eleni Poulla-1Ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά διατηρεί άρρηκτους δεσμούς και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Κάλυμνο, τη γενέτειρά της. Η δημιουργία μιας βιβλιοθήκης στο 2ο Δημοτικό Πόλεως που θα λειτουργεί ως Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και Γονέων είναι μια πρωτοβουλία, της οποίας την πραγμάτωση έχει αναλάβει προσωπικά η Καλυμνιά Ελένη Πουλλά, έχοντας ως αρωγό της ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου. Η μεγάλη της εμπειρία σε διοικητικές θέσεις εκπαίδευσης της έχει διδάξει την αναγκαιότητα συνεργασίας σχολείου, οικογένειας και κοινωνίας και εκεί ακριβώς στοχεύει να επικεντρωθεί: στο να ενθαρρύνει τους συναδέλφους της να ανοίξουν τα σχολεία στην κοινωνία.

Πως γεννήθηκε όμως η ιδέα της δημιουργίας αυτού του είδους της βιβλιοθήκης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου;

87371700_234848170882472_7421026600642150400_n

Νίκη Χούλη Γεωργιάδου

«Η Κα Νίκη Χούλη Γεωργιάδου δεν υπήρξε ποτέ δασκάλα μου στο τυπικό σχολείο. Ήταν μητέρα της “κολλητής” μου Νίνας Γεωργιάδου. Πήγαινα συχνά στο σπίτι τους. Ήταν ένα πολύ μικρό, άριστα οργανωμένο,  όμορφα διακοσμημένο σπίτι που μοσχοβολούσε καθαριότητα και αντανακλούσε την πνευματικότητα της Κας Νίκης, μιας ταπεινής,  ήρεμης και πολύ κομψής  κυρίας!!. Η μικρή της βιβλιοθήκη, γεμάτη με κλασσικούς συγγραφείς έκανε το σπίτι “τόπο μαγικό” για μένα. Η Κα Νίκη μου δάνειζε τα βιβλία της και εγώ ταξίδευα μέσα από αυτά στους κόσμους του Τολστόι, του Ντοστογιέφσκι, της Μίτσελ και άλλων πολλών κλασσικών. Διάβασα όλα τα βιβλία αυτής της πρώτης μου «δανειστικής»  βιβλιοθήκης. Τα όσα έμαθα μέσα από αυτή την άτυπη διαδικασία μάθησης με επηρέασαν και με διαμόρφωσαν ψυχοσωματικά σε αυτό που είμαι σήμερα.

 Στην ουσία έβαλαν τον θεμέλιο λίθο της  πορείας του «παιδιού της γλίστρας», είμαι κόρη καϊκτσή, στην κορυφή της πυραμίδας του Maslow, δηλαδή στην κορυφή της αυτοπραγμάτωσης μου ιδιαίτερα στο χώρο που επέλεξα να δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά, αυτόν της Παιδείας. Ήταν μια πορεία που απαιτούσε πολύ σκληρή δουλειά (  αυτό το έμαθα από τους γονείς μου), αγάπη και πίστη σε ένα όραμα παροχής ολιστικής Παιδείας σε όλη την σχολική κοινότητα, αρχές που μου πρωτοενέπνευσαν τα βιβλία που διάβασα στην βιβλιοθήκη της Κας Νίκης.  Και βέβαια δεν εννοώ την θέση στελέχους της εκπαίδευσης που κατέχω εδώ και δεκατρία χρόνια, αλλά την εμπιστοσύνη, την εκτίμηση και την αγάπη που είμαι σε θέση να δίνω και να παίρνω από τις/τους συναδέλφους μου μέσα από τα περιβάλλοντα Μετασχηματίζουσας Μάθησης που έμαθα να δημιουργώ στις επιμορφωτικές δράσεις που διοργανώνω.

δεκαετία 70

Τέλη δεκαετίας ’70: Η Νίκη Χούλη Γεωργιάδου με μαθητές της στην Κάλυμνο

Όταν πέθανε η Κα Νίκη, ως ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης, πρότεινα στην Νίνα καταρχήν, να κάνουμε, στο σχολείο που υπηρέτησε, μια βιβλιοθήκη στην μνήμη της. Η πρόταση έγινε αποδεκτή, και πήρε την πορεία της υλοποίησης της μέσα από την αποδοχή της από τον διευθυντή του σχολείου Κο Γιάννη Θεοφιλίδη και τον σύλλογο διδασκόντων.

 Καθώς το σχολείο δεν είχε ανάγκη από μια βιβλιοθήκη για παιδιά, επειδή έχουν φροντίσει ο διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων να υπάρχει και να λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, αποδέχτηκα την πρόταση της συναδέλφου της Γερμανικής Γλώσσας και υπεύθυνης της παιδικής  βιβλιοθήκης Κας Στεφανίας Χαϊτά να  δημιουργήσω μια βιβλιοθήκη για τους εκπαιδευτικούς.

 Εγώ πρόσθεσα και τους γονείς, διότι πιστεύω ότι είναι μέλη της σχολικής κοινότητας, οριοθετημένα στον δικό τους ρόλο βέβαια, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός όταν συνεργάζονται με το σχολείο στην πολυεπίπεδη δουλειά που πρέπει να γίνεται για την σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών τους». 

 Συνεργατικές σχέσεις σχολείου-οικογένειας-κοινωνίας

 «Ως Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων που έχει ενστερνιστεί τις θεωρίες της Μετασχηματίζουσας Μάθησης και τις έχει κάνει επαγγελματικό και προσωπικό τρόπο ζωής, ξεκινώ αυτή την προσπάθεια με το όραμα μιας βιβλιοθήκης που θα αποτελέσει ένα ζωντανό χωρόχρονο μέσα στον οποίον θα δημιουργούνται περιβάλλοντα Μετασχηματίζουσας Μάθησης με επιμορφωτικές δραστηριότητες όπως σεμινάρια, εργαστήρια, λέσχες ανάγνωσης κ.α.

Μέσα από επιμορφωτικές δραστηριότητες προσπαθώ να εμψυχώνω τις/τους συναδέλφους μου να ανοίγουν τις τάξεις τους και το σχολείο στην κοινωνία. Σχολείο, το οποίο κλείνεται μέσα στους τοίχους του και  δεν είναι σε αλληλόδραση με το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται,  δεν μπορεί να προσφέρει στους μαθητές του ολιστική Παιδεία. Η ολιστική ψυχοσωματική ανάπτυξη του ατόμου είναι θέμα συστημικό. Οι σχέσεις ανάμεσα στα συστήματα σχολείο-οικογένεια- κοινωνία πρέπει να είναι συνεργατικές. Αν δεν είναι, όσο εμπνευσμένη και να είναι η δουλειά που γίνεται στο σχολείο, κινδυνεύει να ακυρωθεί από τα άλλα συστήματα. Για παράδειγμα, 20 χρόνια περίπου περιβαλλοντικών προγραμμάτων μέσα στα σχολεία και οι πόλεις εξακολουθούν να είναι βρώμικες και γεμάτες σκουπίδια με ότι αυτό σημαίνει για την ψυχοσωματική ανάπτυξη των κατοίκων τους (αισθητική, υγεία κλπ)

 Τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργούν ως  ανοικτά κέντρα δια βίου μάθησης για όλα τα μέλη μιας κοινωνίας, ανεξάρτητα από ηλικίες.  Μέσα από προγράμματα τυπικής και άτυπης μάθησης τα μέλη της σχολικής κοινότητας (μαθητές/τριες-εκπαιδευτικοί-γονείς) θα πρέπει να ενημερώνονται και να μοιράζονται γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που θα τα βοηθήσουν να αποκτούν γνώσεις και να  αναπτύσσουν συνεργατικές σχέσεις για να δημιουργούν περιβάλλοντα ολιστικής ψυχοσωματικής  ανάπτυξης  για όλους τους πολίτες.

 Σχολεία, λοιπόν, ανοικτά μαθησιακά κέντρα για όλα τα μέλη της κοινωνίας με την βοήθεια των δήμων και ενεργών πολιτών –εθελοντών».

84401290_2572219403104108_7952986638445969408_nΣε εξέλιξη η συλλογή βιβλίων για την βιβλιοθήκη του 2ου Δημοτικού

«Έχει ξεκινήσει η συλλογή βιβλίων σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπάρχει μια δυσκολία με τις μεταφορικές -χορηγούς από την επαρχία προς την Αθήνα, όπου δραστηριοποιούνται  οι συνεργαζόμενες μεταφορικές εταιρείες με τις 4 Καλυμνιακές που προσφέρθηκαν ως χορηγοί. Μέχρι τώρα έχω έρθει σε επαφή με αρκετούς εκδοτικούς οίκους και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φίλες/ους και συναδέλφους. Μένουν να γίνουν ακόμη πολλές επαφές ( δήμοι, ομογένεια κ.α). Είμαστε, όμως σε πολύ καλό δρόμο. Ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά. 

 Το “κτίσιμο” μιας βιβλιοθήκης έχει αρχή, αλλά δεν έχει τέλος. Έχουμε κάνει μια πρώτη συζήτηση για τα εγκαίνια, τα οποία σκοπεύουμε να γίνουν με μια επιμορφωτική ημερίδα σε ένα θέμα που θα ζητήσουν οι εκπαιδευτικοί ( στην Εκπαίδευση Ενηλίκων το αίτημα για επιμόρφωση πρέπει να έρχεται από την βάση..). Δεν μπορούμε, όμως, να ανακοινώσουμε κάτι οριστικό προς το παρόν».

Αν θέλει κάποιος να συμβάλει στην όλη προσπάθεια προσφέροντας ένα βιβλίο, που μπορεί να απευθυνθεί;

 «Ανάλογα με το που ζει, σε μένα ή στο ίδιο το σχολείο και συγκεκριμένα στον διευθυντή Κο Γιάννη Θεοφιλίδη. Εμείς θα τους καθοδηγήσουμε για τους συνδέσμους που έχουμε σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, στην Κύπρο και ελπίζω, όταν θα αρχίσουν οι επαφές, στο εξωτερικό».

 Η γενιά του διαδικτύου και η σχέση της με τα βιβλία

 Αλήθεια με ποιους τρόπους θα μπορούσαν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να κάνουν τα παιδιά τους (τη γενιά του διαδικτύου) να εκτιμήσουν την αξία ενός βιβλίου και να το αγαπήσουν;

«Πιστεύω ότι είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο αλλαγής παραδείγματος  όσον αφορά στα εργαλεία Μάθησης και αυτό προκαλεί μια σύγχυση. Και βέβαια είναι μια μεγάλη φιλοσοφική και πολιτική συζήτηση. 

Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο πληροφόρησης και μάθησης, που ήρθε για να μείνει, και απαιτεί καλλιέργεια Κριτικού Νου για την σωστή χρήση του. Ένα βιβλίο μπορεί να είναι έντυπο ή ψηφιακό. Αλλάζει το περιεχόμενο του; Η απάντηση είναι, όχι.

Το σημαντικό είναι να μάθεις να αγαπάς την λογοτεχνία, την ποίηση, την Τέχνη! Να μάθεις να αγαπάς και να αναζητάς με Κριτικό Νου, το βιβλίο που θα σου διδάξει ανθρώπινες αξίες και ικανότητες ζωής. Το βιβλίο που θα σε κάνει εσένα καλύτερο άνθρωπο και την ζωή σου όμορφη. Είτε αυτό είναι έντυπο, είτε είναι ψηφιακό.

Η αγάπη για τα βιβλία, όπως και για κάθε αξία, καλλιεργείται. Το σχολείο έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στην καλλιέργεια αυτής της αγάπης εκπαιδεύοντας εκπαιδευτικούς και γονείς μέσα από εργαστήρια και λέσχες ανάγνωσης. Αυτοί με την σειρά τους θα μεταφέρουν αυτή την αγάπη στους/στις  μαθητές/τριες.

Γι’ αυτό μια βιβλιοθήκη πρέπει να αποτελεί ένα ζωντανό κοινωνικό κύτταρο. Αν είναι ράφια με βιβλία που διατίθενται για τους λίγους «ψαγμένους»  είναι ουσιαστικά νεκρή…».

Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι η Κάλυμνος των τεχνών και των γραμμάτων, με πλειάδα μαθητών και σχολείων όλων των βαθμίδων, δεν διαθέτει δημοτική βιβλιοθήκη;

«Δεν θα ήθελα να το σχολιάσω αυτό. Είναι θέμα Κριτικού Αναστοχασμού για όλες/ους μας ακόμη και για μένα που είμαι Καλύμνια της  διασποράς…».

 Φροντίζω την ψυχοσωματική μου υγεία, διαβάζω ένα βιβλίο

Το περασμένο καλοκαίρι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  πρότεινε στους γονείς ως πιο ασφαλή και δημιουργική εναλλακτική απασχόλησης για τα παιδιά τους τη μουσική. Στη γειτονική Ιταλία κυκλοφορεί στα ΜΜΕ το εξής σλόγκαν: «Πάρτε τα κινητά και τα τάμπλετ από τα χέρια των παιδιών σας και δώστε τους μουσικά όργανα». Θα το αλλάζατε σε «δώστε τους βιβλία»;

Τα κινητά και τα τάμπλετ είναι εργαλεία επικοινωνίας και πληροφόρησης. Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν να τα χρησιμοποιούν προς όφελος τους και όχι προς όφελος των εταιρειών που πλουτίζουν παράγοντας και πουλώντας τα. Απαιτείται καλλιέργεια Κριτικής Σκέψης για αυτό, η οποία μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από τα βιβλία που θα βρουν σε μια βιβλιοθήκη. 

Για μένα το motto αυτής της βιβλιοθήκης θα μπορούσε να είναι: Φροντίζω την ψυχοσωματική μου υγεία, διαβάζω ένα βιβλίο»

Βιογραφικό σημείωμα

87402246_611566043019495_4880131374327005184_nΗ Ελένη Πουλλά γεννήθηκε στην Κάλυμνο και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θηλέων του νησιού. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος Μάστερ στην Εκπαίδευση από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Αγγλίας (MA in Education United Kingdom). Δίδαξε την Αγγλική ως Ξένη Γλώσσα  στην Δευτεροβάθμια (Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΤΕΙ & Πανεπιστήμιο Κρήτης – Παιδαγωγικό Τμήμα). Το 2007 έγινε Σχολική Σύμβουλος και το 2018 Συντονίστρια Εκπαιδευτικού έργου του ΠΕΚΕΣ (Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού) Κρήτης.

Έχει διοργανώσει πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια και έχει κάνει εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην Εκπαίδευση Ενηλίκων -ιδιαίτερα στις θεωρίες της Μετασχηματίζουσας Μάθησης – και στην ολιστική ανάπτυξη των μαθητών μέσα από σχέδια μαθήματος που καλλιεργούν γνώσεις και ικανότητες ζωής.

Στον ελεύθερό της  χρόνο ασχολείται κυρίως με την  πεζοπορία. Ως μέλος του ΔΣ του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου, από το 2010, έχει κύρια ευθύνη τον συντονισμό του Μαθητικού Προγράμματος. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s