odikΗ Πανελλήνια Εθελοντική Διασωστική Ομάδα, ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ (Ο.ΔΙ.Κ.),  προγραμμάτισε , οργάνωσε και είναι έτοιμη να υλοποιήσει μια μεγάλη Ανθρωπιστική και Εθνική Δράση.

Συγκεκριμένα, με τη χορηγία πέντε απινιδωτών από το Ίδρυμα ΑΝΤΩΝΙΟΣ & ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗΣ,  θα επισκεφθεί τα νησιά, Αγαθονήσι, Χάλκη, Ψέριμο, Κάσο, Κάρπαθο, στα οποία αφού παραμείνει επί τριήμερο θα προσφέρει δωρεάν, πολύωρο σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών σε όλους τους κατοίκους και  πιστοποίηση σε 15  άτομα σε κάθε νησί στη χρήση απινιδωτή και θα παραδώσει δωρεάν από έναν απινιδωτή σε κάθε προαναφερθέν νησί.

Η εν λόγω Δράση μας τέθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού καθώς επίσης, εντάχθηκε στον Στόχο 3 ( διασφαλίζουμε μια ζωή με υγεία και προάγουμε την ευημερία για όλους, σε όλες τις ηλικίες) των 17 Στόχων του Ο.Η.Ε. για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Επίσης μας βοηθάει  το Γενικό Επιτελείο της Αεροπορίας καθώς επίσης και  το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, στα πλαίσια των κοινωνικών των  Δράσεων, με την έννοια της διευκόλυνσης των μεταφορών μας.

Ομοίως και η Ναυτιλιακή εταιρεία Blue Star Ferries, με την χορηγία των μετακινήσεων μας.

thumbnail_ΓΗ πρώτη μας αποστολή αρχίζει στις 27 Φεβρουαρίου 2020 με την επίσκεψη μας στην Κάλυμνο και Ψέριμο από όπου θα επιστρέψουμε στις 2/3.Η δεύτερη αποστολή μας είναι στις 12 Μαρτίου 2020 με την επίσκεψη μας στη Ρόδο και Χάλκη από όπου θα επιστρέψουμε στις 15/3/ Η Τρίτη αποστολή μας είναι στις 20/3 που πετάμε με C130 για Κάρπαθο-όπου θα παραμείνουμε μέχρι 24/3. Στη συνέχεια θα πάμε Κάσο όπου θα παραμείνουμε μέχρι 27/3 και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στην Αθήνα πάλι με το C130 της πολεμικής Αεροπορίας. Η τελευταία αποστολή είναι στο Αγαθονήσι μέσα Απριλίου.

Εθελοντική προσφορά βοήθειας στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση από μαζικές καταστροφές

Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ  (Ο.ΔΙ.Κ.), είναι μια ομάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – μη κυβερνητική οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το Μάιο του 2008 με την υπ΄ αριθ. 14911/08  απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Είναι ενταγμένη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος με αριθ. μητρώου 69/08 καθώς επίσης και στο Υ.Δ.Α.Σ. του Υπουργείου Εξωτερικών με αριθ. μητρώου 502.

Συνδέεται με το OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) και ενημερώνεται για τις παγκόσμιες καταστροφές από το GDACS (Global Disaster Alert and Coordination System).

Η διοίκηση του οργανισμού εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και στεγάζεται στην Κονδυλάκη 13, από όπου διενεργείται ο συντονισμός και η ενημέρωση των Μελών αλλά και των πολιτών, προετοιμάζει δε Βάσεις Ετοιμότητας σε άλλους νομούς.

thumbnail_ΔΟ σκοπός της είναι η εθελοντική προσφορά βοήθειας στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση από μαζικές καταστροφές όπως σεισμοί, εκτεταμένες πλημμύρες, θεομηνίες, δασοπυροσβέσεις κ.ά., στην έρευνα και διάσωση ατόμων από αεροπορικά, ορειβατικά, ναυτικά και άλλα εν γένει ατυχήματα, καθώς και η παροχή ή διαχείριση Ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων. Επίσης η Ο.ΔΙ.Κ. συμβάλει στην παροχή εφοδίων σε δύσβατες και απομονωμένες  περιοχές, όπου και όταν χρειαστεί ανάγκη.

Απαρτίζεται από ευαισθητοποιημένους ειδικούς και εκπαιδευμένους εθελοντές που είναι έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να  μεταβούν σε οποιαδήποτε  περιοχή, εντός ή εκτός συνόρων, έχει πληγεί από καταστροφή με ετοιμότητα μίας ώρας.

Τα μέλη της Ο.ΔΙ.Κ. εκπαιδεύονται συνεχώς σε ενότητες Ά βοηθειών, απεγκλωβισμού ατόμων από ερείπια, αντιμετώπισης πάσης φύσεως καταστροφών, δασοπυρόσβεση, τηλεπικοινωνίες, ορεινή διάσωση, διάσωση σε υγρό στοιχείο κ.ά., από επαγγελματίες στους αντίστοιχους χώρους αλλά και από κρατικούς φορείς.

Ο βασικός κορμός της ομάδας αποτελείται από  παλαιούς και έμπειρους πιστοποιημένους διασώστες με 18ετη τουλάχιστον εμπειρία, με πλούσια βιογραφικά αποστολών και εκπαιδεύσεων. Στα Μέλη της βέβαια, προστίθενται μέσω των τριών (3) Σχολείων Διάσωσης, οκτώ εβδομάδων διάρκειας έκαστο, τα οποία πραγματοποιούνται κάθε φθινόπωρο σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χαλκίδα και Θήβα, ολοένα και περισσότερα εκπαιδευμένα νέα  Μέλη – εθελοντές διασώστες, με διάθεση και θέληση να προσφέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους στον σκοπό και το έργο της Ομάδας.

Η Ομάδα μας έχει σήμερα πάνω από 400 πιστοποιημένα Μέλη, πενήντα τρείς (53) πιστοποιημένους εκπαιδευτές BLS/AED από το E.R.C. (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης), τριάντα πέντε (35) πιστοποιημένους εθελοντές στην αντιμετώπιση πολυτραυματία, τριάντα έναν (31) πιστοποιημένους εθελοντές στο αθλητικό τραύμα (S.O.F.T.E.), 6 πιστοποιημένους εθελοντές στο P.H.T.L.S. και έναν εκπαιδευτή εκπαιδευτών, οι οποίοι διοργανώνουν συνεχώς εκπαιδευτικές ημερίδες και πιστοποιούν πολίτες, εθελοντικές ομάδες, νοσηλευτές, ιατρούς, οργανισμούς, επιχειρήσεις, Σώματα Ασφαλείας κ.ά.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:

Παναγιώτης Χατζημαλλής, Γραμματέας Βάσης Ετοιμότητας Αττικής Ο.ΔΙ.Κ.,  Διασώστης

Τηλ. 6948369138, Μαιλ: panhatzimallis@yahoo.com,

FB: ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ www.odik.gr

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s