dsc03253

Από την επίσκεψη του Σ. Καργάκου στην Κάλυμνο τον Μάιο του 2015

Άφησε τα εγκόσμια μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατο ένας ακόμη εκλεκτός φίλος της Καλύμνου. Ο φιλόλογος, ιστορικός, δοκιμιογράφος, κριτικός και πολυγραφότατος συγγραφέας Σαράντος Καργάκος.

Η εκδημία του αποτελεί, πράγματι, αισθητή απώλεια στο χώρο των Ελληνικών Γραμμάτων και της σύγχρονης ελληνικής διανόησης.

Με βαθιά επιστημονική κατάρτιση, πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία, με ηχηρή διαρκή παρουσία στα πνευματικά τεκταινόμενα της πατρίδας μας και, κυρίως, μάχιμος ως τα στερνά του στη δημόσια ενημέρωση, με παρρησία, πάντα, και καθαρό τεκμηριωμένο λόγο κατέθετε τη θέση του. Φτώχυνε, ως εκ τούτου η χώρα, η επιστημονική της κοινότητα, δεδομένου ότι θα σιγήσει μια φωνή κρυστάλλινη, μια φωνή διαυγής και … τσεκουράτη. Φτώχυνε, ακόμη, γιατί ο Λάκων επιστήμονας Σαράντος Καργάκος ήταν  άνθρωπος  μειλίχιος, ευγενής,   πράος   προσηνής και καλοσυνάτος.

Αφήνει σ ’όλους μας πολύτιμη κληρονομιά το συγγραφικό του έργο. Έχει δημοσιεύσει 75 βιβλία, ανάμεσα στα οποία και τούτα τα δύο, τα τόσο επίκαιρα: «Από το μακεδονικό ζήτημα στην εμπλοκή των Σκοπίων» και  « Το αγκάθι των Σκοπίων» (2018).

Ο Σαράντος Καργάκος πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα των ετών 1961 – 1963 και ήταν εισηγητής του 15% για την Παιδεία. Εργάστηκε στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αθήνας για 35 συναπτά έτη. Δίδαξε στη Σχολή Πολέμου του Ελληνικού Ναυτικού, στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και στη Διακλαδική Σχολή Θες/νίκης.

Επισκέφτηκε το νησί μας τρεις φορές. Τις δύο ήταν προσκεκλημένος του Αναγνωστηρίου μας ως ομιλητής. Κατά την πρώτη, στις 13 Μαΐου 2015,    πραγματεύτηκε το θέμα: «Μικρασιατική εκστρατεία: Από το έπος στην τραγωδία» και κατά τη δεύτερη, στις 22 Απριλίου 2018, ανέπτυξε το θέμα: «Νικόλαος Πλαστήρας: Ο άνθρωπος, ο στρατιώτης, ο πολιτικός».

Μετά τις επισκέψεις του αυτές στο νησί μας έγραψε πολύ εγκωμιαστικά για την Κάλυμνο άρθρα στην εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ», στην οποία αρθρογραφούσε.

Βέβαιο είναι, ότι ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη στο πανελλήνιο, όπως και στην ιδιαιτέρα μας πατρίδα. Θα μείνει στη μνήμη μας ως μια ξεχωριστή μορφή, μια ισχυρή προσωπικότητα, που υπηρέτησε την Επιστήμη και την Παιδεία με αφοσίωση, ζήλο και ιδιαίτερο πάθος.

Συλλυπούμεθα από καρδιάς την αγαπητή μας Γιάννα, αγαπημένη σύντροφο και «φύλακα άγγελο» του εκλιπόντος, καθώς  και τα δυο τους παιδιά: Τη Ρωξάνη και τον Γιάννη.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της αττικής γης που τον πήρε από χθες στη ζεστή  αγκαλιά της.

Για το  Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «ΑΙ  ΜΟΥΣΑΙ»

Ο πρόεδρος

Παναγιώτης Ν. Γιαμαίος

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s