karaf-1Γράφει ο Γιάννης Θ. Πατέλλης 

Λάβαμε ένα πολύ καλαίσθητο βιβλίο με CD από το Λύκειο των Ελληνίδων Καλύμνου και την πρόεδρό του κ. Καλλιόπη Ι. Μαύρου. Ο τίτλος του «70 Χρόνια ελεύθερα Δωδεκάνησα- Τα τραγούδια της λευτεριάς» ανταποκρίνεται στη δομή του και το διαχωρίζει σε δύο μέρη.

Οι νέες γενιές που δεν γνώρισαν εκείνη τη συγκλονιστική περίοδο των ημερών της απελευθέρωσης των νησιών μας, οι μη Δωδεκανήσιοι φίλοι μας, μπορούν με μια σύντομη ματιά στο πρώτο μέρος, να σχηματίσουν μια σαφή εικόνα της ιστορικής περιόδου μέσα στην οποία εκτυλίχθηκαν τα ιστορικά γεγονότα. Τα ιστορικά περιληπτικά αποσπάσματα είναι επιλεγμένα και τοποθετημένα με έξυπνο και κατατοπιστικό τρόπο, με πυξίδα πάντοτε την πλεύση στα καθάρια νερά της γνώσης, που αφορούν την εθνική ταυτότητα της Δωδεκάνησου, όπως επίσης την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου στον οποίο βρεθήκαμε να κατοικούμε από αιώνες.

«Τα τραγούδια της λευτεριάς» τα οποία ακολουθούν στο δεύτερο μέρος, άλλα γνωστά και άλλα λιγότερο ακουσμένα, αντανακλούν το φυσικό ξέσπασμα ενός λαού και μιας γενιάς, που είχε το μεγάλο προνόμιο της τύχης να υποδεχθεί τη λευτεριά για την οποία αγωνίστηκαν επί αιώνες οι πρόγονοί του, χωρίς να μπορέσουν οι ίδιοι να την καλωσορίσουν και να την γευτούν.

Η Πόπη Μαύρου, η καταξιωμένη και ακούραστη πρόεδρος του Λυκείου Καλύμνου και το δραστήριο Διοικητικό της Συμβούλιο, οι εκλεκτοί συνεργάτες της έκδοσης στο μουσικό, φωτογραφικό και τα υπόλοιπα μέρη του βιβλίου, οι χορηγοί της έκδοσης και όλοι όσοι «έβαλαν το χεράκι τους», όπως αναφέρονται στο βιβλίο, αξίζουν τον προσήκοντα έπαινο. Άλλωστε το Λύκειο και η ακαταπόνητη Πρόεδρός του δεν είναι η πρώτη φορά που μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Εκτός από τη συνολική προσφορά τους στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας, προβαίνουν και σε εξαιρετικές εκδοτικές δουλειές, στον τομέα της λαϊκής μουσικής παράδοσης της Καλύμνου.

Αυτή τη φορά όμως, φυλλομετρώντας τις σελίδες της νέας έκδοσης του Λυκείου, θέλω να εκφράσω και τα προσωπικά μου συναισθήματα. Ήμουν μικρός μαθητής του Δημοτικού Σχολείου όταν έζησα τη συγκλονιστική περίοδο των ημερών της απελευθέρωσης και τις Ενσωμάτωσης με τη μητέρα πατρίδα. Τις ατελείωτες παρελάσεις, τις γιορτές στα σχολεία, τα τραγούδια της λευτεριάς για το μεγάλο καλωσόρισμα της: «Αιώνες περιμέναμε», «Κάλυμνος παινεμένη, Κάλυμνος ξακουστή», «Δώδεκα αψίδες θριάμβου έχουν στηθεί»…

Αγαπητή Πόπη, σε ευχαριστώ γιατί σήμερα με έφερες πολλά χρόνια πίσω, σε μέρες δύσκολες αλλά μοναδικές, σε εποχές αξέχαστης χαράς και συγκίνησης, στην επαλήθευση ενός ονείρου που δεν πιστεύαμε ότι μπορεί, κάποτε, να γίνει πραγματικότητα. Και όμως έγινε!

Κάλυμνος Ιανουάριος  2019.         

ioannispatellis@hotmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s