mouseioΑπό τον Σύλλογο «Οι Φίλοι του Ναυτικού Μουσείου Καλύμνου» λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή με τίτλο: Εντυπώσεις και προβληματισμοί για (από) την εθελοντική λειτουργία του Ναυτικού Μουσείου Καλύμνου

’Όπως ίσως είναι γνωστό σε ορισμένους από τους αναγνώστες σας, το Ναυτικό Μουσείο του νησιού μας, κατά τη θερινή περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2018, λειτούργησε εθελοντικά επί καθημερινής βάσεως (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 14:00 και Σαββατοκύριακα 11:00 – 14:00) με τη συνδρομή του ΔΣ του Σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, «Οι Φίλοι του Ναυτικού Μουσείου Καλύμνου».  Η πρωτοβουλία αυτή, πάρθηκε ομόφωνα από τα μέλη που απαρτίζουν το Σωματείο μας και οδήγησε στην ΑΠ: 13216/2018 αίτηση του Σωματείου μας, που υποβλήθηκε στο ΔΣ του Δήμου Καλυμνίων, επί της οποίας εκδόθηκε η απόφαση 203/6–7–2018.

Όπως κι έγινε!!!

Η απουσία και η απάθεια που χαρακτήριζε παλαιότερες δημοτικές αρχές, κατά πάσα πιθανότητα, θα επαναλαμβανόταν ακόμη μια τουριστική περίοδο. Με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστός και παραγκωνισμένος, ένας χώρος που αντικατοπτρίζει κατεξοχήν την ιστορία του τόπου μας. Τον σαφή και ξεκάθαρο λόγο που η Κάλυμνος ήταν, και θα εξακολουθήσει να είναι γνωστή εις το διηνεκές σε παγκόσμια κλίμακα. Ο λόγος αυτός, δεν είναι άλλος, από τους σφουγγαράδες μας!!!

Η παράδοσή μας αυτή, αποτελεί μαγνήτη για όλους τους επισκέπτες του νησιού μας, κάθε ηλικίας και καταγωγής. Δυστυχώς οι περισσότεροι τουρίστες, γνώριζαν εκ των προτέρων ότι το Ναυτικό Μουσείο, θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα κλειστό, οπότε δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον στην αρχή. Όμως, το νέο για τη σταθερή λειτουργία του ΝΜΚ, διαδόθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα: έτσι σταθερά, μετά την πρώτη εβδομάδα, ο αριθμός των επισκεπτών, ανά ημέρα ανερχόταν στους 35. Υπήρξαν μέρες, όπου η προσέλευση άγγιζε τους 50 επισκέπτες ημερησίως.

Για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, επανεκτυπώσαμε τους οδηγούς του μουσείου σε έξι (6) γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, ιταλικά, γερμανικά, ελληνικά) που είχαν συνταχθεί από το 2011. Τοποθετήσαμε φόρμες προτάσεων/παραπόνων στην είσοδο, τοποθετήσαμε λειτουργικό dvd player και προσθέσαμε στην ταινιοθήκη του μουσείου πέντε (5) νέα ντοκιμαντέρ για την Κάλυμνο και τη σπογγαλιεία, τα οποία συμβάλλουν τα μέγιστα στην καλύτερη δυνατή αφομοίωση των πληροφοριών που παρέχουν τα εκθέματα.

20131204135102naftiko_m4Γράφοντας από την πλευρά μου ως η Γενική Γραμματέας του Σωματείου, εκτός των προαναφερθέντων, θα ήθελα να παραθέσω τις εντυπώσεις και τους προβληματισμούς των επισκεπτών/τριών, όπως αποτυπώθηκαν στο έντυπο προτάσεων/παραπόνων που τυπώθηκε για τη βελτίωση τόσο της ποιότητας, όσο και της καλύτερης δυνατής λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου. Παρακάτω, παρατίθενται οι απόψεις αυτές με τα αρχικά του ονοματεπώνυμου των επισκεπτών/τριών, την ημερομηνία επίσκεψής τους στο Μουσείο και του τόπου διαμονής τους:

«Καταπληκτικό Μουσείο. Κάλυμνος είναι οι σφουγγαράδες της. Ιστορία μοναδική. Λυπάμαι που το μουσείο δεν έχει την υποστήριξη που το αξίζει από το Δήμο. […]», Χ.Κ., 10/09/2018, Αγία Παρασκευή, Αθήνα.

«Συγκινητική η επίσκεψη! Τόσο για τα ευρήματα και την συνείδηση του κινδύνου για τους σπογγαλιείς […]. Διερωτώμαι γιατί δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι από το Δήμο για το Μουσείο, το αντικείμενο του οποίου, είναι η ταυτότητα του νησιού… Όπως και η εφαρμογή εισιτηρίου […] τουλάχιστον για την συντήρηση αυτού του Μουσείου», Κ.Μ., 10/09/2018, Αθήνα.

«Θεωρώ σημαντική την καταβολή εισιτηρίου, έστω και συμβολικού. Έχετε εκθέσει εξαιρετικά την ναυτική ζωή του νησιού, που ο επισκέπτης θα χαίρεται. Η καταβολή ενός ποσού είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε, αναλογικά με όσα εισπράξαμε. Ευχαριστώ» Α.Β., 08/08/2018, (δεν αναγράφει τον τόπο διαμονής της).

«Θερμά συγχαρητήρια για το έργο και την προσπάθειά σας. Ένιωσα ότι γνώρισα ένα μικρό κομμάτι του τόπου σας που πάντα με συγκινούσε. Ευχαριστούμε πολύ» Ε.Λ., 06/09/2018, Αθήνα.

«Έργο ψυχής και σεβασμού προς στους προγόνους μας. Συγχαρητήρια στους φορείς. Εθελοντές και μη. Εφιστώ την ‘’προσοχή,’’ είναι απαραίτητη η επί πληρωμή είσοδος. Έστω και ενός μικρού ποσού. Χρήσιμο το ποσό για ΜΟΥΣΕΙΟ αλλά και για τον ΣΕΒΑΣΜΟ των ξένων – επισκεπτών (προς τα) στα ιερά μας κειμήλια» Τ.Κ., 10/09/2018, Αθήνα.  

«Thanks a lot for this interesting exposition and the film! We wished to give some money, but unfortunately it’s not possible» A.S., 11/09/2018, Germany.

«Dear sir and madam, as a recommendation for the future: it would be awesome, if you put a box to donate money for the museum in the reception room. It was an awesome visit here and we were pleasant to give some money to sustain the museum for many further years. Thanks a lot and best wishes» T & C. B., 06/09/2018, Germany.

«It would be good if visitors can make a donation to the museum, to show their appreciation» G.S & G.M., (απουσιάζει η ημερομηνία επίσκεψης), Australia.

Τέλος, οφείλω να κάνω μια σημαντική επισήμανση, η οποία αφορά σε ένα καθ’ ημάς μείζον πρόβλημα με το οποίο ήρθαμε αντιμέτωπες/οι κατά το διάστημα της εθελοντικής μας παρουσίας στο Ναυτικό Μουσείο. Αυτό δεν είναι άλλο, από τη εξακολουθητική αδράνεια και αδιαφορία πρόσληψης προσωπικού, η οποία με τη σειρά της οδηγεί κάθε χρόνο στην αμφίβολη λειτουργία του Μουσείου κατά τους θερινούς μήνες. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αντιμετώπισαν και παλαιότερα κάποια από τα μέλη του Σωματείου μας. Σημειωτέον, από την 1η Νοεμβρίου 2019, το Ναυτικό Μουσείο παραμένει κλειστό, λόγω λήξης της σύμβασης της δημοτικής υπαλλήλου. Από τη δική μας πλευρά μας, ήταν μεγάλη χαρά που βρισκόμασταν καθημερινά στον χώρο αυτό, αφιερώνοντας κάποιες ώρες της ημέρας. Όμως, λόγω αρκετού φόρτου εργασίας και ανειλημμένων υποχρεώσεων εντός και εκτός Καλύμνου μερικών μελών μας, όπως και δικές μου, η συμβολή μας δεν θα μπορέσει να είναι συνεχής κι αδιάλειπτη για τα επόμενα χρονικά διαστήματα. Για το λόγο αυτό, καλούμε στο Σωματείο μας,[1] όποιον/α από τους Καλύμνιους/ες θελήσει να συνδράμει αυτήν την προσπάθεια και άλλες που έπονται.

Ο καθένας και η καθεμιά από εσάς, είναι ευπρόσδεκτος/η στο εγχείρημα που έχει ήδη ξεκινήσει!!!!

Ο πρόεδρος:

Γιώργος Παπάζογλου                                                                           

Η Γ. Γραμματέας:

Νικολέτα Τσίγκρα 

Μέλος:

Βάλλια Σέντε

 Κάλυμνος, 18/11/2019.

[1]Κινητά τηλέφωνα: 6972353707 και 6955311391,

E–mail: papazoglou_g@hotmail.com και tsigranicole@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s