katharismos-1

Ένας νεαρός Καλύμνιος κατάφερε να κινητοποιήσει τους συμπατριώτες του και να οργανώσει την ερχόμενη Κυριακή 30 Ιουνίου τον 1ο Μαζικό Εθελοντικό Καθαρισμό Παραλιών στο νησί.

Ο λόγος για τον 21χρονο Μιχάλη Καλογεράκη φοιτητή στο Χημικό της Κρήτης και λάτρη της φωτογραφίας, ο οποίος εδώ και αρκετές ημέρες έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας μια πολύ δύσκολη πρωτοβουλία που φέρει τον τίτλο keep Kalymnos Cleanκαι αφορά στον προγραμματισμένο καθαρισμό 9 παραλιών της Καλύμνου (Θέρμα, Γέφυρα, Βλυχάδια, Καντούνι, Πλατύς Γιαλός, Μασούρι, Αργινώντα, Σκάλια, Συκάτη) και την παραλία της Ψερίμου.

65090170_655761934896066_1265234036108820480_n

   Ο Μιχάλης Καλογεράκης

«Η δράση του μαζικού καθαρισμού ήταν μια »έμπνευση» – αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος – που είχα πριν από έναν περίπου μήνα. Με το σκεπτικό πως ένας καθαρισμός μερικών παραλιών με ολιγάριθμη συμμετοχή δεν πρόκειται να ευαισθητοποιήσει, άρχισα να επικοινωνώ με τα πρώτα άτομα εκφράζοντας τους την ιδέα» εξηγεί στο Kalymnosola ο Μιχάλης και συνεχίζει: «Αν και υπήρχε θετική διάθεση, υπήρχε και δισταγμός σχετικά με το αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί καθαρισμός σε τόσες παραλίες και μάλιστα την ίδια μέρα. Μετά από αρκετά τηλεφωνήματα, όχι μόνο σε συλλόγους αλλά και σε μεγάλες παρέες, ετοιμαζόμαστε πλέον για τον 1ο Μαζικό Εθελοντικό Καθαρισμό Παραλιών».

Όσον αφορά στο πως προέκυψε η συγκεκριμένη ιδέα σημειώνει: «Ο λόγος που με ώθησε να ξεκινήσω αυτή την δράση είναι κυρίως η έλλειψη παιδείας και η απουσία σεβασμού προς το περιβάλλον που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στην Κάλυμνο. Έλλειψη παιδείας που έχει ως αποτέλεσμα να παραθερίζει κανείς δίπλα σε λογής λογής πλαστικά απορρίμματα και όχι μόνο».

Πως θα χαρακτήριζε την ανταπόκριση των συμπατριωτών του στην πρόσκλησή του; «Η ανταπόκριση των σωματείων ήταν στην πλειονότητά τους θετική (με ολιγάριθμες εξαιρέσεις). Μάλιστα πολλές επιχειρήσεις του νησιού έχουν σταθεί δίπλα σε αυτή την δράση, την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες … Άλλωστε το μήνυμα είναι σαφές «Keep Kalymnos Clean». Ελπίζουμε πως μετά από αυτή την μαζική κινητοποίηση ο κάθε επίσης από εμάς θα αλλάξει σταδιακά τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον. Ευχόμαστε επίσης ο Δήμος να μεριμνήσει για την τοποθέτηση Κάδων Απορριμμάτων σε παραλίες του νησιού που δεν έχουν και πλήττονται από τα σκουπίδια».

Καπέλα, χαμόγελα και καλή διάθεση

Ο Μιχάλης και όλοι όσοι συμμετέχουν στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία καθαρισμού, καλούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλύμνου «να έρθουν και να ομορφύνουμε το νησί μας δείχνοντας ταυτόχρονα τον σεβασμό μας προς το περιβάλλον! Φέρτε μαζί σας καπέλο, χαμόγελα και καλή διάθεση. Όλα τα άλλα τα αναλαμβάνουμε εμείς!»

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι συμμετέχοντες: • Σώμα Ελλήνων Προσκόπων • Ε.Α.ΚΑ • Φιλαθλητικός • CBA • ΠΡΩΤΕΑΣ Ναυταθλητικός Ομιλος Καλύμνου • ΑΜΦΙΠΕΤΡΑΝ • ΣΚΑΛΙΩΔΑΝ • ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΟΣ • ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ • ΚΑΖΩΝΗΣ-ΚΑΛΥΜΝΟΣ 2000 • ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ (RESCUE TEAM) • KALYMNOS DIVING • Σύλλογος Γυναικών Αυτοδυτών Καλύμνου «Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ» • ΥΔΝΑ • KALYMNOS FISHING TEAM • Niki’s Fitness- Aqua Fitness • RELUVIN

Ώρα Συνάντησης: 10:00 π.μ

Παραλίες που θα καθαριστούν καθώς και οι υπεύθυνοι των παραλιών:

Θέρμα – Πρωτέας Ναυταθλητικός Όμιλος Καλύμνου

Γέφυρα- Πρωτέας Ναυταθλητικός Όμιλος Καλύμνου Mihalis Glynatsis

Βλυχάδια – Kalymnos Diving – Paul Tavoularis – Scuba Diving Center

Καντούνι– Tasos Kladitis & Lefteris Ginnis

Πλατύ Γιαλός Dinos Melas & Mick Tiliakos

Μασούρι- Niki’s Fitness- Aqua Fitness Niki Chantsaridou Φιλαθλητικός Καλύμνου ( Θοδωρής Χαντζαριδης) & Giannis Kardoulias (E.Α.ΚΑ)

Αργινώντα- Α.Ο Αργοναύτες Καλύμνου & Αναστασία  Κάτρη (Αυτοδύτριες – Κόρη της Καλύμνου)

Σκάλια – Nikolaos Pelekanos (Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαλίων Καλύμνου)

Συκάτη – Kalymnos fishing team ( Sabbas Pizanias & Παντελης Λουλουδιας ) Kalymnos Rescue Team (Moha LeSage ) ΥΔΝΑ

Ψέριμος- Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Giorgos Zervos)

Σημεία Συνάντησης (10 π.μ.)
-Θέρμα: Στον αύλειο χώρο μπροστά από το παλιό εστιατόριο
-Γέφυρα: Στην είσοδο της παραλίας (κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια)
-Καντούνι, Λινάρια: Κάτω από την Πατέλα
-Πλατύ Γιαλός: Στο σημείο πριν κατέβεις τα σκαλοπάτια(στο πλάτωμα)
-Μασούρι: Στο γήπεδο Beach Volley
-Αρμεός, Καστέλι: Στο Sofrano
-Αργινώντα: Στον χώρο δίπλα στο «Καταδυτικό Κέντρο»
-Σκάλια: Στην στάση λεωφορείου του χωριού

-Για την παραλία της Συκάτης η ώρα συνάντησης είναι 9 π.μ. μπροστά από το ξενοδοχείο Elena Village

Ευχαριστήριο στις επιχειρήσεις : Albus, Καφές και Αλάτι , Domus, Veliero beach bar, ΦΥΡΚO, Choco, Το Βρώμικο & Αφοί Φράγκου για την στήριξη και την προσφορά για την συγκέντρωση των απαραίτητων υλικών για την πραγματοποίηση της δράσης.64411213_2452234158169634_3269370947286597632_n

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s