p3140091_origΕξαιρετικά επείγουσα επιστολή στον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου απέστειλε ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Καλύμνου κ. Μικές Κόκκινος, προτείνοντας συγκεκριμένη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του 3ου Γυμνασίου, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος στην φιλοξενία μαθητών του Γυμνασίου σε αίθουσες του σχολείου του.

Ο κ. Κόκκινος μάλιστα επισυνάπτει σχετική επιστολή του διευθυντή του 1ου Νικηφόρειου Γυμνασίου Καλύμνου κ. Παντελή Έλληνα στην οποία ο τελευταίος υποστηρίζει πως το εκπαιδευτήριο που διευθύνει «διαθέτει μια άρτια υποδομή που μπορεί να αξιοποιηθεί και να δώσει μόνιμες και ποιοτικές λύσεις στα προβλήματα και στις ανάγκες της εκπαίδευσης στο νησί της Καλύμνου» (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κόκκινου, η οποία κοινοποιήθηκε στον δήμαρχο και στον έπαρχο Καλύμνου, στον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Δωδεκανήσου, στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και στα τοπικά ΜΜΕ, έχει ως εξής:

Κύριε Διευθυντά της Δ/νσης Β΄/θμιας Εκπ/σης Ν. Δωδεκανήσου,

Ίσως είστε ενήμερος για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 3ο Γυμνάσιο Καλύμνου, το οποίο συνορεύει με το δικό μας Δημοτικό Σχολείο.

Με λίγα λόγια, στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου εγγράφηκαν περισσότερα παιδιά, από όσα μπορεί να φιλοξενήσει, με βάση την κτιριακή του υποδομή. Η Διεύθυνση του σχολείου ζήτησε από εμάς να παραχωρήσουμε αίθουσες διδασκαλίας για μόνιμη παρουσία παιδιών στο χώρο του δημοτικού, ακυρώνοντας αντίστοιχο αριθμό απόλυτα λειτουργικών αιθουσών εργαστηριακών μαθημάτων.

Εμείς, με ομόφωνη απόφαση του Σχολικού Συμβουλίου (εκπαιδευτικών και γονέων) και αφού λάβαμε υπόψη μας όλα τα δεδομένα, αποφασίσαμε ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να βοηθήσουμε το 3ο Γυμνάσιο. Πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι σχεδόν όλοι όσοι πήραμε αυτήν την απόφαση έχουμε, είχαμε και θα έχουμε στο μέλλον παιδιά στο γυμνάσιο και, επομένως, δεν τίθεται θέμα έλλειψης ευαισθησίας ή ενδιαφέροντος για την καλή λειτουργία του. Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει να μας απασχολεί το ζήτημα σε σχέση με τα μικρά παιδιά, που σε κάθε περίπτωση θα έρχονται σε άμεση επαφή με τα γυμνασιόπαιδα, με όσα προβλήματα μπορεί αυτό να δημιουργήσει, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, πέρα από τα άλλα λειτουργικά προβλήματα που θα μας δημιουργήσει. Η απόφασή μας είναι οριστική και μη διαπραγματεύσιμη.

Στο μεταξύ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή αυτή η υπόθεση, ο γυμνασιάρχης του 1ου Νικηφορείου Γυμνασίου, κ. Παντελής Έλληνας, το οποίο απέχει από το 3ο Γυμνάσιο ένα περίπου χιλιόμετρο ή δύο λεπτά με μέσο μετακίνησης, με επιστολή του που μας κοινοποιήθηκε και την οποία σας επισυνάπτουμε, ενημερώνει άπαντες τους ενδιαφερόμενους ότι το δικό του σχολείο έχει άπλετο χώρο (τρεις κενές αίθουσες διδασκαλίας) για να φιλοξενήσει όσα παιδιά «περισσεύουν» από το 3ο Γυμνάσιο.

Αυτή είναι, κατά την άποψή μας, και η λύση στο πρόβλημα. Δηλαδή, εθελοντικά από κάποιες οικογένειες ή με δημόσια διαδικασία (κλήρωση) να υποχρεωθούν κάποιες από αυτές (πέντε κατά τις πληροφορίες μας) να μετακινηθούν στο 1ο Γυμνάσιο, που παρέχει εξίσου άριστες εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Εάν κληρωθούν τα δικά μας παιδιά, θα τα μεταφέρουμε πάραυτα.

Σας προτρέπουμε και σας παρακαλούμε, λοιπόν, να παρέμβετε άμεσα, επικοινωνώντας με τους δύο γυμνασιάρχες, ώστε να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα, διότι όσο περνούν οι μέρες η κατάσταση επιδεινώνεται και ίσως να έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, που θα βλάψουν τη λειτουργία και των δύο σχολείων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι εμείς ως Διεύθυνση όλα τα τελευταία χρόνια βοηθούμε το γυμνάσιο σε πολλά επίπεδα, αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο και κόπο, και ευχόμαστε να διατηρηθεί η επικοινωνία μεταξύ των σχολείων. Όμως, δεν δεχόμαστε, για να λύσει το πρόβλημά του ένα σχολείο, να το «φορτωθεί» ένα άλλο, όταν μπροστά στα μάτια μας υπάρχει μια τόσο ξεκάθαρη και ανώδυνη λύση. Και, επιτέλους, κάποτε στην πατρίδα μας πρέπει να σεβαστούμε τις υποδομές και να μην αφήνουμε να δημιουργούνται τέτοια φαινόμενα, δηλαδή, το ένα σχολείο να ασφυκτιά από μαθητικό πληθυσμό και το γειτονικό της ίδιας βαθμίδας να έχει πολλές διαθέσιμες αίθουσες ΑΔΕΙΕΣ. Έχει συμβεί στο παρελθόν σε δημοτικά σχολεία της Καλύμνου, ας μη συμβεί και τώρα. Είναι ντροπιαστικό και αδιανόητο.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περεταίρω διευκρινίσεις.

εκ μέρους της σχολικής Κοινότητας

ο Διευθυντής

Κόκκινος Νομικός

2 responses »

  1. Ο/Η Κουτρούλλης Εμμανουήλ λέει:

    Ο Διευθυντής , αν τα στοιχεία της υπόθεσης έχουν ως απ’ αυτόν υποδεδειγμένα, τότε έχει δίκιο και μάλλον υπο την κατάσταση βρασμού ψυχής έγραψε λάθος το «περεταίρω» .. το οποίο ασφαλώς γράφεται ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s