76722738_1134032476987661_2864910376623931392_nΑγαπητοί καθηγητές, Αγαπητοί συμμαθητές,

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι συνεχείς εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που διεξάγονται μετά την εκλογή της παρούσας κυβέρνησης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις απ’ όλους τους εκπαιδευόμενους πανελλαδικά. Ως μαθητές και μελλοντικοί πολίτες, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας προκαλώντας την παρούσα κατάληψη, με σκοπό να γνωστοποιήσουμε τα αιτήματά μας και να διασφαλίσουμε μια πιο παραγωγική εκπαιδευτική διαδικασία.

Καταρχάς, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην σημασία της εκπαίδευσης για τον νέο. Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος ως εγγενές μιμητικό όν, αναζητεί στο πρόσωπο του καθηγητή, ένα πρότυπο προς μίμηση, έναν μορφωμένο άνθρωπο που προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει την γνώση και να διαμορφώσει ένα νέο σύνολο ανθρώπων καλύτερο από το προηγούμενο. Η εκπαίδευση αποτελεί δίαυλο για την απόκτηση μόρφωσης και παιδείας. Η τελευταία περιλαμβάνει την ψυχοπνευματική καλλιέργεια, την ανάπτυξη κοινωνικών ικανοτήτων, την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου που διαθέτει όλα τα εφόδια για να φτάσει στην αυτοπραγμάτωση.

Και εδώ σας θέτουμε το ερώτημα: Θεωρείτε ότι το παρόν σύστημα επιτελεί τα παραπάνω λειτουργήματα; Κρίνετε ότι στο σχολικό περιβάλλον ο μαθητής μπορεί να αποκτήσει τα απαραίτητα ηθικά και πνευματικά μέσα που θα καθορίσουν το μέλλον του ως επιτυχές; Η εκπαίδευση έχει λάβει έναν αυστηρά τεχνοκρατικό χαρακτήρα και αποτελεί ένα μέσο απόκτησης ενός επαρκούς βιοτικού επιπέδου. Οι συνεχείς αξιολογήσεις των διανοητικών ικανοτήτων των μαθητών από «Ωριαία Κριτήρια Αξιολόγησης» που τους κρίνουν με βάση την απομνημόνευση υπέρογκου ποσού πληροφοριών, οδηγούν στο εξετασιοκεντρικό πρότυπο. Ο άνθρωπος δεν μαθαίνει για την προσωπική καλλιέργεια, αλλά για να αριστεύσει στις εξετάσεις. Μεταφερόμενοι στα τεκταινόμενα, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε «θέλουμε το 10 να είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής» . Η παραπάνω δήλωση, στερεί στον μαθητή την δυνατότητα ανώτατης εκπαίδευσης στην περίπτωση που δεν γράψει πάνω από 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο σε μια εποχή που η πνευματική καλλιέργεια αποτελεί ύψιστη αξία για τον άνθρωπο. Όντες ρεαλιστές, κάποιοι από αυτούς που δεν πέτυχαν με την πρώτη φορά, δεν θα έχουν το κουράγιο ή την οικονομική δυνατότητα να ξαναπροσπαθήσουν και θα υποφέρουν για την υπόλοιπη ζωή τους τον αποκλεισμό, την απόρριψη και το άγχος εύρεσης εργασίας.

Έπειτα, όσον αφορά τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, δεν υπάρχει μια σταθερή διδακτέα ύλη. Μετά την αλλαγή κυβέρνησης – όπως και πριν την εκλογή του παρόντος κόμματος- η ύλη συνεχώς αλλάζει, τροποποιείται και προσθαφαιρούνται κεφάλαια. Στις 5 Ιουλίου του 2019, εκδόθηκε ΦΕΚ ( φύλλο εφημερίδας της κυβέρνησης) που ανακοίνωσε την εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων του 2020.Αυτό, ακολούθησαν αλλεπάλληλα ΦΕΚ με τροποποιήσεις στην ύλη στις 2 Αυγούστου,22 Αυγούστου και 4 Οκτωβρίου. Ημερομηνία κατά την οποία είχαν ήδη διδαχθεί κεφάλαια τα οποία στην συνέχεια αφαιρέθηκαν και προστέθηκαν άλλα στη θέση τους.

74519687_2470660979922443_8641223064224268288_nΑβίαστα συμπεραίνουμε λοιπόν ότι υπάρχει χρεία σταθερότητας και ανανέωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Γι’αυτό εκφράζουμε τα ακόλουθα αιτήματα:

  1. Την ανανέωση των σχολικών εγχειριδίων που εμπεριέχουν παρωχημένη γνώση που δεν έχει κάποια εφαρμογή στην ζωή του νέου πολίτη. Προς το παρόν, η το σχολείο εξοντώνει τον μαθητή, καταστρατηγεί το δικαίωμά του για ουσιαστική μόρφωση, σκοτώνει την φαντασία και απαξιώνει κάθε προοδευτική μέθοδο διδασκαλίας. Η φαντασία, ένα από τα σημαντικότερα εφόδια του σύγχρονου ανθρώπου, έρεισμα της καινοτομίας, της δημιουργίας, της προόδου υπονομεύεται και υποσκελίζεται από την στείρα αποστήθιση παρελθοντικών δεδομένων.
  2. Την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας, που δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης θα επανέλθουμε στο εκπαιδευτικό σύστημα του 1980-1982 που διεξάγονταν πανελλήνιες εξετάσεις στην Β’ και Γ’ λυκείου με το Ν. 1035/1980 (ΦΕΚ 60). Αν η εδραίωση αυτού του συστήματος «Τράπεζας θεμάτων» πραγματοποιηθεί, τότε το μόνο που θα αλλάξει σε σχέση με το προαναφερόμενο σύστημα θα είναι η ονομασία. Θα είναι ένα σύστημα που θα εντείνει ακόμα περισσότερο το άγχος και θα κλονίσει την ψυχική ισορροπία των διδασκόμενων.
  3. Τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, της εκπαίδευσης και του περιεχομένου της.
  4. Την σταθερότητα σε ένα πρόγραμμα που συμβάλλει στην ψυχική υγεία, σέβεται τα δικαιώματα του μαθητή και του επιτρέπει να προκόψει.
  5. Την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος και την δαπάνη κρατικών πόρων ώστε να επιτευχθεί ο εκμοντερνισμός του.
  6. Την ίση ευκαιρία σε όλους τους υποψηφίους για ανώτατη εκπαίδευση.

Αυτό, δεν απαλλάσσει εμάς τους μαθητές από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που πρέπει να εκπληρώνουμε. Φυσικά και η παρούσα αύξηση των διδακτικών ωρών του σχολικού προγράμματος για τις κατευθύνσεις μας έχει ωφελήσει και συμβάλλει στην καλύτερη προετοιμασία για τις εξετάσεις. Ωστόσο, θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού της μεθόδου εισαγωγής στα ΑΕΙ και γενικότερα της εκπαίδευσης, ώστε η απόδοση του μαθητή να κρίνεται από την ικανότητα του στον τομέα που τον ενδιαφέρει (εφόσον συμπεριλαμβάνονται οι τέχνες και τα αθλήματα).

Όπως το έδαφος, όσο και αν είναι γόνιμο, αδυνατεί να παράγει κάτι δίχως καλλιέργεια, έτσι και ο νους του ανθρώπου: δίχως την εκπαίδευση αδυνατεί να δώσει τους αναμενόμενους καρπούς.

Πλούταρχος, 47-120 μ.Χ., Αρχαίος Έλληνας ιστορικός

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και σας παρακαλούμε να εισακούσετε τα αιτήματά μας και να μας βοηθήσετε στον αγώνα για κατάκτηση ενός καλύτερου «αύριο». Δεν θα γίνουμε έρμαια της βούλησης καμίας κυβέρνησης. Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Έχουμε φωνή. Έχουμε δύναμη. Θα τα καταφέρουμε.

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Καλύμνου.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s