OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Στο διαδίκτυο 98% είναι τα θετικά του και μόλις 2% είναι τα αρνητικά». Με αυτή την αναγκαία επισήμανση ξεκίνησε την εισήγησή του ο αξιωματικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Χαράλαμπος Καρράς στο πλαίσιο της χθεσινής ενημερωτικής επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΓΕΛ Καλύμνου με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στον ελκυστικό και λειτουργικό κυβερνοχώρο.

Για περισσότερο από δύο ώρες οι, ελάχιστοι είναι αλήθεια, παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τον κ. Καρρά να αναφέρεται στις παραμέτρους που μπορούν να οδηγήσουν ή και να “παγιδεύσουν” τα παιδιά στην σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου και δη στο Sexting ή διαδικτυακό sex, στο Grooming ή αποπλάνηση, στην παιδοφιλία, στον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbulling), στον ιντερνετικό εθισμό, στις παγίδες των chat rooms, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους μπορούν ακόμη και οι ενήλικοι να εξαπατηθούν κυρίως οικονομικά.

int-5Ο ίδιος απαρίθμησε τους τρόπους προστασίας και πρόληψης δίνοντας έμφαση στην τεχνολογική κατάρτιση, στον αυτοέλεγχο, στην πλήρη γνώση των κινδύνων που ελλοχεύουν, στον έλεγχο του χρόνου που δαπανάται στον υπολογιστή, στην πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας με σκοπό την κατανόηση του «ψηφιακού χώρου» σημειώνοντας χαρακτηριστικά «σκέψου πριν ποστάρεις, σκέψου πριν στείλεις προσωπικές φωτογραφίες σε τρίτους, μην ψηφιοποιείς τον εαυτό σου τόσο εύκολα, ενημερώσου, ρώτησε, μίλησε, κατήγγειλε».

Απευθυνόμενος στους μαθητές τους παρότρυνε, όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, να μην φοβούνται να μιλήσουν σε ενήλικα που εμπιστεύονται και να ζητήσουν βοήθεια, ενώ συμβούλεψε τους γονείς να έχουν ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά τους.

Ο κ. Καρράς μιλώντας για τις υποθέσεις που  καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά η υπηρεσία του, είπε πως οι μισές και πλέον έχουν να κάνουν με οικονομικές απάτες μέσω διαδικτύου, με θύματα όχι μόνο πολίτες αλλά και εταιρείες. Συνέστησε έτσι να αγοράζουμε μόνο μέσα από επιβεβαιωμένους ιστότοπους, να αλλάζουμε συχνά τον κωδικό πρόσβασης και να μην χρησιμοποιούμε για αγορές ή τραπεζικές συναλλαγές δημόσια ασύρματα δίκτυα (WiFi).

int-6Νωρίτερα η δικηγόρος με εξειδίκευση στο δίκαιο του Διαδικτύου και στα Προσωπικά Δεδομένα κ. Χρυσή Χρυσοχού στάθηκε ιδιαίτερα στην μετατόπιση των εγκλημάτων από τον φυσικό στον ηλεκτρονικό κόσμο, γεγονός που έκανε αναγκαία τη νομοθετική παρέμβαση της Πολιτείας για την προστασία όλων και ιδίως των ανήλικων θυμάτων, αλλά επιτάσσει και την συνεχή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου, τους τρόπους προστασίας και προφύλαξης μικρών και μεγάλων και τη σωστή του χρήση.

Και όλα αυτά γιατί τα τελευταία χρόνια το ίντερνετ έχει μια τρομερή δυναμική δεδομένου ότι:

-το 92% των εφήβων έχει λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα

-6 στους 10 εφήβους επικοινωνεί με αγνώστους on line

-22% των εφήβων έχει δεχτεί διαδικτυακό bulling

-78% των παιδιών από 5 έως 12 ετών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο

-75,3% εκτιμάται η χρήση του διαδικτύου από κινητές συσκευές που πλέον αποτελούν προέκταση του χεριού μας (δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα λεπτό μέσα στην ημέρα χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο).

Τόσο ο κ. Καρράς όσο και η κ. Χρυσοχού παρότρυναν τους παρευρισκόμενους να απευθύνονται στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κάθε διαδικτυακή παράβαση που τυχόν υποπέσει στην αντίληψή τους και να ζητούν τη συνδρομή των ειδικών.

Για καλύτερη ενημέρωση μπορούν να ανατρέξουν στις σελίδες της υπηρεσίας στο facebook:

https://www.facebook.com/CyberAlertGR/

https://www.facebook.com/cyberkid.gov.gr/

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς, σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας-Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Αν και ήταν προγραμματισμένη η παρουσία του διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχου κ. Γιώργου Παπαπροδρόμου, όπως μας ενημέρωσαν, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό αφού ο ίδιος επέλεξε να παραστεί σε αντίστοιχη ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο Καστελόριζο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s