OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜια λογοκριμένη αφίσα (ΕΔΩ). που προκάλεσε πολλές παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες, παραλείψεις, αποσύρσεις συμμετοχής και ατέρμονες διαδικτυακές συζητήσεις αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού και ανασύστασης ενός θεσμού που μετρά τρεις και πλέον δεκαετίες. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναχώρησαν σήμερα για την Ρόδο 25 περίπου μέλη της Θεατρικής Ομάδας Καλύμνου προκειμένου να δώσουν το παρών στην 31η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου και να παρουσιάσουν την θεατρική δουλειά τους «Ορφανά» του Ντέννις Κέλλυ (ΕΔΩ) την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 10 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο.

Χθες το απόγευμα τα μέλη της ΘΟΚ μαζεύτηκαν στο Θεατράκι του Δήμου (φωτο) για να πακετάρουν και να μεταφέρουν τα σκηνικά της παράστασης, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Κατερίνας Κλωνάρη η οποία μίλησε στο Kalymnosola για τη σημασία του συγκεκριμένου θεσμού, αλλά και για τα όσα είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας.

«Πρόκειται για έναν θεσμό που αν οργανωθεί σωστά θα είναι προς όφελος όλων των ερασιτεχνών που διαμένουν στα νησιά και αδυνατούν να παρακολουθήσουν όλα αυτά που συμβαίνουν στον καλλιτεχνικό κόσμο των Αθηνών. Πιστεύουμε ότι σ’ αυτές τις συναντήσεις θα έπρεπε σε καθημερινή βάση να παραδίδονται μαθήματα σκηνοθεσίας, ερμηνείας, κίνησης, ορθοφωνίας κ.α. όπως ακριβώς συνέβαινε στα πρώτα χρόνια, με την παρουσία σημαντικών θεατρανθρώπων. Θα έπρεπε να συμμετάσχουμε με σκοπό να ακούσουμε, να μάθουμε πράγματα και όχι μόνο να παρουσιάσουμε τις χειμερινές δουλειές μας και να διασκεδάσουμε. Είναι απορίας άξιο επίσης, που τόσα χρόνια δεν υπάρχει ένας καλλιτεχνικός διευθυντής όλων αυτών των συναντήσεων».

Όσον αφορά στα όσα συνέβησαν με την αφίσα, η κ. Κλωνάρη μας παραπέμπει στο δελτίο Τύπου της ΘΟΚ που εκδόθηκε μετά από συνάντηση και ενημέρωση των μελών της βάσει των στοιχείων και δεδομένων που είχαν στη διάθεσή τους και το οποίο καταλήγει υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

75580313_2645180395541534_6476563777583054848_nΣτη Θεατρική Ομάδα Καλύμνου πιστεύουμε ότι, ακόμα μια φορά, έγιναν λάθος χειρισμοί, σπασμωδικές κινήσεις, αποπροσανατολισμός από τα σοβαρά προβλήματα μου υποβαθμίζουν τις «Συναντήσεις», αυθαιρεσίες και συναινέσεις, που δεν βρίσκουν σύμφωνα τα ανενημέρωτα μέλη αυτής της Ομοσπονδίας.

Επίσης, πιστεύουμε ότι, για ακόμα μια φορά, το ΔΣ ενήργησε χωρίς «αρετή και τόλμη»! Δεν γνωρίζουμε τι – κατά τον νόμο – κριτήρια χαρακτηρίζουν ακατάλληλη μια ενημερωτική αφίσα: Tα κέρατα ενός ταύρου; Tα γεννητικά όργανα ενός αλόγου; Mια σβάστικα; Άραγε, υπάρχουν συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές που «προστατεύουν» το «δημόσιο αίσθημα» από το «καλλιτεχνικό δημιούργημα»;…

…Άλλωστε, οι «Συναντήσεις» ποτέ δεν είχαν Καλλιτεχνικό Διευθυντή, που να παίρνει τις αποφάσεις κατόπιν εμπεριστατωμένης άποψης και να δέχεται και την ευθύνη των στραβοπατημάτων του. Πιστεύουμε πως μια τέτοια παράλειψη είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που κατέληξαν τις Συναντήσεις σε «εκδρομούλα»!

…Εμείς δημοσιοποιήσαμε σε όλους σας τις προτάσεις μας (09/02/2018 & ξανά 22/05/2018) για να αποφεύγονται τα σχόλια περί του ανούσιου περιεχομένου των Συναντήσεων. Δε λάβαμε τη δέουσα ανταπόκριση όμως. Εκκωφαντική σιωπή. Και, υποθέσαμε, πως τότε δεν θα ήταν ώριμη η στιγμή…
Παρόλα αυτά, σεβόμαστε τον Θεσμό των «Συναντήσεων», ο οποίος προϋπήρχε αυτού του ΔΣ και θα συνεχίσει και μετά από αυτό το ΔΣ. Γι’ αυτό δεν θα απουσιάσουμε από την 31η Συνάντηση…

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s