89070899_2813354252088839_4658461266002575360_nΑπό την Ομάδα Στήριξης Προσφύγων και Μεταναστών Καλύμνου και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο και στην Λέσβο, λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση:

Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο και σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσουμε τις τούρκικες προθέσεις, αξίζει να απορρίψουμε ως εντελώς ανυπόστατες, τις αναζωπυρωμένες φημολογίες περί οργανωμένου σχεδίου εξισλαμισμού της χώρας μας μέσω της  μαζικής μετακίνησης μουσουλμανικού στοιχείου εντός της ελληνικής επικράτειας. Ο παραπάνω ισχυρισμός συνιστά το λιγότερο άγνοια αν όχι αφέλεια. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων προσπαθούν να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα διατρανώνει με κάθε τρόπο την επιθυμία της να μεταβεί σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπου οι οικονομικές συνθήκες εγγυώνται ένα πιο ασφαλές μέλλον. Αλλά ακόμη κι αν όλοι έβλεπαν στην -τσακισμένη από την οικονομική κρίση- Ελλάδα την γη της επαγγελίας, η θρησκευτική πίστη δεν αποτελεί τιμαλφές που στο αφαιρεί εύκολα ο κάθε διαρρήκτης, αλλά μια καθαρά εσωτερική υπόθεση, όπως απέδειξαν 4 αιώνες τούρκικης κατοχής, που δεν κατάφεραν να εξισλαμίσουν τον ελληνικό πληθυσμό.

Απροκάλυπτα πλέον η Τουρκία προωθεί και διευκολύνει την παραπάνω μετακίνηση, στα πλαίσια των γεωστρατηγικών της πολιτικών, αλλά ο στόχος της δεν είναι η Ελλάδα, όπως διατείνονται όσοι σπεύδουν να οικειοποιηθούν αποκλειστικά για τον εαυτό τους την έννοια της φιλοπατρίας: Ο Ερντογάν, που μόλις βγήκε από μια στρατιωτική ήττα στη Συρία, με το εκλογικό του κοινό να δυσανασχετεί επιπλέον για τα εκατομμύρια προσφύγων που παραμένουν στα τουρκικά εδάφη, εκτονώνει την λαϊκή δυσαρέσκεια και ανεβάζει την δημοτικότητά του, που έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα. Παράλληλα,  μετά την αποτυχία της αλλήθωρης σύμπραξης συμμαχιών άλλοτε με τις ΗΠΑ και άλλοτε με την Ρωσία, διεκδικεί με κάθε τρόπο να εδραιώσει ζώνες τούρκικου ελέγχου στην ΒΔ Συρία και με κατευθυνόμενες προσφυγικές ροές, εκβιάζει τώρα την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ για οικονομική και στρατιωτική στήριξη στους επεκτατικούς σχεδιασμούς του.

Και ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι στα γεωστρατηγικά αυτά παιχνίδια; Μα φυσικά εμείς! Και με το «εμείς» εννοούμε τους απλούς πολίτες, κυρίως τους κατοίκους της παραμεθορίου,  που λυγίζουμε τα τελευταία χρόνια από το βάρος των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων, ενώ οι  κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πολιτικές  αποδεικνύονται εντελώς ανίκανες –ή μάλλον απρόθυμες- να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση. Εμείς, που τρέχουμε να συνδράμουμε τους κατατρεγμένους, γιατί έτσι επιτάσσει η στοιχειώδης ανθρωπιά και η ιστορική ανταπόδοση, και που ερχόμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική δημιουργίας σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης στα νησιά μας.

Εμείς, που μας βομβαρδίζουν, μας δολοφονούν, μας καταδικάζουν στην πείνα και στην ανυπαρξία, εμείς που μας ξεριζώνουν και εκλιπαρούμε πίσω από τα σύρματα, κρατώντας μωρά στην αγκαλιά, για το αυτονόητο δικαίωμά μας να ζήσουμε. Εμείς που μας χρησιμοποιούν ως αναλώσιμα πιόνια για τους πολιτικούς εκβιασμούς τους. Εμείς, Έλληνες και πρόσφυγες,  είμαστε τα μεγαλύτερα θύματα στην όλη ιστορία, κι ας προσπαθούν να μας βάλουν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Γιατί ένας τέτοιος διαχωρισμός, μια νέα αναμόχλευση των πιο σκοτεινών  εθνικιστικών και ρατσιστικών ενστίκτων, μόνο όφελος θα μπορούσε να φέρει στους κυβερνώντες: η όποια αντίσταση κατά των νησιών-φυλακών θα καμφθεί, η πλειοψηφία θα συναινέσει στην πιο αυστηρή και βίαιη καταστολή, οι διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα κουρελιαστούν μπροστά στον διαφαινόμενο «εθνικό κίνδυνο» και η ωμή βία θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου. Η ΕΕ θα παραμείνει αδρανής, ενώ η κυβέρνησή μας θα εξακολουθήσει να δείχνει τα δόντια της στο εσωτερικό και την δουλοπρεπή γλώσσα της στο εξωτερικό. Και η κανονικότητα θα επανέλθει.

Ας αντισταθούμε όλοι σε τέτοια ανώμαλα και τερατώδη σενάρια «κανονικότητας» που μας γυρίζουν πίσω, σε σκοτεινές εποχές, όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής γινόταν δεκτή υπό πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Ας απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να ορθώσει το ανάστημά της στους Ευρωπαίους ηγέτες, απαιτώντας να απαλλαγεί από τον ρόλο του προσφυγικού δεσμοφύλακα και να κατανεμηθούν με ποσόστωση οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού που επιθυμούν.

Ας αντιληφθούμε ότι σπρώχνοντας μια βάρκα με γυναίκες και μωρά πίσω στην θάλασσα, βουλιάζουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι στην άβυσσο της παλιανθρωπιάς και της απάθειας.

Ας αντιληφθούμε πως όλοι μας- ντόπιοι και πρόσφυγες- είμαστε θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των συνεπειών τους.

Ας στρέψουμε επιτέλους την οργή μας σε αυτόν που εσκεμμένα πετάει αναμμένο τσιγάρο στο δάσος, και ας σταματήσουμε να συνθλίβουμε με τα λόγια και τις πράξεις μας ανθρώπους που τους κατάντησαν πεταμένες γόπες. Ας μην δεχτούμε να γίνει η χώρα μας ένα απέραντο σταχτοδοχείο- γιατί αν καεί η ανθρωπιά και η λογική, είμαστε ήδη καμένοι από χέρι…

ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

One response »

 1. Ο/Η ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ λέει:

  1)- Οπωσδήποτε η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών/προσφύγων επιθυμεί να μεταβεί στην κεντρική, δυτική, βόρεια Ευρώπη, όμως η κατηγορία πως προωθείται σκοπίμως μεταξύ άλλων και ένα σχέδιο εξισλαμισμού της Ελλάδος, δεν αφορά απαραίτητα τους ίδιους τους μετανάστες/πρόσφυγες, αλλά το κράτος της Τουρκίας και ενδεχομένως άλλα κέντρα σχεδιασμού. Εάν λοιπόν υφίσταται τέτοιο σχέδιο -εγώ δεν είμαι παντογνώστης για να είμαι κατηγορηματικός τόσο εύκολα- οι ταλαίπωροι άνθρωποι δε χρειάζεται να συμμετέχουν συνειδητά στο σχέδιο αυτό -πότε άλλωστε οι λαοί συνειδητοποιούν σε τι ακριβώς συμμετέχουν;;- γιατί χρησιμοποιούνται απλώς ως πιόνια. Και εννοείται πως άλλοι θα είναι λιγότερο, άλλοι περισσότερο φανατικοί μουσουλμάνοι. Κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα σίγουρα, όσο αλληλέγγυες και να γίνουν οι χώρες της ΕΕ και κάποιοι εξ αυτών θα είναι τόσο φανατικοί, ώστε θα αποτελέσουν μία «καλή» μαγιά για το μέλλον.
  2)- Αν ήθελε η Τουρκία να γίνει πιο πειστική πως δεν έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ελλάδος, θα έπρεπε να μας έστελνε και χριστιανούς από τη Συρία ή και Κούρδους που είναι μουσουλμάνοι τυπικά, αλλά αντίπαλοι της Τουρκίας και φιλικοί προς την Ελλάδα. Πώς και δεν την ενδιαφέρει την Τουρκία να κρατήσει στα εδάφη της τους φιλότουρκους και να ξεφορτωθεί στέλνοντας στην Ελλάδα τους αντιπάλους της, κατά αντιστοιχία με την ανταλλαγή του 1922; Γενικά οι μουσουλμάνοι που μας έρχονται είναι από χώρες ή από εθνικές/θρησκευτικές κοινότητες με κάποια φιλική διάθεση προς την Τουρκία πχ Πακιστάν. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη…
  3)- Και αν δεχτούμε ότι δεν υπάρχει σχέδιο εξισλαμισμού από την Τουρκία, δε χρειάζεται καν κάτι τέτοιο. Έχουν πει Έλληνες Βουλευτές και Ευρωβουλευτές πως αυτοί οι μετανάστες μέσω Τουρκίας θα μας βοηθήσουν να αυξήσουμε και να ανανεώσουμε τον πληθυσμό μας και ειδικά τα χωριά μας που έχουν αδειάσει. Ο δε σ η μ ε ρ ι ν ό ς Πρωθυπουργός μας έχει πει πως θα είναι υπερήφανος να βλέπει την Ελλάδα να γίνεται πολυπολιτισμική χώρα, ενώ και η αδερφή του δε χάνει ευκαιρία να διατρανώνει την υποστήριξή της στη συνεχή έλευση μεταναστών. Επομένως ασχέτως υπάρξεως ή μη μυστικού σχεδίου, οι προθέσεις κάποιων έχουν εκφραστεί φανερά, οπότε το ζήτημα υ π ά ρ χ ε ι.
  4)- Το εν λόγω άρθρο δεν αντιμετωπίζει καθόλου τον κίνδυνο να προσπαθεί η Τουρκία να αποδιοργανώσει το Κράτος μας άμεσα. Συσσωρεύονται μουσουλμανικοί πληθυσμοί αγνώστων ατομικών στοιχείων κοντά στα σύνορά μας και είναι πολύ εύκολο μέσα σε αυτούς να υπάρχουν πράκτορες της Τουρκίας και τρομοκράτες τζιχαντιστές, ενώ είναι γνωστό ότι το κράτος της Τουρκίας έχει προστατέψει και εκπαιδεύσει τέτοιους τζιχαντιστές μέσα στα εδάφη του και τους έχει εξοπλίσει, υποστηρίξει και χρησιμοποιήσει σε άλλες χώρες.
  5)- Οι 4 ή 5 αιώνες τουρκοκρατίας άφησαν πολλές μουσουλμανικές κοινότητες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, κυρίως λόγω βίαιων εξισλαμισμών, τις περισσότερες από τις οποίες δεν τις βλέπουμε σήμερα επειδή απλώς αντηλλάγησαν το 1922-23 με Χριστιανούς Έλληνες από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο κλπ. Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης και πολύ περισσότερο της Κύπρου, χρησιμοποιούνται σήμερα πολιτικά από την Τουρκία εναντίον των δύο ελληνικών κρατών.
  6)- Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι πράγματι ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε τη θρησκεία μας, αλλά ότι η απότομη συνύπαρξη Ελλήνων και αλλοεθνών, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, που δεν έχουν ζυμωθεί μαζί ως γείτονες από αιώνες όπως παλιά οι Έλληνες και οι Τούρκοι, θα είναι προβληματική. Φανταστείτε ένα κορίτσι με μαντίλα από τον Άνω Μαχαλά να ερωτευτεί ένα αγόρι από τον Κάτω Μαχαλά, τον χριστιανικό. Φανταστείτε να κατηγορούνται οι γυναίκες του Κάτω Μαχαλά ότι ξεμυαλίζουν τις γυναίκες του Άνω Μαχαλά γιατί οδηγούν οχήματα και ντύνονται αποκαλυπτικά.
  7)- Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και της αδερφής του στην 3η παράγραφο του παρόντος, φαίνεται πως η Κυβέρνηση δεν ωφελήθηκε, μάλλον ζημιώθηκε από την αναμόχλευση των όποιων εθνικιστικών και ρατσιστικών ενστίκτων, ενώ ωφελήθηκε δημοσκοπικά άλλο κόμμα που βρίσκεται πιο Δεξιά από το κυβερνόν. Κυρίως όμως αναμοχλεύτηκαν τα ένστικτα αυτοσυντήρησης που είναι θεμιτά και τα έχει η πλειοψηφία του Λαού αυτού όπως και του κάθε Λαού. Έτσι η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανασκουμπωθεί έστω και αργά και να λάβει μέτρα που έχουν φέρει κάποια καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, ένα από τα οποία είναι και η επικοινωνιακή απομόνωση της Τουρκίας.
  8)- Αφού και οι συντάκτες του άρθρου της Ομάδας Στήριξης Προσφύγων και Μεταναστών Καλύμνου, που εκφράζουν μια μειοψηφία της Ελλάδος που διαφωνεί με τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης και θέλει ανοιχτά σύνορα, συμφωνούν πως η Τουρκία προσπαθεί να πλήξει την Ευρώπη και να εκβιάσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δε βλέπω πώς η Ελλάδα ως πύλη της Ευρώπης θα υπέφερε λιγότερο εάν αποδεχόταν ό,τι ακριβώς της στέλνει η Τουρκία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s