thumbnail_20191119_111420

Σημερινή φωτογραφία με τοξικούς καπνούς πάνω από τον Άγιο Στέφανο

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 19 Νοεμβρίου 2018, έβλεπε το φως της δημοσιότητας ψήφισμα-καταγγελία για τη διαχείριση των σκουπιδιών και την ανεξέλεγκτη χωματερή, που υπέγραφαν σύλλογοι και σωματεία της Καλύμνου μετά από πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρόοδος» (ΕΔΩ).

Το κείμενο στάλθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στον τότε δήμαρχο Καλυμνίων και κοινοποιήθηκε στους συμβούλους όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου, στις τοπικές κομματικές οργανώσεις και στα ΜΜΕ.

Ακολούθησε στις 5 Δεκεμβρίου 2018 η δημόσια δέσμευση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (ήρθε στην Κάλυμνο για τα εγκαίνια της ΑΕΝ) για ένταξη του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, τους πρώτους μήνες του 2019, στο ΕΣΠΑ. Την ίδια ώρα εκπρόσωποι των 35 σωματείων που υπέγραφαν το ψήφισμα, τον υποδέχονταν με πανό που έγραφε «Η χωματερή καίει- Το νησί πεθαίνει» (ΕΔΩ).

Και μετά επαναπαυτήκαμε…

Την περασμένη Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 τοξικός καπνός έπνιξε την Πόθια, όταν οι νοτιοανατολικοί άνεμοι μετέφεραν το νέφος από τα σκουπίδια που καίγονταν στη χωματερή σε μεγάλη απόσταση, κάνοντας την κατάσταση στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Καλύμνου αποπνικτική και σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα να δηλώνει αποφασισμένη πως ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος σ’ όλο αυτό (ΕΔΩ).

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι»

σχολειοΧθες εκπρόσωποι των διδασκόντων και των γονέων των μαθητών του σχολείου έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυμίων καταθέτοντας ψήφισμα στο οποίο σημείωναν χαρακτηριστικά πως «ο κόμπος έφτασε στο χτένι», δηλώνοντας ταυτόχρονα πως «για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά και την υγεία των παιδιών μας, δεν θα παραμείνουμε άλλο θεατές». Οι πληροφορίες θέλουν μέσα στην εβδομάδα να συγκαλείται στο σχολείο γενική συνέλευση με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων για την χάραξη των περαιτέρω κινήσεών τους.

Το ψήφισμα του Συλλόγου Διδασκόντων που υπογράφει ο πρόεδρος και διευθυντής του σχολείου κ. Ιωάννης Θεοφιλίδης έχει ως εξής: 

ψήφισμα-1

ψήφισμα-2

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΔΣ της Καλύμνου καλούν με δελτίο Τύπου την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα του νησιού να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Κρατικό Φορέα, με βάθρο το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με συγκεκριμένες προτεραιότητες όπως είναι η γενναία προώθηση της ανακύκλωσης, η ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, η ασφαλή λειτουργία των ΧΥΤΑ/ΧΑΔΑ και η πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών κ.α.

Το δελτίο Τύπου καταλήγει υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να «διεκδικηθούν έργα στη λογική της έκτακτης ανάγκης και όχι να επαφίεται στις πολύχρονες μελέτες και την ένταξη έργων μέσα από προγράμματα, αλλά από την άμεση κρατική χρηματοδότηση».

Το θέμα αφορά όλους

Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και όχι μόνο τη σχολική κοινότητα του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Την ώρα λοιπόν που δοκιμάζονται τα αντανακλαστικά της τοπικής μας κοινωνίας είναι ώρα να στείλουμε από κοινού μήνυμα προς τους τοπικούς ιθύνοντες πως δεν θα ανεχθούμε την χρόνια υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας και την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Πως είναι ώρα να ληφθούν μέτρα, να παρθούν αποφάσεις και να υλοποιηθούν έργα.

Η τοπική κοινωνία πρέπει να αντιδράσει σύσσωμη στο επαναλαμβανόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται χρόνια ολόκληρα, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s