18425318_1493257917391846_4295581018094379045_n Δύο περίπου χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης του ποιητικής ανθολογίας «Άμωμη αλίευση» ο πολλάκις βραβευμένος Καλύμνιος Γιώργος Κουλιανός επανέρχεται με μια νέα ποιητική συλλογή που φέρει τον τίτλο «Απο ποίηση ευθυνών».

Η συλλογή- η οποία θα παρουσιαστεί στην Κάλυμνο στα τέλη του Ιούλη- εκδόθηκε στα Ιωάννινα, στο τυπογραφείο του κυρίου Θεοχαρίδη, με την ευγενή στήριξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Ηπείρου.

 

Κριτική από τον φιλόλογο Πέτρο Χριστοφιλίδη

 Για τη νέα ποιητική χάραξη του Γιώργου Κουλιανού ο φιλόλογος Πέτρος Χριστοφιλίδης, έγραψε σχετικά:

pioit-syl-1«Φαίνεται πως ο θαυμασμός και η απορία ενώνονται σε ένα κράμα για τον αναγνώστη των 50 αυτών ποιημάτων, που συγκροτούν μια συλλογή αριστουργηματικών καταθέσεων. Τα ποιητικά επιτεύγματα φρονώ πως προδίδουν μια ποιητική νοημοσύνη ανωτάτου επιπέδου. Η αινιγματικότητα των συνθέσεων δίχως άλλο τις χαρακτηρίζει έξοχα δείγματα μιας μοντέρνας ποιητικής γραφής, που προέρχεται από πνεύμα ικανό για ουράνιες συλλήψεις. Ποιος θα μπορούσε να διαβάσει ένα έστω από αυτά τα ποιήματα και να μη νιώσει αυτομάτως πως έχει να κάνει με έναν Μεγάλο Ποιητή; Μια φωνή μέσα μας από την πρώτη στιγμή, από τους πρώτους στίχους παραδέχεται καταγοητευμένη: «Ε, ναι, αυτό είναι Ποίηση. Τι λόγος! Τι ευρήματα! Οποία θεώρηση των πραγμάτων! Τι μεράκι, τι ταλέντο, τι γλωσσικές συνάψεις! Πόσες δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις επιδέχεται το καθένα ποίημα από αυτή τη χρυσή 50άδα!». Ο Ποιητής αιχμαλωτίζει τον νου του αναγνώστη και αγγίζει το «σκοτεινό τρυγόνι» της ψυχής του. Η ανάγνωση γίνεται μια ερεθιστική δοκιμασία και ένας αγώνας διέλευσης στην αντίπερα πλευρά των πραγμάτων, εκεί όπου λάμπει καθαρή μια μεγάλη αλήθεια που περιέχεται σε καθένα ποίημα ξεχωριστά. Γιατί αυτό είναι η συλλογή αυτή: μια τράπεζα μεγάλων αληθειών για τη ζωή και τον θάνατο, τον έρωτα και την ηθική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Γιώργος Κουλιανός, όπως και στην προηγούμενη συλλογή του, νιώθω πως υφαίνει ένα καλλιτεχνικό μεγαλείο. Πως γράφει «στην πιο καλή του ώρα», φωτισμένος από σκέψεις ύψιστης ωριμότητας, από εικόνες – βατήρες που τον ανασηκώνουν σε ύψη δυσθεώρητα, από εμπειρίες που κι αν θάβονται σαν σποράκια μέσα του, πετυχαίνουν εν καιρώ να δώσουν καρπούς σπάνιας αντίληψης και μεστωμένης ανθρωπογνωσίας. «Τι γράφει ο άνθρωπος!», έλεγε και ξαναέλεγε μια φωνή χθες μέσα μου, την ώρα που φωτολουσμένος από την κυριακάτικη καλοκαιρία, διάλεξα μια υπαίθρια θέση μοναξιάς σαν να είχα διαισθανθεί πως αυτό το δώρο ζητεί ησυχία για να το απολαύσεις έως μυχού. «Τι γράφει ο άνθρωπος!», έλεγε και ξαναέλεγε, και διαβάζοντας ένιωθα σαν να βρίσκομαι σε ένα Μουσείο δέκα αιώνων τέχνης, όπου από το ένα κορυφαίο επίτευγμα μετατοπίζεσαι για να βρεθείς μπροστά στο άλλο, μην ξέροντας στα αλήθεια ποιο να προτάξεις ως μείζον και ποιο να απομονώσεις ως βέλτιον. Ένα καθολικό αίσθημα επαίνου και επιβράβευσης σε κυριεύει, την ώρα ακριβώς που η ποίηση αυτή σαν Θεός Δημιουργός με ασίγαστο οίστρο, σού παραδίδεται. Ο ποιητής μοιάζει με γιατρό της γραφής που γνωρίζει πού πονά ο ασθενής του. Ποιητικά διαμάντια. Κρύσταλλοι που λαμποκοπούν κάτω από το φως των ματιών και πάνω στο λευκό χαρτί. Προϊόντα έξοχης γλωσσικής επεξεργασίας, που με βελούδινο τρόπο εκδιπλώνονται στη μεμβράνη της συνείδησης. ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΠΑΤΙΝΑΖ. Πώς να αποτυπώσεις αυτό που νιώθεις όταν έχεις απέναντί σου μια Τέχνη που σε αφήνει άφωνο;

Να χάσκει η απορία σου και να γεννά το ωραίο μούδιασμα, την καθήλωση ενός θαυμασμού που σε ακινητοποιεί.

Ένας ειλικρινώς οργασμός ανθρωπολογικών παρατηρήσεων και έντεχνων επιτεύξεων, μια πολιορκία εκπλήξεων, αιφνιδιασμών, επινοήσεων, «χαζευτικής τέχνης», για να θυμηθώ και τον Δ. Χατζή, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ως καθιστικού χρυσόψαρου.

Νιώθω πολύ μικρός μπροστά σε αυτή την ποιητική μουσική συμφωνία. Τόσο μικρός που δεν μπορώ τίποτε άλλο να τολμήσω παρά να εκφράσω μάλλον δειλά και διστακτικά τα πρώιμα αλιεύματα της πρόσληψης.

Δεν μπορώ από καμιά άλλη θέση να μιλήσω παρά από τη θέση του απορούντος υποκειμένου. Κάπου κάπου, ξεθαρρεύοντας, κάνω και ορισμένα σχόλια και συνδέσεις. 

Ο Ποιητής όμως, εκ της αποστολής του, πρέπει να μας τυραννά γοητευτικά εγκαταλείποντάς μας με τις απορίες μας.

ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ».

 
Δυο αντιπροσωπευτικά ποιήματα

Περί σκιάς

Μη σας ξεγελά η σκιά

Έχει κι αυτή οστά και σάρκα

Ίδια με μας

Η εξαίσια παντομίμα τους

θέμα δευτερεύον, ασήμαντο.

Το ομοούσιο, αδιαχώριστο

πρωτεύει

Αίμα, σπλάγχνα, ίνες

Και αρμοί κοινοί.

 

Τόσο από μας οι ίσκιοι

Μα και τόσο δίχως εμάς

(Σε σφοδρή σκιαμαχία

Η ζωή μου η σκιά σου)

Που ακούς να λεν για κείνους

τους μοιραία ηττημένους

τους απαισίως φεύγοντας

‘έμεινε η σκιά τους’

 

Τα πόδια της

Πόσο άραγε

θα βαστούν ακόμα να υπομένουν

να σε φέρνουν ίσα βάρκα

στο σία κι αράξαμε κάποιας θωριάς;

 

Θυμάσαι αλήθεια πόσα στην κατιμά

έχεις περπατημένα βήματα;

Λογιώ λογιώ βήματα

χαρούμενα, λυπημένα

σκεφτικά ή ανέμελα

πιλαλητά ή κουρασμένα.

Λογίζεσαι πόσο σε αγαντάρουν;

 Κι οι δρόμοι που απάνω τους χαράσσονται

(πόσο φοβάμαι αυτούς τους δρόμους)

ολοένα γεμίζουνε στροφές

περίεργες διασταυρώσεις

πονηρά καλντερίμια.

Ζαρώσαν κι οι γειτονικοί λοφίσκοι

αγνώριστη η κοψιά τους.

 

Φοβάμαι μήπως δεν αντέξουνε

σε αίσθηση κατάφορτη επείγοντος

μήπως δεν βαστάξουν

το βάρος το αδυσώπητο του υπολειπόμενου.

Έχει μακρύ δρόμο το αναπότρεπτο

θέλει γερό κουβάλημα.

 

Πες μου πόσο άραγε

πόσο ακόμη

θα σε βαστούνε, μάνα;

Διάθεση

Αντίτυπα της συλλογής μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι μόνο στο λογιστικό γραφείο Γεωργίου Τρικοίλη, στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Καλύμνου, επάνω από το κοσμηματοπωλείο «ΤΕΧΝΗΜΑ», ή να επικοινωνούν στο τηλ. 6937274856 με την κυρία Νομική Κουλιανού.

 

2 responses »

  1. Ο/Η Ελένη Βάλλα -Σταυροπούλου λέει:

    Γιώργο μου δέξου τα απο καρδιάς θερμά μου συγχαρητήρια !!!!! Και ες άλλα πολλά και σπουδαία !!!!
    Αφωνη και πολύ μικρή να πω λέξη μετά τη γενναιόδωρη κριτική του Φιλολόγου κ. Χριστοφιλίδη !!!
    Θα χαρώ να το απολαύσω το Καλοκαίρι !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s