ΚΟΥΒΕΛΗΣ-1021x577«Η Κάλυμνος ξεχωρίζει ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου για την πάσης φύσεως ναυτική προσφορά της στην Ελλάδα. Είναι νησί ναυτικών, νησί σφουγγαράδων, νησί δυτών» τόνισε σήμερα, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, κάνοντας τα αποκαλυπτήρια μνημείου, αφιερωμένου στον Καλύμνιο σφουγγαρά, στην πρωτεύουσα του νησιού Πόθια.

Ο κ.Κουβέλης είπε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της περίφημης Σχολής Δυτών της Καλύμνου, προσθέτοντας ότι ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η μελέτη που έχει αναλάβει η Επιτροπή Αναβάθμισης.

Τόνισε ότι η επιδιωκόμενη αναβάθμιση της σχολής θα έρθει μέσα από τρεις κατευθυντήριες γραμμές, που είναι η αναγνωρισιμότητά της μέσω της συνεργασίας της με το Εθνικό Ινστιτούτου Επαγγελματιών Δυτών στη Μασσαλία, η βελτίωση των κτιριακών της εγκαταστάσεων και ο εξοπλισμός που χρειάζεται.

_1_4

Είπε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας ίδρυσε την ΑΕΝ Πλοιάρχων Καλύμνου, την οποία εγκαινιάσαμε το Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ δρομολογεί την ίδρυση και Σχολής Μηχανικών, στην ίδια Ακαδημία.

Ο υπουργός δήλωσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας εργάζεται συστηματικά για την ανάπτυξη των νησιών, με σεβασμό στην παράδοση, στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται στη θάλασσα και με ειδική μέριμνα για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου και περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο, η επέκτασή του στα αεροπορικά εισιτήρια και η άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη νησιωτικότητα είναι μερικά ακόμα και αφορούν όλα τα νησιά.

Το άγαλμα είναι έργο τέχνης του γλύπτη – μαθηματικού, Σακελλάρη Κουτούζη. Το γλυπτό αναπαριστά τον Καλύμνιο σφουγγαρά με πρόσωπο ηλιοκαμένο, αυλακωμένο από τον χρόνο και τις κακουχίες και με βλέμμα αγέρωχο και συνάμα θαρραλέο μπροστά στους κινδύνους της θάλασσας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν το γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσης Τεμπονέρας, ο έπαρχος Καλύμνου Γιάννης Θεμέλαρος, ο δήμαρχος Καλύμνου Γιάννης Γαλουζής, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, ο διοικητής της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Αργυράκης, ο Λιμενάρχης Καλύμνου Πλωτάρχης Γιάννης Καραντζιούνης, ο διοικητής της ΑΕΝ Πλωτάρχης Θεόφιλος Τσαγγάρης, ο γλύπτης του μνημείου Σακελλάρης Κουτούζης και εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s