OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτην καινοτόμο δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο από πέρυσι το καλοκαίρι και αφορά στην μεταφορά αγαθών από νησί σε νησί, αλλά και σε αγορές του εξωτερικού μόνο με τη βοήθεια του ανέμου, συμπεριλαμβάνεται από χθες και η Κάλυμνος.

Το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι το οικολογικό ιστιοπλοϊκό σκάφος Avrora της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης SailMed με καπετάνιο τον Λουκά Γκουρτσογιάννη ο οποίος μίλησε στο kalymnosola για τη φιλοσοφία του εγχειρήματος.

Στόχος λοιπόν της SailMed είναι η αναβίωση του εμπορίου μέσω της ιστιοπλοϊας και δη με τον παραδοσιακό τρόπο πλεύσης. Βασικός γνώμονας η προστασία του Αρχιπελάγους, η διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου, η ανάδειξη της ναυτικής μας κληρονομιάς και η προώθηση νησιώτικων προϊόντων. Προϊόντων αποκλειστικά παραδοσιακών και μοναδικών που επιλέγονται με κριτήριο την ποιότητα, την εντοπιότητα και κυρίως την πιστοποιημένη διατροφική παράδοση του Αιγαίου, με σκοπό να στηριχθούν μικροί παραγωγοί.

Για τον λόγο αυτό διοργανώνονται συχνά ενημερωτικές ημερίδες που αφορούν στους παραγωγούς φυσικών, ντόπιων προϊόντων, τα καταστήματα πώλησης, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τα σχολεία, τους ναυτικούς ομίλους, τους περιβαλλοντικούς συλλόγους και την τοπική αυτοδιοίκηση. Στις ημερίδες επισημαίνεται κυρίως η ανάγκη να βρεθούν τρόποι μεταφοράς χωρίς αποτύπωμα άνθρακος στα επόμενα χρόνια. Η ιστιοπλοΐα του μέλλοντος είναι μια πολύ καλή λύση στο Αιγαίο πού έχει σχεδόν συνεχώς ανέμους και όπου ή ελληνική παράδοση χιλιετιών αποδεικνύει την δυνατότητα εμπορικής μεταφοράς με πανιά.

Η φετινή διαδρομή περιλαμβάνει 18 νησιά (Κέα, Άνδρος, Σκύρος, Αλόννησος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ψαρρά, Σάμος, Ικαρία, Πάτμος, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Αμοργός, Πάρος, Νάξος, Σύρος και Τήνος) απ’ όπου η Ομάδα παίρνει δωρεάν δείγματα προϊόντων και τα παραδίδει σε καταστήματα που πουλάνε τέτοιου είδους αγαθά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους παραγωγούς και στους εμπόρους να έρθουν σε επαφή και να συνεργαστούν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτην Κάλυμνο στήθηκε το πρώτο ράφι προώθησης προϊόντων νησιών του Αιγαίου στο «Εναλλακτικό Παντοπωλείο»  (φωτο) στις Πατήθριες με δείγματα λαδιού, ζυμαρικών, μυρωδικών, μελιού και γαλακτοκομικών ειδών. Πάνω στα προϊόντα έχει τοποθετηθεί  ειδικό σήμα που πιστοποιεί ότι μεταφέρθηκαν με “πανί”, με μηδενική εκπομπή ρύπων στα νερά του Αιγαίου. Αυτό προσ­δί­δει προ­στι­θέ­με­νη αξία στην τιμή πώ­λη­σης των προϊόντων, γιατί ο αγο­ρα­στής παίρ­νει προ­ϊ­ό­ντα που έχουν με­τα­φερ­θεί με σύ­στη­μα φιλικό στην υγεία μας και στο πε­ρι­βάλ­λον.

Την ίδια στιγμή ο κ. Γκουρτσογιάννης είχε επαφές με τοπικούς παραγωγούς ώστε γνωστά και ονομαστά προϊόντα της Καλύμνου να προστεθούν στα αντίστοιχα ράφια των υπολοίπων 17 νησιών.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση SailMed έχει δράσει τα πέντε τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με στόχο την αναβίωση της Sail Transport Network. Για την ιστορία,  η STN  είναι ο πρώτος οργανισμός ιστιοπλοϊκής μετα­φοράς που συγκροτήθηκε στη σύγχρονη τεχνολογικά εποχή μας (1999). Η Sail Med αποτελεί  προέκταση αυτής της Δράσης στη Μεσόγειο και παρόμοιοι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, όπως η Fairtransport, η Timbercoast και η Sail Cargo, ακολουθούν με συνέπεια αυτό το σύστημα μεταφοράς φορτίου χωρίς ρυπογόνα καύσιμα, αλληλοσυνδέοντας τοπικές αγορές, από τον Ατλαντικό μέχρι τη βόρεια Ευρώπη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Λουκάς Γκουρτσογιάνης ενημερώνει την ιδιοκτήτρια του «Εναλλακτικού Παντοπωλείου» Μαριάννα Πουλλά για την ιστιοπλοϊκή μεταφορά προϊόντων του Αιγαίου

Η ομάδα της AEGEAN CARGO SAIL (Ιστιοπλοϊκή μεταφορά φορτίου στο Αιγαίο), υποστηριζόμενη  από τις STN και SAIL MED και τιμώ­ντας την Αιγαιοπελαγίτικη παράδοση των «πανιών» και του «ανέμου», μεταφέρει με τον πλέον οικολογικό τρόπο αγαθά από το ένα νησί στο άλλο επιχειρώντας να εδραιωθεί στο χώρο.

Η προσπάθεια αυτή έχει άμεση σχέση και με το παγκόσμιο κίνημα του Slow Food οι υποστηρικτές του οποίου διεκδικούν την αλλαγή του σημερινού μοντέλου διατροφής, προωθούν το καλό, καθαρό και δίκαιο φαγητό, προβάλλοντας την αξία της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας, της γεύσης, της δίκαιης αμοιβής των παραγωγών, θέτοντας ως παράλληλο στόχο την καλή μεταχείριση των ζώων και τις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκά Γκουρ­τσο­γιάν­νη το πε­τρέ­λαιο ως μέσον κίνησης θα κα­ταρ­γη­θεί σύ­ντο­μα και θα αντι­κα­τα­στα­θεί από την αιο­λι­κή ενέρ­γεια και άλλες κι­νη­τή­ριες δυ­νά­μεις, φι­λι­κές στο πε­ρι­βάλ­λον και τον άν­θρω­πο. Τα ιστιο­πλοϊ­κά σκάφη μπο­ρούν να αντι­κα­τα­στή­σουν τα ατμο­κί­νη­τα πλοία, τα οποία για λό­γους οι­κο­νο­μί­ας κι­νού­νται με τα­χύ­τη­τες που δεν έχουν με­γά­λη δια­φο­ρά από την κίνηση των ιστιοφόρων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι μεταφορές των προϊόντων στην ξηρά, όπου αυτό είναι εφικτό, γίνονται με ένα ξύλινο ποδήλατο, χορηγία της coco-mat.bike

Το σημαντικό είναι πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μεταφορά των αγαθών των νησιών μας στο εξωτερικό. Όπως ο ίδιος ο κ. Γκουρτσογιάννης μας ενημερώνει, φέτος μεταφέρθηκαν 1000 λίτρα λάδι από την Καλαμάτα στην Βενετία τα οποία από ’κει, μέσω ηλεκτρικού αυτοκινήτου, κατέληξαν στη Ζυρίχη, και πωλούνται όχι απλώς ως οικολογικά προϊόντα, αλλά και ως μεταφερόμενα με οικολογικό τρόπο.  Επίσης υπάρχει αίτημα από τη Γαλλία να παραδοθούν επιλεγμένα προϊόντα του Αιγαίου τα οποία θα πωλούνται  σε ειδική μπουτίκ ως μεταφερμένα με τον άνεμο. Όμως και στην Ελλάδα αρκετοί παραγωγοί των νησιών μας επιλέγουν αυτό τον τρόπο μεταφοράς, στην προσπάθεια να τα στείλουν απευθείας, και όχι μέσω Πειραιά, στο τελικό τους προορισμό.

Το ιστιοπλοϊκό Avrora της SailMed θα δέσει πάλι στην Κάλυμνο τον Οκτώβριο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο σκάφος υπάρχουν ηλιακά πάνελ με τα οποία λειτουργούν τα ψυγεία, ώστε τα ευπαθή προϊόντα να διατηρούνται δροσερά και φρέσκα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s