Ποτέ, μα ποτέ, δεν ανταποκρινόμαστε στην έκκληση για βοήθεια ενός συνανθρώπου μας στη θάλασσα, χωρίς να έχουμε μαζί μας κάποιο αντικείμενο που επιπλέει, όπως ένα σωσίβιο, ένα στρώμα, ένα ξύλο, ένα σχοινί. Γιατί αυτός που κινδυνεύει αντιλαμβάνεται και χρησιμοποιεί σαν σωσίβιο εκείνον που τον πλησιάζει για να τον σώσει και μπορεί η σωστική προσπάθεια να έχει άσχημη έκβαση και για τους δύο.
Το είπε, το επανέλαβε, το υπογράμμισε, το έδειξε και έκανε πράξη με τα παιδιά πολλές φορές το εικονικό σενάριο πνιγμού, προκειμένου να το βάλουν καλά στο μυαλό τους.
Ο λόγος για τον ναυαγοσώστη και προπονητή κολύμβησης του Ναυταθλητικού Ομίλου Καλύμνου «Πρωτέας» Μιχάλη Γλυνάτση, ο οποίος χθες το μεσημέρι στην παραλία «Γέφυρα» και με αφορμή την Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών πραγματοποίησε ένα βιωματικό σεμινάριο που πραγματικά θα σώσει ζωές.
Παιδιά με τους γονείς τους τον άκουσαν με προσοχή να τους εξηγεί και να τους δείχνει γιατί δεν πρέπει να κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι, γιατί όταν κολυμπάμε στην ανοιχτή θάλασσα πρέπει να φοράμε ή να έχουμε μαζί μας κάποιον σηματοδότη, γιατί όταν κάνουμε βουτιές-ειδικά σε περιοχές που δεν γνωρίζουμε το βάθος-απαγορεύεται να πέφτουμε με το κεφάλι ή με τα χέρια, παρά μόνο με τα πόδια, γιατί δεν πρέπει να σπαταλάμε δυνάμεις παλεύοντας ενάντια στα θαλάσσια ρεύματα, γιατί οι μεγάλοι δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ τα παιδιά να κολυμπούν χωρίς επίβλεψη ακόμη κι αν ξέρουν καλό μπάνιο.
Πολύτιμες ήταν και οι οδηγίες που δόθηκαν για το πως αντιδρούμε όταν επιβαίνουμε σε ένα σκάφος που βυθίζεται, αλλά και οι συμβουλές κυκλοφοριακής αγωγής όταν κυβερνούμε σκάφη αναψυχής.
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με 13 περίπου χιλιόμετρα ακτογραμμής- πόσο μάλλον σε νησιά- για να μπορούν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν της χαρές της θάλασσας, πρέπει να ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται όταν είναι στο νερό. Και τέτοιου είδους βιωματικά σεμινάρια θα έπρεπε να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές των σχολείων της Καλύμνου.