poygoynia eiriniΜια καθοριστική πολιτισμική και ακαδημαϊκή εμπειρία πρόκειται να βιώσει το επόμενο διάστημα η φιλόλογος του 1ου Λυκείου Καλύμνου κ. Ειρήνη Πουγούνια. Σε λιγότερο από ένα μήνα αναχωρεί για την Αμερική δεδομένου ότι επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα υποτροφιών (Διακεκριμένων Βραβείων Διδασκαλίας) του ιδρύματος Fulbright μαζί με 47 εκπαιδευτικούς από χώρες των τεσσάρων ηπείρων.

Το Fulbright αποτελεί τη ναυαρχίδα των διεθνών προγραμμάτων εκπαιδευτικών ανταλλαγών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε συνεργασία με περισσότερες από 160 χώρες παγκοσμίως, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς- και όχι μόνο- μέσα από ένα δυναμικό δίκτυο υποτροφιών, να διδάξουν και να διεξάγουν έρευνα, συμβάλλοντας έτσι στη δόμηση αμοιβαίας κατανόησης και στην εξεύρεση λύσεων σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα.

Η κινητικότητα και η βιωματική ανταλλαγή εμπειριών με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, είναι ένα γνώριμο πεδίο για την Ειρήνη Πουγούνια. Τα τελευταία 16 χρόνια είναι υπεύθυνη σειράς δράσεων που προβλέπονται μέσω του προγράμματος Erasmus της ΕΕ και έχει ταξιδέψει με συναδέλφους και μαθητές της σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Έχουν επίσης υποδεχθεί στην Κάλυμνο εκπαιδευτικούς και μαθητές των χωρών με τις οποίες συνεργάζονται, προωθώντας και στηρίζοντας έτσι την διαπολιτισμική επικοινωνία των εκπαιδευτικών κοινοτήτων, με όλα τα θετικά που συνεπάγεται η καλλιέργεια αυτής της φιλοσοφίας μέσα στο σύγχρονο σχολικό περιβάλλον.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί η κ. Πουγούνια αναφέρεται στο πρόγραμμα που της δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψει και να εργαστεί στην Αμερική, μας ενημερώνει για τις εκεί ερευνητικές και διδασκαλικές της υποχρεώσεις και καταθέτει την εμπειρία της από την πολυπολιτισμική προσέγγιση της εκπαίδευσης έτσι όπως την προωθεί μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιεί στο 1ο Λύκειο Καλύμνου:

-Τι ακριβώς είναι το «Πρόγραμμα Διακεκριμένων Βραβείων Διδασκαλίας»;

To “Πρόγραμμα Διακεκριμένων Βραβείων Διδασκαλίας» (Distinguished Awards for International teachers, DAI) είναι ένα διεθνές πρόγραμμα εκπαιδευτικών ανταλλαγών που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε σχολικούς βιβλιοθηκονόμους, υπεύθυνους σχολικής συμβουλευτικής και καθοδήγησης, ειδικούς σχεδιασμού αναλυτικών προγραμμάτων, συντονιστές ειδικής αγωγής, και αφορά την επαγγελματική  τους ανάπτυξη. Έχει διάρκεια 4 μήνες, λαμβάνει χώρα σε πανεπιστήμια και σχολεία της Αμερικής και προσφέρει σε 48 εκπαιδευτικούς από διάφορες χώρες μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουν την εμπειρογνωσία τους στο αντικείμενό τους, να βελτιώσουν τις διδακτικές τους δεξιότητες,  να εμβαθύνουν τη γνώση τους σχετικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να εκπονήσουν ένα ατομικό ή ομαδικό πρότζεκτ. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν την παρακολούθηση μαθημάτων, την εκπαίδευση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας, επιμορφωτικά σεμινάρια τεχνολογίας, καθώς και ευκαιρίες παρατήρησης, συνδιδασκαλίας και ανταλλαγής εμπειρογνωσίας σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

-Πως έγινε η επιλογή σας;

Σε πρώτη φάση υπέβαλα μια εκτενέστατη αίτηση διαδικτυακά μαζί με το βιογραφικό μου σημείωμα. Σε δεύτερη φάση, πέρασα από συνέντευξη στα αγγλικά στα γραφεία του ιδρύματος Fulbright στην Αθήνα. Με ειδοποίησαν σχετικά γρήγορα ότι είμαι στην τελική τριάδα και η τελική επιλογή θα γινόταν από επιτροπή στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία θα λάμβανε υπόψη τα όσα περιείχε η αίτηση, τις ερευνητικές μου προτάσεις, το βιογραφικό και τις παρατηρήσεις της επιτροπής που διεξήγε τη συνέντευξη. Τελικά με επέλεξαν να εκπροσωπήσω τους Έλληνες εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 -Τι περιλαμβάνει η τετράμηνη παραμονή σας στην Αμερική;

Το πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα εντατικό αυτούς τους 4 μήνες, όπως ήδη μου έχουν επισημάνει οι υπεύθυνοι του προγράμματος. Θα απασχολούμαι καθημερινά επί 8 ώρες. 2-3 μέρες θα είμαι στο Indiana University of Pennsylvania για παρακολούθηση σεμιναρίων και έρευνα και τις υπόλοιπες μέρες θα είμαι σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για παρατήρηση και συνδιδασκαλία. Τις πρώτες 7 εβδομάδες θα βρίσκομαι σε Λύκειο της περιοχής της Indiana, PA όπου θα διδάξω και θα συν-διδάξω Αγγλική Λογοτεχνία σε μαθητές της Γ’ Λυκείου που λαμβάνουν προετοιμασία για το Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, θα με μεταφέρουν σε Λύκειο του Pittsburgh για να μπορώ να σχηματίσω άποψη τόσο από σχολείο της επαρχίας όσο και της πόλης. Τέλος, παράλληλα με τη διδασκαλία, θα εκπονώ έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιάσω πριν την αναχώρησή μου από τις ΗΠΑ. Εγώ συγκεκριμένα έχω προτείνει να ασχοληθώ με άτυπες μεθόδους διδασκαλίας που αποτρέπουν την πρόωρη εγκατάλειψη από το σχολείο.

-Τι σημαίνει αυτή η εμπειρία για σας; Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν καταθέτατε την αίτηση διεκδικώντας τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα;

Επειδή έχω αποκτήσει μια σχετικά μεγάλη εμπειρία από τα ευρωπαϊκά σχολεία, ήθελα να δω πώς είναι το εκπαιδευτικό σύστημα στην Αμερική, αν και κατά πόσο εφαρμόζονται οι νέες μέθοδοι διδασκαλίας, τι μπορώ να υιοθετήσω στη δική μου διδασκαλία, τι μπορώ να μεταφέρω ώστε να εφαρμοστεί από τους συναδέλφους μου με την απαραίτητη προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα και την ελληνική πραγματικότητα.

Παράλληλα, θα συνυπάρχω με 16 εκπαιδευτικούς (οι 48 θα μοιραστούμε σε 3 πανεπιστήμια) για 4 μήνες. Είναι μοναδική εμπειρία να συζητώ μαζί τους προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή διδασκαλία, να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές, να συνεργαστούμε.

thumbnail_12096034_1049046651802762_7079943302153929400_n-Πόσο σημαντική είναι στην εποχή μας η διαπολιτισμική επικοινωνία και δη μεταξύ μαθητικών και εκπαιδευτικών κοινοτήτων;

Είναι πολύ σημαντική γιατί αντιλαμβάνεσαι ως εκπαιδευτικός ότι δεν είσαι μόνος σε αυτόν τον αγώνα που καταβάλλεις καθημερινά. Συνειδητοποιείς ότι συχνά τα προβλήματα είναι τα ίδια σε όλο τον κόσμο και είναι ωραίο να μπορείς να μεταφέρεις και να λάβεις γνώση από συναδέλφους άλλων χωρών. Συν τοις άλλοις, η διαπολιτισμική επικοινωνία είναι ακόμα πιο σημαντική για τους μαθητές. Το βλέπω με το πρόγραμμα Erasmus, τα παιδιά φεύγουν από την Ελλάδα συχνά με πολλές φοβίες, ανασφάλειες, με γεμάτο το μυαλό τους με στερεότυπα και προκαταλήψεις. Μα, όταν έλθουν σε επαφή με τους συμμαθητές τους, αντιλαμβάνονται ότι είναι παιδιά σαν και αυτά.

-Πιστεύετε ότι είναι χαώδεις οι διαφορές στον τομέα της εκπαίδευσης μεταξύ των δυο χωρών (Ελλάδας και Αμερικής) ή θεωρείτε πως υπάρχουν πρακτικές και από τις δυο πλευρές που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν ένθεν και ένθεν και να ενώσουν κατά κάποιο τρόπο τις εκπαιδευτικές κοινότητες;

Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα υστερεί πολύ σε θέματα κτηριακά, τεχνολογίας και οργάνωσης. Και στην Αμερική υπάρχει γραφειοκρατία που όμως λειτουργεί καλά και κάνει πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών. Το βιώνω ήδη από τώρα καθώς οι Αμερικάνοι μεριμνούν για την κάθε λεπτομέρεια. Από την άλλη, θεωρώ ότι στα αμερικανικά σχολεία λείπει η ανθρώπινη επαφή, η σχέση Δασκάλου-μαθητή, η ζεστασιά των ανθρωπίνων σχέσεων που ευτυχώς υπάρχει ακόμα σε αρκετά ελληνικά σχολεία.

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί δεν υστερούν σε γνώσεις όσον αφορά το αντικείμενό τους και τις μεθόδους διδασκαλίας, σε σχέση με τους Αμερικάνους. Πρόκειται για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που συχνά δεν επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση των εκπαιδευτικών και την ανάληψη πρωτοβουλιών για το τι και το πώς θα διδαχθεί.

-Όταν βρίσκεστε σε κοινωνίες που ήδη προπορεύονται, νιώθετε πως σε αυτό το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον η χώρα μας είναι ικανή να τις ανταγωνιστεί;

Πολλοί Ευρωπαίοι συνάδελφοι μου έχουν εκφράσει συχνά το θαυμασμό τους για το επίπεδο των Ελλήνων τόσο όσον αφορά το αντικείμενο που διδάσκουν όσο και την εξοικείωση τους με τις νέες τεχνολογίες. Σε αυτό που υστερούμε, όπως προανέφερα, είναι οι πιστώσεις για καλύτερες κτηριακές εγκαταστάσεις, τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και ποιοτική και δωρεάν επιμόρφωση.

-Ως εκπαιδευτικός σε ένα σχολείο της ελληνικής παραμεθορίου τι είναι αυτό που θα κομίσετε στο νέο σας εργασιακό περιβάλλον στην Αμερική;

Μια περισσότερο μαθητοκεντρική ανάπτυξη των δεξιοτήτων, μια ανθρωπιστική και όχι τεχνοκρατική προσέγγιση της γνώσης.

-Πως θα μεταφραστεί στη συνέχεια για το σχολείο σας η έρευνά σας στο Πανεπιστήμιο της Indiana και η διδασκαλία σας σε σχολεία της Indiana και του Pittsburgh;

Θα μεταφέρω στους συναδέλφους όσα αποκόμισα στην Αμερική και θα προσπαθήσω να τα εφαρμόσω στην τάξη. Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι και η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με τα αμερικάνικα πανεπιστήμια και τα σχολεία. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι συνάδελφοι και μαθητές μας θα μπορούν να ταξιδέψουν για σύντομο χρονικό διάστημα στην Αμερική αλλά και εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές/ φοιτητές να έλθουν στην Κάλυμνο και στο σχολείο μας για να διδάξουν, συν-διδάξουν, να παρακολουθήσουν μαθήματα ή να πραγματοποιήσουν έρευνα.

-Διάβασα την επιστολή σας σχετικά με την άδεια άνευ αποδοχών που σας χορηγείται από το υπουργείο Παιδείας για το χρονικό διάστημα της απουσίας σας. Την ίδια ώρα οι 46 εκπαιδευτικοί από τον υπόλοιπο κόσμο που επίσης συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα λαμβάνουν κανονικά τον μισθό τους για να καλύπτουν τα έξοδα του νοικοκυριού που αφήνουν στη χώρα τους. Πως νιώθετε γι’ αυτή την αντιμετώπιση;

Πικρία, απογοήτευση και, κάποιες φορές, θυμό. Θα ξεκινήσω με το τελευταίο, αισθάνομαι θυμό γιατί το Υπουργείο κωφεύει επιδεικτικά στις τόσες εκκλήσεις μας και δεν δίνει καμιά απάντηση. Πικρία και απογοήτευση γιατί ο Έλληνας εκπαιδευτικός πρέπει να παλεύει τις περισσότερες φορές μόνος του για πράγματα αυτονόητα. Έχει το μεράκι για ενημέρωση και επαγγελματική εξέλιξη και πρέπει να επιβαρύνεται οικονομικά γι’ αυτό, ενώ είναι υποχρέωση του Υπουργείου να μεριμνά για την επιμόρφωση του προσωπικού του. Είναι ειρωνικό να λέγει η Υπουργός ότι θα είναι κοντά μας σε ό,τι χρειαστούμε (τάδε έφη κατά την επίσκεψή της στην Κάλυμνο την ημέρα του Αγιασμού) και να συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας με την Αμερική και το ίδρυμα Fulbright όταν η συνεργασία αυτή είναι μονομερής, η Αμερική προσφέρει πλήρη κάλυψη ενώ το Υπουργείο δεν δείχνει την ευελιξία να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να επιβραβεύσει 2 εκπαιδευτικούς της παραμεθορίου για μια τόσο τιμητική διάκριση από το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών και το Τμήμα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού των ΗΠΑ.

 

*Η Ειρήνη Πουγούνια είναι απόφοιτος του Τμήματος Κλασσικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου στις Κλασσικές σπουδές  του Πανεπιστημίου Μπέρμιγχαμ και Οξφόρδης αντίστοιχα.

Έχει να επιδείξει ένα πλούσιο συγγραφικό και εκπαιδευτικό έργο, συμμετοχές σε συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια. Μιλά αγγλικά και ιταλικά, είναι άριστη γνώστης των ΗΥ και έχει αναλάβει την εποπτεία σειράς προγραμμάτων όπως είναι το Erasmus+ στο 1ο ΓΕΛ Καλύμνου κ.α.

 

 

One response »

  1. Ο/Η ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ λέει:

    ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΛΟΚΑΡΔΕΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s