dsc01936

Μιλάμε για την καθηγήτρια Ιστορίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρία Ευθυμίου.

Ήταν ένα ξεχωριστό τριήμερο για την Κάλυμνο, – 22, 23 και 24 Νοεμβρίου – αφού το διψασμένο για Ιστορία κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τα γεγονότα της Ελληνικής Επαναστάσεως από την καθ΄ύλην αρμόδια, καταξιωμένη Πανεπιστημιακή Δασκάλα, κ. Μαρία Ευθυμίου.

Όσοι είχαμε παρακολουθήσει  τα μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας από την ίδια προ πέντε ετών, που πραγματοποιήθηκαν στο νησί μας στον ίδιο χώρο, δεν αιφνιδιαστήκαμε. Γνωρίζαμε την ποιότητα, το ύφος, το διδακτικό στυλ, το ύψος και το βάθος των διδασκαλιών από μια χαρισματική, προικισμένη και καταρτισμένη  Εκπαιδευτικό. Ως εκ τούτου, γνωρίζαμε εκ των προτέρων τι μας περιμένει…

Απλώς επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι προσδοκίες μας. Η κ. Μαρία Ευθυμίου ήταν  και πάλι μαγευτική και  καθηλωτική στην παράθεση των ιστορικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης. Γιατί;   Γιατί πριν αναφερθεί σ’ αυτά καθ΄αυτά τα σημαντικά γεγονότα ( πολεμικά, πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά, κοινωνικά) σε μεταφέρει νοερά στο εγχώριο  και διεθνές περιβάλλον, όχι μόνο στο χρόνο κατά τον οποίο εκτυλίσσονται αυτά, αλλά σε ταξιδεύει –κάτι σαν τη μηχανή του χρόνου-  για  κάποιες δεκαετίες πίσω απ΄αυτά, για να καταλάβεις και να συμπεράνεις κάτι πολύ σημαντικό. Το   πού …πατάνε τα μεταγενέστερα και υπό εξέταση σοβαρά ιστορικά γεγονότα. Τονίζει, δηλαδή, τα πραγματικά αίτια, υπογραμμίζει τις αφορμές, φωτίζει άγνωστες πτυχές απλών αλλά και σύνθετων καταστάσεων, που όμως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων. Κάνει, παράλληλα, απίστευτες προεκτάσεις, για να θεμελιώσει και να καταδείξει την ορθότητα αυτών που λέει. Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις, δε στρογγυλεύει γωνίες, δεν κρύβει   αστοχίες, λανθασμένες αποφάσεις, ελαττώματα κι ανθρώπινες αδυναμίες. Τα λέει όλα έξω από τα δόντια, φωτίζοντας όλες τις πλευρές των γεγονότων, γνωστές και άγνωστες, λαμπρές και οδυνηρές για μας τους απογόνους των παράτολμων, ηρωικών και κατά καιρούς αυτοχείρων προγόνων μας. Όλα αυτά, λοιπόν, σε συνδυασμό με ένα μοναδικό διδακτικό ταλέντο που σε κρατά διαρκώς σε εγρήγορση και  με ένα λόγο άκρως γλαφυρό, χρωματισμένο  και ρέοντα σε κάνουν να παρακολουθείς το τρίωρο μάθημα χωρίς να καταλαβαίνεις πώς κύλησε ο χρόνος και να ΘΕΛΕΙΣ να συνεχίσει κι  άλλο, κι άλλο!

Αυτή είναι η κ. Μαρία Ευθυμίου!

Την ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτήν την πολύτιμη για μας επίσκεψή της στο νησί μας. Ευχαριστούμε και τους διοργανωτές, 1ο ΓΕΛ και έπαρχο Καλύμνου κ. Μανόλη Μουσελλή, για την πρόσκληση.

Παναγιώτης Ν. Γιαμαίος

Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» 


Συγκροτείται Επιτροπή έρευνας της συμβολής της Καλύμνου στην Επανάσταση του 1821

Στον χαιρετισμό του στην έναρξη της τριήμερης ημερίδας αφιερωμένης  στην Επανάσταση του 1821 που διοργάνωσε το 1ο Λύκειο Καλύμνου με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και συμμετοχή της επιλέκτου καθηγήτριας Πανεπιστημίου Μαρίας Ευθυμίου, ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης έκανε μία πολύ σημαντική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι θα καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση σύστασης Επιτροπής έρευνας για τη συμμετοχή της Καλύμνου στην Επανάσταση του 1821, η οποία  θα αποτελείται από πρόσωπα που μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά σε αυτό το εγχείρημα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, πέραν της αυτονόητης συμβολής στην διερεύνηση και ανάδειξη της Ιστορίας του νησιού μας, θα ανακοινωθούν στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα διοργανώσει ο Δήμος μας για τα 200 χρόνια της Επανάστασης το 2021 και θα αξιοποιηθούν στην προσπάθεια ένταξης της Καλύμνου στις περιφερειακές εκδηλώσεις της Εθνικής Επιτροπής Εορτασμού των 200χρόνων της εθνεγερσίας.

Ζήτησε μάλιστα από την κ. Ευθυμίου που είναι μέλος της Επιτροπής να στηρίξει την πρόταση του.

Ο κ. Δήμαρχος, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την σημαντική αυτή εκδήλωση, ανακοίνωσε για την κ. Μαρία Ευθυμίου που μας επισκέπτεται για τρίτη φορά  προσφέροντας στους Καλύμνιους αυθεντική επιστημονική ενημέρωση για την Ιστορία μας, ότι θα προτείνει την ανακήρυξη της ως επίτιμου δημότη Καλύμνου.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s