OLYMPUS DIGITAL CAMERAΈπρεπε να ήμασταν περισσότεροι! Έπρεπε όλο το νησί να είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αυτό το σεμινάριο!

«Πόσους αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές έχετε στην Κάλυμνο;», «Πόσο κοστίζει η ζωή σας;» μας ρωτούσε χθες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων κ. Κων/νος Φεζούδης κι εμείς κουνούσαμε επιδοκιμαστικά τα κεφάλια μας. «Από ένα ευρώ αν δίνατε όλοι οι Καλύμνιοι θα αγοράζατε 17 απινιδωτές και θα υπήρχαν σε δεκαεπτά σημεία του νησιού που λειτουργούν όλο το 24ωρο, όπως σε αστυνομικά τμήματα, σε βενζινάδικα κ.α. Γιατί δεν κινητοποιούνται οι διάφοροι σύλλογοί σας προς αυτή την κατεύθυνση; Μην περιμένετε από το κράτος να ενδιαφερθεί. Κινηθείτε μόνοι σας. Έχω μάθει ότι υπάρχουν συμπατριώτες σας που βρίσκονται στο εξωτερικό και έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα. Γιατί δεν τους ζητάτε να κάνουν μια προσφορά ζωής στην πατρίδα τους και στους συμπατριώτες τους;».

Ο κ. Φεζούδης ήταν κατηγορηματικός, απόλυτος, ευθύς και ειλικρινής. Τόσα χρόνια στην υπηρεσία του συνανθρώπου και στην ανιδιοτελή προσφορά, έχουν δει πολλά τα μάτια του, δεν είχε κανένα λόγο να χαϊδέψει αυτιά.  Τουναντίον θέλησε να μας αφυπνίσει, να πάρουμε τη ζωή μας στα σοβαρά!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠρος επίρρωση όλων αυτών, προέβη σε μια ενδελεχή παρουσίαση των Πρώτων Βοηθειών (με εξαιρετική μεταδοτικότητα γνώσης, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας επί τρεις ώρες) που πραγματικά μας όπλισε με δύναμη και με στοιχειώδεις γνώσεις, ώστε να μην νιώθουμε παντελώς ανήμποροι να συνδράμουμε σωστά έναν συνάνθρωπό μας όταν παραστεί ανάγκη. Γνώσεις που αφορούν στον τρόπο αντίδρασής μας όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα λιποθυμικό επεισόδιο, με μια καρδιακή ανακοπή (και πως διακρίνουμε τις δυο περιπτώσεις), με μια επιληπτική κρίση, με μια ρινορραγία κ.α. Αρχή γενομένης πάντα, από την διασφάλιση της προσωπικής μας ασφάλειας!

Τα στοιχεία που παρατέθηκαν δεν άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης της σπουδαιότητας και της αναγκαιότητας του μαζικού χαρακτήρα που πρέπει να λάβουν αυτού του είδους τα σεμινάρια:

-Κάθε 1 δευτερόλεπτο τραυματίζονται 10 άτομα.

-Κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας κάποιου ατυχήματος.

-Το 45% των ατόμων που πεθαίνουν σε ατυχήματα θα μπορούσε να διασωθεί αν κάποιος κοντά του γνώριζε παροχή Πρώτων Βοηθειών.

-Περίπου 7 στους 10 θανάτους στη χώρα μας οφείλονται σε καρδιακή ανακοπή εκ των οποίων το 60% θα επανερχόταν αν υπήρχε άμεση αντιμετώπιση.

-Το 25% των αναπήρων από ατυχήματα θα μπορούσε να είχε διασωθεί αν τους είχαν παρασχεθεί σωστές Πρώτες Βοήθειες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕκτός από τον κ. Φεζούδη, το κλιμάκιο της Ο.ΔΙ.Κ. πλαισίωναν οι: Παναγιώτης Ζαγορόπουλος αντιπρόεδρος, Άννα Μαρίντσιου γραμματέας (η οποία είχε και την ιδέα για την πραγματοποίηση των σεμιναρίων σε απομακρυσμένα νησιά της χώρας), Παναγιώτης Χατζημαλλής γραμματέας Βάσης Ετοιμότητας Αττικής και Ιάκωβος Βρούτσης μέλος Βάσης Ετοιμότητας.

Σήμερα οι άνθρωποι της ΟΔΙΚ θα βρίσκονται στην Ψέριμο, δεδομένου ότι χθες λόγω των καιρικών συνθηκών η μετάβασή τους δεν κατέστη δυνατή. Ευτυχώς για μας, γιατί είχαν τον χρόνο να πραγματοποιήσουν ένα επιπλέον επιμορφωτικό σεμινάριο στην Κάλυμνο.

Τους ευχαριστούμε ειλικρινά θερμότατα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s