thumbnail_kalymnos-1964-5-fixing-nets

Φωτο: Ράσελ Μπερνάρντ (Κάλυμνος 1964-1965)

Η γενική γραμματέας του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ναυτικού Μουσείου Καλύμνου» κ. Νικολέτα Τσίγκρα απέστειλε στο νεοσυσταθέν ΔΣ του Δήμου Καλυμνίων την παρακάτω επιστολή:

Με την παρούσα επιστολή, θα επιθυμούσα να σας γνωστοποιήσω την πρόθεσή μου να δημιουργήσω εθελοντικά, χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση προς το ταμείο του Δήμου, ή κάποιου άλλου οικονομικού φορέα ή ερευνητικού προγράμματος εντός ή εκτός Καλύμνου, Αρχείο Προφορικής Ιστορίας. Πρόκειται για ένα ψηφιακό Αρχείο οπτικοακουστικών μαρτυριών, των σπογγαλιέων του τόπου και των γυναικών τους. Όμως, λόγω του ότι, όπως αναφέρθηκε πρωτύτερα, το Αρχείο θα βρίσκεται σε ψηφιακή μορφή, ενδεχομένως, να ζητηθεί από εσάς η χορήγηση 2-3 Η/Υ, μικροφωνικής εγκατάστασης και ηχεία για την καλύτερη δυνατή λειτουργικότητά του. Το συγκεκριμένο Αρχείο θα τελεί υπό τον τίτλο, ‘’Αρχείο Προφορικής Ιστορίας – Αφηγήσεις ζωής από τη σφουγγαράδικη κοινότητα της Καλύμνου,’’ με απώτερο σκοπό τη διάσωση, διάδοση και προώθηση της τοπικής ιστορίας, του ‘’σφουγγαράδικου’’ πολιτισμού, της παράδοσης και κληρονομιάς του νησιού μας.

Στόχοι- Λειτουργία του Αρχείου

Το‘’Αρχείο Προφορικής Ιστορίας – Αφηγήσεις ζωής από τη σφουγγαράδικη κοινότητα της Καλύμνου,’’ θα είναι ένα ‘’ζωντανό’’ Αρχείο στο οποίο θα αποτυπώνεται με τον πιο ευκρινή τρόπο η σύγχρονη κοινωνική ιστορία της Καλύμνου. Στόχος του Αρχείου, είναι η συλλογή προφορικών μαρτυριών, ως αφηγήσεις ζωής και βιωμένης εμπειρίας. Θα κατατεθούν μαρτυρίες (ηχογραφημένες, αν είναι δυνατόν και βιντεοσκοπημένες), οι οποίες έχουν ληφθεί σύμφωνα με τους κανόνες των κοινωνικών επιστημών. Μια βασική παράμετρος της δημιουργίας του Αρχείου, εκτός των άλλων, είναι η αξιοποίηση κι ανάδειξη της δουλειάς των τοπικών ιστοριοδιφών και συγγραφέων από το προσωπικό τους αρχείο, εφόσον επιθυμούν.

Επικουρικά, θα αξιοποιηθούν από την έρευνα που πραγματοποίησα, έγγραφα ως πηγές – τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο Δημαρχίας – Δημογεροντίας Καλύμνου, τα Γενικά Αρχεία Κράτους Νομού Δωδεκανήσου (Ρόδος), καθώς επίσης, μελέτες κι επιστημονικά άρθρα. Οι έγγραφες πηγές θα αποτελέσουν την έγγραφη εκδοχή του ψηφιακού Aρχείου, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα προς την προφορική. Στόχος μου είναι, το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας, να δημιουργηθεί με απόλυτο σεβασμό προς τους ανθρώπους αυτούς, ώστε να διασφαλιστούν τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως επίσης, η αυθεντικότητα και η πιστότητα του Αρχείου, με την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων δεοντολογίας.

Η προσπάθεια συλλογής των προφορικών μαρτυριών ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2013 στα πλαίσια συγγραφής πτυχιακής εργασίας στο πεδίο της Προφορικής Ιστορίας. Την  παρούσα στιγμή, βρίσκεται εν εξελίξει σε διαφορετικό ερευνητικό τομέα. Η εργασία αυτή, υπήρξε το έναυσμα για τη δημιουργία του Αρχείου, με τη σκέψη ότι το προφορικό κι έγγραφο αρχειακό υλικό που έχει συλλεχθεί και εξακολουθεί να συλλέγεται, θα αποτελούσε μια ευκαιρία για το ίδιο το νησί, ένα κτήμα εσαεί. Αναφέρω ‘’ευκαιρία,’’ θεωρώντας ότι με το Αρχείο αυτό, θα μείνει κυριολεκτικά άσβεστη η διαχρονική σφουγγαράδικη ιστορία του τόπου μας.

Θα πρέπει να έχουμε όλοι και όλες κατά νου, ότι οι σφουγγαράδες και οι γυναίκες τους, δημιούργησαν έναν ξεχωριστό πολιτισμό για το νησί που τo διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, αλλά κι από άλλους τόπους της χώρας μας. Αυτός ο πολιτισμός  ο οποίος είναι ακράδαντα συνυφασμένος με τη σπογγαλιεία, είναι ο λόγος που ο τόπος μας, είναι έως τις μέρες μας, παγκοσμίως ξακουστός. Η προοπτική της εργασίας μου λοιπόν, είναι να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ψηφιακού Αρχείου, το οποίο θα αφιερώσω πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα στους σπογγαλιείς, τις συζύγους και τις οικογένειές τους και θα δωρίσω στην ίδια την Κάλυμνο. Με άλλα λόγια, στον καθένα και την καθεμιά από εσάς. Για το λόγο αυτό, οι ενέργειές μου ενισχύονται και υιοθετούνται από το Σωματείο, ‘’Οι Φίλοι του Ναυτικού Μουσείου Καλύμνου,’’ του οποίου είμαι μέλος από το 2013 και Γ. Γραμματέας από το 2018.

Όσον αφορά στη λειτουργία του, θα είναι υπό την επίβλεψη της δημιουργού του και κατά καιρούς θα υπάρξουν ποικίλες άλλες δραστηριότητες οι οποίες θα αποτελούν τη συνέχεια της προσπάθειας αυτής. Οι δραστηριότητες αυτές, θα απευθύνονται σε ΟΛΟ τον καλυμνιακό λαό, αρχής γενομένης από τους/τις μαθητές/τριες. Αιτούμαι λοιπόν από το Δήμο ενός χώρου, όπου θα μπορούσε να στεγαστεί το συγκεκριμένο Αρχείο. Πιθανολογώ ότι, θα μπορούσε ο χώρος αυτός να βρίσκεται κοντά στο Ναυτικό Μουσείο ή να είναι το ίδιο το Ναυτικό Μουσείο, ένεκα του κοινού περιεχομένου τους, τη σπογγαλιεία και τη ναυτοσύνη.

Η παρούσα επιστολή, σχεδόν όπως είναι γραμμένη έως το σημείο αυτό, είχε κατατεθεί και στο προηγούμενο ΔΣ του Δήμου Καλυμνίων, με ΑΠ9385/09-06-2017. Ανταπόκριση ασφαλώς, δεν υπήρξε καμία.

Θα ήθελα να ελπίζω και να πιστεύω ότι, η νεoεκλεγείσα δημοτική αρχή, δε θα μείνει και αυτή αδιάφορη, με την προσμονή να φτάσει σε ευήκοα ώτα το εγχείρημα να μείνει ΖΩΝΤΑΝΗ η σπογγαλιευτική μας παράδοση. Επιδίωξη είναι, να αποτελέσει ένα τόλμημα, ώστε να μάθουμε εμείς οι ίδιοι/ίδιες, αλλά και οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες/τριες του νησιού την τοπική ιστορία με έναν διαφορετικό και ευελπιστώ ενδιαφέροντα τρόπο, ξεφεύγοντας από τον συνήθη, την κλασσική ξενάγηση ή την απλή περιήγηση στο χώρο του Μουσείου.

Εκτός αυτών, θα επιθυμούσα το συγκεκριμένο Αρχείο να αποτελέσει ένα ελάχιστο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και μια μικρή ΕΥΓNΩΜΟΣΥΝΗ από εμάς, προς τους ανθρώπους της καλυμνιακής σφουγγαράδικης ναυτικής παράδοσης, τους άμεσα εμπλεκομένους και τις αφανείς ηρωίδες.

Η Αιτούσα,

Νικολέτα Τσίγκρα

Κάλυμνος, 26/11/2019.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s