OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Διακρίνονται από αριστερά: Βούλα Τσαμπουνάρη, Ειρήνη Κουρούνη, Στέλλα Κουτρουμάνη, Καλλιόπη Κασσάρα Τρικοίλη και Καλλιόπη Μαύρου

Σαν τα μάτια τους προσέχουν και το παραμικρό αντικείμενο που εκτίθεται στο Λαογραφικό Μουσείο Καλύμνου οι γυναίκες του Λυκείου των Ελληνίδων. Το αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις στο χώρο ο οποίος πραγματικά αστράφτει από καθαριότητα και εντυπωσιάζει με την τάξη που επικρατεί.

Το διαπιστώνεις από τον τρόπο που σε ξεναγούν και με περηφάνεια σου παρουσιάζουν και σου περιγράφουν, με βαθιά γνώση, ένα ένα όλα τα εκθέματα. Το συνειδητοποιείς από την «θρησκευτική ευλάβεια» με την οποία αγγίζουν το κάθε τι που υπάρχει στο χώρο, μεταφέροντάς σου την αγάπη και τον σεβασμό τους για ότι έχουν καταφέρει να διασώσουν από τη φθορά του χρόνου και της λήθης.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων η χθεσινή και τα μέλη του ΛΕΚ άνοιξαν τις πόρτες του Λαογραφικού Μουσείου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η αυξημένη επισκεψιμότητα δικαίωσε την απόφασή τους να ανταποκριθούν στο παγκόσμιο εορταστικό κάλεσμα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πανταχού παρούσα η πρόεδρός του κ. Καλλιόπη Μαύρου, χάρη στο ταλέντο της οποίας και στο εκπληκτικό μάτι που έχει να ξεχωρίζει καθετί με αξία και να διεκδικεί αποτελεσματικά την απόκτησή του, οι Καλύμνιοι -και όχι μόνο –ανακαλύπτουν εκ νέου την αισθητική αξία αντικειμένων του ελληνικού λαϊκού και αστικού νησιωτικού πολιτισμού.

Φορεσιές από την Κάλυμνο και από άλλα νησιά της Δωδεκανήσου σε περίοπτη θέση μέσα σε καλαίσθητες προθήκες. Μουσικά όργανα, κασέλες, καθρέφτες και μια σειρά από διακοσμητικά αντικείμενα που κοσμούσαν το Καλύμνικο σπίτι με έντονη αισθητική και κοινωνιολογική σημασία. Άλλα υψηλής ποιότητας και σπανιότητας, προερχόμενα από μακρινές χώρες και άλλα φτιαγμένα από τα χέρια απλών νησιωτών τα οποία μέσα στο μουσείο εξυψώθηκαν στη θέση που τους άξιζε.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, δηλαδή χρηστικά αντικείμενα της προβιομηχανικής περιόδου, αλλά και γενικότερα αντικείμενα που ήταν συνυφασμένα με τον τρόπο ζωής της παραδοσιακής καλύμνικης κοινωνίας. Σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Ποικίλα υφαντά που σχετίζονται με την διακόσμηση αλλά και με τις χρηστικές ανάγκες όπως χράμια, μαξιλάρια, κιλίμια με πολλά σχέδια και χρώματα, αλλά και γυναικείες ενδυμασίες, τσεμπέρια, μισέλες (καλές πετσέτες), ισάτσια (δισάκια) κ.α.

Όλα προσφορές και δωρεές Καλυμνίων, αλλά και αντικείμενα που αγοράστηκαν ακριβά για να συμπληρώσουν την συλλογή.OLYMPUS DIGITAL CAMERAΔώρα εκπληκτικής τέχνης και ομορφιάς

Επειδή ακριβώς αναγνωρίζουν την μεγάλη αξία της υφαντικής, το Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου ενθαρρύνει γυναίκες του νησιού που συνεχίζουν, σε πείσμα των καιρών, να υπηρετούν την συγκεκριμένη τέχνη, αφιερώνοντας μέσα στο μουσείο ένα χώρο που λειτουργεί ως εκθετήριο –πωλητήριο.  Σπάνιας ομορφιάς και αξίας δώρα όπως είναι κεντημένες θήκες (πουγκάκια) για  μπουκάλι κρασιού, σεμέν σε διάφορα μεγέθη, χειροποίητες ζώνες καλύμνικης φορεσιάς από μεταξωτό ύφασμα σε όλα τα χρώματα κ.α.

Από το μουσείο μπορεί να προμηθευτεί κανείς και όλες τις δισκογραφικές και έντυπες δουλειές του ΛΕΚ,  που στόχο έχουν την διάσωση και διάδοση όλων των παραδοσιακών τραγουδιών της Καλύμνου.

Το Λαογραφικό Μουσείο Καλύμνου θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες και θα λειτουργεί καθημερινά για το κοινό τις πρωινές ώρες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s