diagonsmos-3

Οι μαθητές (από αριστερά) Νικόδημος Σκαρούλης, Μιχαλίτσα Αλαχούζου και Δημήτρης Νικολάκης με την καθηγήτριά τους Γεωργία Τσιριγώτη 

Το 2ο ΓΕΛ Καλύμνου, με την ομάδα STEMKALYMNOS (Νικόδημος Σκαρούλης, Νικολάκης Δημήτρης,  Αλαχούζου Μιχαλίτσα) και το έργο τους «Ειδοποίηση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Ελεύθερη Παρουσίαση/ Δευτεροβάθμια, καθώς και το πρώτο βραβείο σαν την καλύτερη συμμετοχή στην κατηγορία της Ελεύθερης Παρουσίασης, στον 3ο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής Aegean Robotics Competition 2019 (13-14 Απριλίου στο Καρλόβασι της Σάμου)

Σύμφωνα με τα παιδιά: «Το έργο μας είναι μια συσκευή  με την οποία θα κάνουμε ευκολότερη την ζωή ηλικιωμένων ατόμων με κινητικά προβλήματα (κατάκοιτοι) που ζουν μόνοι τους. Τα άτομα αυτά συνήθως αδυνατούν να χειριστούν τα κινητά ή τα ασύρματα τηλέφωνα, προκειμένου να ειδοποιήσουν τους δικούς τους σε περίπτωση ανάγκης. Με την απλή αυτή διάταξη, η οποία περιέχει 3 κουμπιά που αντιστοιχούν σε  3 επιλογές (απλό τηλεφώνημα, άμεση ανάγκη παρουσίας στο σπίτι  και κλήση στον θεράποντα ιατρό), μπορούν να ζητήσουν βοήθεια μέσω sms».

Οι τρεις μαθητές παρουσίασαν το έργο τους μπροστά στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού και απάντησαν με μεγάλη επιτυχία στις ερωτήσεις της. Το ενδιαφέρον της επιτροπής και του κοινού ήταν μεγάλο, καθώς το έργο αυτό ξεφεύγει από το επίπεδο των αυτοματισμών και προχωράει προς το ΙοΤ (Internet of Things).

diagonsmos-2

Η κατασκευή των παιδιών με τίτλο «Ειδοποίηση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Τώρα ήδη σκέπτονται το επόμενο βήμα, δηλαδή πώς θα εξελίξουν την κατασκευή τους και ίσως πώς να την προωθήσουν στο εμπόριο. Το κόστος της διάταξης κυμαίνεται γύρω στα πενήντα με εξήντα ευρώ, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις με διάφορες παραλλαγές.

Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος STEMpowering Youth που έγινε για 3η φορά φέτος στο 2ο ΓΕΛ Καλύμνου. Τα  υλικά που χρησιμοποιήθηκαν χορηγήθηκαν από το πρόγραμμα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ΑΝΕΚ Καλύμνου και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της, κ. Διαμαντή, που προσέφερε δωρεάν τη μετακίνηση των μαθητών και των συνοδών τους από την Κάλυμνο στο Μαστιχάρι, και από τη Σάμο στην Κάλυμνο.

Ευχαριστούμε τη Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου, Μαραγκού Αγγελική για την οικονομική (και όχι μόνο) στήριξή της και τον κόσμο που ψήφισε το έργο μας και βοήθησε να λάβουμε τελικά την πρώτη θέση.

Οι ομάδες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό: STEMKALYMNOS (Νικόδημος Σκαρούλης, Νικολάκης Δημήτρης,  Αλαχούζου Μιχαλίτσα), STEMGYMKALYMNOS  (Ντούνιας Θεόδωρος, Νικολάκης Μανώλης),  GREENHOUSE (Δουρόπουλος Αντώνης) και η προπονήτρια εκπαιδευτικός Τσιριγώτη Γεωργία.

Να σημειωθεί πως όλοι οι συμμετέχοντες  έλαβαν  βεβαίωση συμμετοχής, ενώ ο πρώτος στην κάθε κατηγορία θα πάρει  ένα προγραμματιζόμενο ρομπότ. Τέλος η καλύτερη συμμετοχή της κατηγορίας Free Style θα παραλάβει ένα ανθρωποειδές ρομπότ, κατάλληλο για εκπαίδευση στη ρομποτική.

Από το 2ο ΓΕΛ Καλύμνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ σχετικό ρεπορτάζ του kalymnosola για την προετοιμασία των μαθητών της Καλύμνου ενόψει του διαγωνισμού

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s