύχρονοι αγώνες του για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την Ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό και, τέλος, η απαράμιλλη αγάπη του για το νησί που τον γέννησε.

Είναι, οπωσδήποτε, μια εξαιρετική μελέτη που διαπερνά ως αξονικός τομογράφος αυτήν την πολυσχιδή και πολυσύνθετη προσωπικότητα.

Το άρτιο αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στη βαθιά επιστημονική κατάρτιση, στο ανήσυχο ερευνητικό πνεύμα  και στον απεριόριστο θαυμασμό του συγγραφέα Λάζαρου Βλαδίμηρου στον Σκεύο Ζερβό.

Κι είναι μια οφειλόμενη τιμή στη μνήμη του Μεγάλου αυτού τέκνου της Καλύμνου, εβδομήντα χρόνια μετά την εκπλήρωση του διακαούς του πόθου, της Ενσωμάτωσης, δηλαδή, της Δωδεκανήσου στη Μητέρα Πατρίδα. Στον Μεγάλο Αγωνιστή του οποίου το εκτόπισμα – επιστημονικό, ερευνητικό, συγγραφικό και πατριωτικό- ξεπέρασε τα όρια της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Καλύμνου, αλλά και της Δωδεκανήσου ολάκερης και βγήκε δυναμικά και έξω απ’ αυτήν, κι έφτασε στα διεθνή ιατρικά σαλόνια των αρχών του 20ού αιώνα και στις ευρωπαϊκές αίθουσες, όπου δίδονταν σκληρές διπλωματικές μάχες για την ευόδωση των μεγάλων τότε ανοικτών εθνικών μας θεμάτων.

Είναι, εν τέλει, μια ιστορική έκδοση, η οποία θα αποτελεί εσαεί σημείο αναφοράς για όλους αυτούς που θα ενδιαφερθούν να γνωρίσουν σε βάθος τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα του νησιού μας.

Αποτελεί, δε, ιδιαίτερη  τιμή για την Κάλυμνο το γεγονός ότι την έκδοση αυτής της άρτιας από κάθε πλευρά μελέτης ανέλαβε προθύμως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, κάνοντας και την πρώτη  παρουσίαση του βιβλίου στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, τον περασμένο Ιούνιο, που σημείωσε  πολύ μεγάλη επιτυχία.

Συγχαρητήρια πρέπουν στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου  του Ι.Σ.Α. κ. Γεώργιο Πατούλη, ο οποίος  και προλογίζει το βιβλίο, καθώς και στα μέλη του Δ.Σ. του ιστορικού αυτού Ιατρικού Συλλόγου.

Ιδιαιτέρως, συγχαρητήρια κι ευχαριστίες πρέπουν στον συγγραφέα, φίλο και συνεργάτη απ’ τα παλιά του Αναγνωστηρίου μας, κ. Λάζαρο Βλαδίμηρο, γι’ αυτήν την  προσφορά του στην ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του κ. Μίκας Ορφανού, στην οποία και αφιερώνει το έργο του.

Το Δ. Σ. του Αναγνωστηρίου θα μεριμνήσει, έτσι ώστε να παρουσιαστεί το βιβλίο και στην Κάλυμνο μέσα στο 2019.

Ως κατακλείδα στα παραπάνω καταθέτω  μια αναφορά του αείμνηστου λογοτέχνη μας Γιάννη Μαγκλή, που αφορά στο έντονο ενδιαφέρον του Σκεύου Ζερβού για την πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού μας μετά την Ενσωμάτωση. Κι είναι  ένας λόγος ελπίδας κι αισιοδοξίας για μας τους τωρινούς και τους αυριανούς για το μέλλον αυτού του τόπου Το απόσπασμα αυτό περιέχεται και στο βιβλίο του κ. Λάζαρου Βλαδίμηρου:

« […] Οι αγώνες, όμως, του Σκεύου Ζερβού δεν ετελείωσαν- γιατί δεν τελειώνουν. Συγκρατείται άραγε ο χείμαρρος; Μόνον όταν στεγνώσει η κοίτη του. Αφού λοιπόν έκαμε δωρεές και στα δέκα σχολεία της Καλύμνου, τώρα αγωνίζεται, γιατί επιθυμεί και θέλει να δει την πατρίδα του ωραία, πολιτισμένη, συγχρονισμένη και άνθος του Αιγαίου. Έτσι, μ’ όλη την ηφαιστειακή δραστηριότητα που τον διακρίναμε πάντοτε, βάλθηκε να την κοσμήσει, να την εξωραΐσει, να την εξευγενίσει. Μεγαλοπρεπές Ηρώον, Μουσείο, προτομές και πολλά πάρα πολλά τα σχέδιά του. Και πού να τα προφτάσουμε εμείς οι πεζοί; Τον ακούμε, τον καμαρώνουμε, τον θαυμάζουμε, και είμαστε περήφανοι γιατί ένας τέτοιος άνθρωπος γεννήθηκε στα χώματά μας».

*Ο Παναγιώτης Γιαμαίος είναι εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ»

thumbnail_43007629_901560660054490_6127569909229551616_n

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s