96405515_898083884039957_4343362515044925440_nΗ Μόνιμη Επιτροπή Καλύμνου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, έχοντας λάβει ενημέρωση σχετικά με την πρόσφατη κοπή των δένδρων στον επαρχιακό δρόμο Μυρτιών Μασουριού, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλυμνίων, εκφράζει την αντίδραση της στη μεθόδευση που ακολουθήθηκε και την θλίψη της για την περιβαλλοντικά απαράδεκτη ενέργεια.

Η επιτροπή Ποιότητας Ζωής, εν μέσω μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, ενεργώντας με τις διατάξεις του κατεπείγοντος εκτός αρμοδιότητας της και συγκεκριμένα σε περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, επί αιτήματος πολίτη για έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης της ιδιοκτησίας του, αποφάσισε να δημιουργήσει αυτή τις προϋποθέσεις για την έγκριση της σύνδεσης με το όποιο περιβαλλοντικό κόστος.

Το ερώτημα μάλιστα που παραμένει αναπάντητο είναι, αν οι προϋποθέσεις αυτές δημιουργήθηκαν όντως ή αν κυριολεκτικά άνευ αποχρώντος λόγου και αποτελέσματος, έγινε το κόψιμο δύο μεγαλοπρεπών ευκαλύπτων του επαρχιακού δρόμου και συναποφασίστηκε επίσης η κοπή δύο δέντρων εντός του δημοτικού παρτεριού της παιδικής χαράς!

Η επιτροπή Ποιότητας Ζωής:

  • Αγνόησε τελείως το ειδικό πολεοδομικό διάταγμα της Καλύμνου, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η καταστροφή δέντρων στους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού.
  • Παρερμήνευσε εσκεμμένα το έγγραφο του Επάρχου Καλύμνου, περί δυνατότητας συνδρομής του Δήμου σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δένδρα του επαρχιακού δικτύου εγκυμονούν κινδύνους για τους διερχόμενους και αποφάσισε την κοπή των δέντρων χωρίς γνωμάτευση της υπηρεσίας πρασίνου, χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος κατεπείγοντος. Πόσο μάλλον, όταν πρόσφατα η περιφερειακή αρχή υλοποίησε παρέμβαση ελέγχου και κλαδέματος στις δενδροστοιχίες καθ’ όλο το μήκος του επαρχιακού δικτύου της Καλύμνου και στους συγκεκριμένους ευκάλυπτους.
  • Αρνήθηκε την αναβολή της συζήτησης προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση για τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης. Η σπουδή της εκτέλεσης της απόφασης της επιτροπής, νωρίς το πρωί του Σαββάτου 2.5.2020, ενώ η ανάρτηση της στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ έγινε στις 4.5.2020, (άρα με κατάργηση της δυνατότητας υποβολής αντιρρήσεων από οποιονδήποτε) επικυρώνει τους ισχυρισμούς μας περί μεθόδευσης για την οποία δεν έχουμε καμία αμφιβολία.

Μετά από όλα αυτά, είναι σαφές ότι η λογική των τετελεσμένων γεγονότων εις βάρος του οικιστικού συνόλου και του περιβάλλοντος του τόπου μας μας βρίσκει απολύτως αντίθετους και αποφασισμένους να κάνουμε ό,τι προβλέπεται για να τεθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s