vouvaleio_prosopsi

Δεν δεχόμαστε να κινδυνεύει η υγεία μας και όλου του λαού λόγω των εγκληματικών ελλείψεων στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας.

Από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Καλύμνου λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

Συναδέλφισσες-οι, εμείς οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, μαζί με όλο το λαό και στην πρώτη γραμμή την τεράστια υγειονομική  κρίση  της πανδημίας του κορονοϊου.

Στεκόμαστε με υπευθυνότητα απέναντι στο πρόβλημα. Δίνουμε με αυταπάρνηση τον αγώνα κάνοντας το καθήκον μας.

Απαιτούμε όμως, αυτό να γίνει με πλήρη ασφάλεια δική μας και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ασθενείς. Θα επισημαίνουμε διαρκώς λάθη και ελλείψεις. Δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε προβλήματα.  

Εμείς οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μας μαζί με όλο τον κλάδο μας ,παλέψαμε όλα τα χρόνια της κρίσης για να μην υποβαθμιστούν τα νοσοκομεία μας και η Δημόσια Υγεία, όμως όλες οι κυβερνήσεις ακολουθώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, υποβάθμισαν δραματικά όλο το σύστημα της Δημόσιας Υγείας, περικόπτοντας συνεχώς τους προϋπολογισμούς τους και προωθώντας την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Σήμερα καλούμαστε, με αυτό το ξεγυμνωμένο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα και γι’ αυτό απαιτούνται άμεσα, έστω και τώρα, να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με μαζικές προσλήψεις, κεντρική προμήθεια επαρκών ατομικών μέσων προστασίας και έκτακτη κρατική χρηματοδότηση.

Αν δεν ληφθούν τώρα άμεσα ουσιαστικά μέτρα, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό υπονομεύουν την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού και οι συνέπειες θα είναι δραματικές.

Κανείς σήμερα δεν καθησυχάζεται με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας ότι οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ κοροϊδία αποτελούν τόσο για τους υγειονομικούς όσο για τους ασθενείς τα μέτρα που μέχρι στιγμής ανακοινώθηκαν για την «ενίσχυση» των νοσοκομείων.

Δεν μπορούν να θεωρούνται σοβαρά μέτρα μπροστά σε τέτοιες νέες οξυμένες ανάγκες, οι δηλώσεις περί έκτακτης ενίσχυσης του ΕΣΥ, με επιχορήγηση 15εκ ευρώ, η οποία δεν φτάνει ούτε για να καλυφτεί η φετινή μείωση( κατά 41εκ ευρώ) της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημοσιές μονάδες υγείας, που προστέθηκε στις περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Δεν μπορεί επίσης η κυβέρνηση να επικαλείται διαρκώς και σε όλους τους τόνους την «ατομική ευθύνη» όλων στην προστασία από τον κορονοϊό για να κρύβονται οι τραγικές ελλείψεις και οι τεράστιες ευθύνες της πολιτικής της, καθώς τόσο τα μέτρα τη ατομικής προστασίας, όσο και οι κατευθύνσεις των επιστημόνων προσκρούουν τελικά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η λήψη όλων αυτών των κατά τ΄άλλα  αναγκαίων μέτρων απαιτεί την σθεναρή εναντίωση στις δεσμεύσεις της ΕΕ. Ο λαός δεν μπορεί ούτε πρέπει να πληρώσει ξανά, θυσιάζοντας ακόμη και την υγεία του!

Το ένα και μοναδικό νοσοκομείο της Καλύμνου σήμερα καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 15 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους συν τους δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν και για κάποιο διάστημα μένουν εδώ, που με ευθύνη της κυβέρνησης εγκλωβίζονται  στα νησιά κάτω από άθλιες συνθήκες και χωρίς καμία μέριμνα σε ότι έχει σχέση με την υγειονομική τους περίθαλψη. Την περίοδο που διανύουμε και βέβαια ενόψει κρουσμάτων κορονοϊού μπαίνουν πολλά ερωτηματικά τόσο για το όριο ασφαλείας του προσωπικού, τόσο για τις αντοχές του ήδη ανεπαρκούς προσωπικού που θα δοκιμαστούν μπροστά σε αυτήν την κρίση που καλούνται να διαχειριστούν , όσο και για την δυνατότητα να αντεπεξέλθει ουσιαστικά στις μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού.

Χαρακτηριστικά το Νοσοκομείο μας σήμερα, λειτουργεί με έναν μόνο πνευμονολόγο, χωρίς Παιδίατρο, με έναν διαμορφωμένο θάλαμο για την πρώτη αντιμετώπιση των κρουσμάτων, με ελάχιστο αριθμό δυνατότητας συλλογής δειγμάτων για τον ιό, με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού.  Ακυρώνονται όλα τα χειρουργεία έκτος των έκτακτων, την ίδια ώρα που καμία ασθένεια προφανώς δεν μπορεί να ανασταλεί και οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας, χειρουργείων και κάθε ιατρικής πράξης θα πρέπει εξίσου να ικανοποιούνται.

Τι θα γίνει αν, πράγμα πολύ πιθανό, νοσήσουν γιατροί ή νοσηλευτές ; Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή τους συναδέλφους που για άλλους λόγους θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν την προβλεπόμενη άδεια ειδικού σκοπού και θα λείψουν;

Και το πιο σημαντικό τι θα γίνει στην περίπτωση επιβεβαίωσης κρουσμάτων και αυξηθεί η ανάγκη αεροδιακομιδής στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς , τα οποία όπως γνωρίζουμε ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το 25% των δημοσίων κρεβατιών ΜΕΘ να είναι κλειστά, που και ακόμα αν ανοίξουν δεν θα επαρκούν για αυτές τις έκτακτες ανάγκες;

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Άμεση ενίσχυση ΤΩΡΑ με προσωπικό. Μονιμοποίηση εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις(ΟΑΕΔ, Επικουρικοί, ατομικές συμβάσεις κ.τ.λ.)
  • Να ενισχυθεί άμεσα ιδιαίτερα η παθολογική κλινική και συνολικά το νοσοκομείο με προσωπικό.
  • Άμεση κάλυψη με μόνιμες προσλήψεις των 2 Παιδιάτρων που λείπουν και 2 Πνευμονολόγων.
  • Να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο προσωπικό για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας. Επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών και ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό.
  • Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αντιδραστηρίων και της πλήρους λειτουργίας των εργαστηρίων των νοσοκομείων, για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν όσο εξελίσσεται η πανδημία.
  • Να γίνει άμεση προμήθεια όλων των αναγκαίων υλικών και εξοπλισμού, με προτεραιότητα στα μέσα προστασίας. Να εξασφαλισθεί πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου.
  • Άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας για όλο το νοσοκομείο, με μόνιμους εργαζόμενους του νοσοκομείου, σε αντίθεση με το  υπάρχον καθεστώς των ιδιωτικών εργολαβιών.

Τα καλυμμένα στόματα με μάσκες μπορούν να έχουν δυνατή φωνή και πρέπει να την δυναμώσουν. Δυναμώνουμε το σωματείο μας, διεκδικούμε  την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας του λαού και στήριξης των εργαζομένων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s