OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο κ. Μανόλης Πιζάνιας παραλαμβάνει το ειδικό βραβείο του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» από τον καθηγητή κ. Λάμπρο Λιάβα

Άνθρωποι που συνέδεσαν το όνομά τους με τη λαϊκή παράδοση της Καλύμνου, οργανοπαίκτες και τραγουδιστάδες που έδιναν την ψυχή τους στα πανηγύρια, στους γάμους και στις γιορτές του νησιού, βραβεύτηκαν απόψε στο Πνευματικό Κέντρο και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου ως τη μεγαλύτερη αναγνώριση της προσφοράς τους.

Το Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου πρότεινε και το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» βράβευσε -με ειδικό δίπλωμα- τους παλαίμαχους τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες και τραγουδιστές που τίμησαν την Κάλυμνο στην Ελλάδα (Ηρώδειο, Μουσείο Ελληνικών Οργάνων) και το εξωτερικό (Ολλανδία), συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις και παρουσιάζοντας την αυθεντική καλύμνικη μουσική, στηρίζοντας παράλληλα τις δισκογραφικές δουλειές του ΛΕΚ που αποτελούν πραγματικά κειμήλια.

Ειδικότερα τιμήθηκαν ο κ. Μανόλης Πιζάνιας και ο κ. Γιάννης Νυστάζος, στην τσαμπούνα. Στο τραγούδι, ο κ. Αντώνης Βαζανέλλης, η κ. Κατερίνα Μακαρούνα και ο κ. Κυριάκος Μπαϊράμης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο κ. Αντώνης Βαζανέλλης παραλαμβάνει το βραβείο του

Όσοι παρέλαβαν αυτοπροσώπως τα βραβεία τους, ευχαρίστησαν τους διοργανωτές με μαντινάδες και τραγούδια που έκαναν το κοινό να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα.

Αναφερόμενη στην απόφαση του «Φοίβου Ανωγειανάκη» να προβεί στη συγκεκριμένη απόδοση τιμής η πρόεδρος του ΛΕΚ κ. Καλλιόπη Μαύρου τη χαρακτήρισε ως «εξαιρετική και ″πρωτοπόρα″ ιδέα» προσθέτοντας εμφαντικά: «Με τις δράσεις αυτές έρχονται στο προσκήνιο κι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση άνθρωποι που έγραψαν ιστορία στο χώρο της λαϊκής μας Παράδοσης. Κάποιοι είναι ακόμα πολύ παραγωγικοί. Κάποιοι βρίσκονται στο “γέρμα” της ζωής τους. Υπάρχει κι η ανθρώπινη πλευρά κι αυτή η πρωτοβουλία σας, θα τους δώσει μεγάλη χαρά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο κ. Κυριάκος Μπαϊράμης ευχαριστεί το Κέντρο «Φοίβος Ανωγειανάκης¨για τη βράβευσή του

Οι παλαίμαχοι εκφραστές της παραδοσιακής μας μουσικής είναι απλοί, λαϊκοί άνθρωποι αλλά και καλλιτέχνες εξαιρετικοί. Για πολλές δεκαετίες κάλυψαν την ανάγκη του λαού για ψυχαγωγία και σκόρπισαν χαρά, -συχνά έναντι πινακίου φακής- σε ανθρώπους του μόχθου, αυτούς που ονομάζουμε το “άλας της γης”.

Με την ίδρυση του Λυκείου μας πριν σαράντα δύο χρόνια έγιναν οι πυλώνες πάνω τους οποίους στηριχθήκαμε για τη διάδοση της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης στους νέους. Μας πλαισίωσαν σ΄ όλες μας τις προσπάθειες, στην Κάλυμνο, στον Ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό. Κάποιοι δεν είναι πια μαζί μας. Ο Μικές Τσουνιάς και ο Μανόλης Τσουνιάς (τα Εννήματα), ο Θεόφιλος Μαγριπλής, ο Παύλος Κουρούνης (βιολί-λαούτο) και στην τσαμπούνα ο Γιάννης Βούης, ο Πέτρος Πιζάνιας, ο Μιχάλης Κουτελλάς, ο Αντώνης Καλιδόνης».

Βραβεύσεων συνέχεια

Στο πλαίσιο της αποψινής βράβευσης τιμήθηκαν επίσης:

 -Ο κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου (προσωπικότητες- δημιουργοί της παραδοσιακής μουσικής) «πολυγραφότατος συγγραφέα με σοβαρό έργο, κυρίως στη βυζαντινή μουσική, αλλά και την τοπική μουσική μας παράδοση και τα λαογραφικά».

-Το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» (φορείς) «για την πλούσια εκδοτική δραστηριότητά του, που συμπεριλαμβάνει πλούτο λαογραφικών στοιχείων, αλλά και αυτοτελείς εκδόσεις για την παραδοσιακή μας μουσική και τα λαογραφικά».

-Το Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου για τα 42 χρόνια προσφοράς του στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στην παράδοση του νησιού.

Με τη σειρά της η πρόεδρος του ΛΕΚ ευχαρίστησε και τίμησε τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρο Λιάβα για «την προσφορά σας στη διάδοση και ανάδειξη της ελληνικής μουσικής, αλλά και στην ανάδειξη και προβολή της μουσικής της Καλύμνου».

Στο περιθώριο των σεμιναρίων

Να σημειωθεί ότι η βράβευση έγινε στο περιθώριο της πρώτης μέρας του διήμερου εκπαιδευτικών δράσεων που πραγματοποιεί στην Κάλυμνο το  «Κέντρο Ελληνικής Μουσικής – Φοίβος Ανωγειανάκης» σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Καλύμνου και χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια, με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Η σημερινή μέρα περιελάμβανε επιμορφωτικό σεμινάριο με ομιλητή τον κ. Λάμπρο Λιάβα και θέματα α) «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» και β) «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική».

Αύριο Δευτέρα στο Αμφιθέατρο του 1ουΓυμνασίου Καλύμνου από τις 5.30 έως τις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s