104152770_3324053560961543_4512350427144027009_oΤην ώρα που γύριζα και την τελευταία σελίδα του καινούργιου μυθιστορήματος του Στέλιου Χαλκίτη «Οι Απαράφθορες» (εκδόσεις IANOS)- έχοντας προηγουμένως χαμογελάσει με το ευρηματικό και …περιπαικτικό τέλος που δίνει- σκέφτηκα να τον ρωτήσω πόσο κοντά στην αλήθεια βρίσκεται η ύπαρξη των κρυφών γυναικών της Καλύμνου. Λίγα λεπτά μετά, κρατώντας ακόμη το βιβλίο στα χέρια μου και αναλογιζόμενη όλα όσα διάβασα, αναθεώρησα, καταλήγοντας πως δεν μπορεί να είναι αυτό το ζητούμενο, δηλαδή να μάθω αν όντως υπήρξε και αν υφίσταται και σήμερα αυτός ο μυστικός όμιλος γυναικών. Σκέφτηκα ότι θα μου άρεσε περισσότερο η σκέψη πως έχει επινοήσει την ύπαρξή του. Πως όλη αυτή η ιστορία είναι μια πολλαπλή αλληγορία για να μπορέσει με έναν εύληπτο τρόπο να μοιραστεί με τους αναγνώστες του όλα όσα ο ίδιος έχει ανακαλύψει βγαίνοντας από το «σπήλαιο του Πλάτωνα» και αντικρίζοντας αλήθειες που τον άλλαξαν ως οντότητα, τον έκαναν να έχει διαφορετική θεώρηση της ζωής και των μεγάλων μυστηρίων της. Πως ήταν ένας γλυκός τρόπος να αφυπνίσει τους συνανθρώπους του- τις αδελφές ψυχές – που παραδέρνουν άσκοπα σε τούτη τη ζήση. Να τους βοηθήσει με τα ερωτήματα που θέτει και τα δικά του αποστάγματα, να αναζητήσουν το πραγματικό νόημα της ύπαρξής τους πάνω σε τούτο τον πλανήτη. «Να επαναπρογραμματίσουν τον νου τους» για να μπορέσουν τελικά να απολαύσουν το ταξίδι της ζωής.

100999893_3271806862852880_4210468934052216832_oΈνιωσα να με εξιτάρει το ερώτημα αν θα μπορούσα να είμαι μέλος μιας τέτοιας ομάδας και αφέθηκα να πιστέψω πως ίσως θα είχα εξασφαλίσει μια πρόσκληση από τις Απαράφθορες. Με φαντάστηκα σε μια παρόμοια συντροφιά όπου μου αποκαλύπτονται αλήθειες που χαράζουν νέα μονοπάτια στη γνώση και συμβάλλουν στην ενθύμηση της αρχικής μας φύσης. Γνώσεις που στοχεύουν αποκλειστικά στο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι!

Είναι επιβεβαιωμένο πολλάκις στα βιβλία του ότι  ο Στέλιος Χαλκίτης αγαπά τις γυναίκες, κατανοεί τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους και δεν χάνει την ευκαιρία να τις παροτρύνει να τη χρησιμοποιήσουν. Να θέσουν σε διαρκή λειτουργία «το νοείν», ήτοι «να αγωνιστούν με τον δύσκολο τρόπο». Πιστεύει σ’ αυτές, στην οξυδέρκειά τους, στη δυνατότητα να βλέπουν πίσω από τη βιτρίνα, να βασανίζουν το μυαλό τους, να μην αποδέχονται τα στερεότυπα, να φιλτράρουν κοινωνικούς θεσμούς, να καταργούν κακιές συνήθειες προκειμένου «να μεταμορφωθούν σε γυναίκες άλλης ποιότητας».

«Οι Απαράφθορες» είναι ταυτόχρονα και μια ωδή στον γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, στους ανθρώπους του, στην ιστορία του, στον πολιτισμό και στην κουλτούρα του. Στην Κάλυμνο της σφουγγαροσύνης, αλλά και των Τεχνών και των Γραμμάτων, χωρίς να παραλείπει να αναφερθεί και στα κακώς κείμενα, με έναν τρόπο όμως που δείχνει πως τα έχει τακτοποιήσει μέσα σου, τα έχει αποδεχτεί, χωρίς να τα δικαιολογεί. Γιατί έχει επιλέξει μένοντας εδώ, να ζήσει και όχι απλά να επιβιώσει, όπως ισχυρίζεται ότι συμβαίνει με τους ανθρώπους της πόλης. Το βιβλίο θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί  τις εντυπώσεις ενός περιηγητή που διατηρεί μια πιο ενδελεχή και παρατηρητική ματιά στην Κάλυμνο και θα ήταν ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για όποιον δεν θέλει να περιοριστεί μόνο στα όσα ένας τόπος αποκαλύπτει στον απλό επισκέπτη.

Αν και οι υπογραμμίσεις που έχω κάνει είναι πάρα πολλές, σταχυολογώ τα εξής:

-σαν άνθρωποι, σαν πολιτισμένοι άνθρωποι, όπως θέλεις πες το, έχουμε επιτύχει τεράστια πρόοδο στις επιστήμες, στις τέχνες.. όμως τι παραπάνω ξέρουμε για τον σκοπό της ύπαρξής μας από τα πανάρχαια χρόνια; Τίποτα! Ανίδεοι ήμασταν, ανίδεοι παραμένουμε…

-χρειάζεται άνοιγμα ο νους, να δούμε όσα δε φαίνονται με την πρώτη ματιά, χρειάζεται επαναπρογραμματισμός του νου, τότε θα δούμε όσα δεν έχουμε φανταστεί και θα κατανοήσουμε αλλιώς τη ζωή, και τελικά θα ζήσουμε…

-ζούμε στην εποχή που δεν σε τιμωρούν για τις ιδέες σου, τιμωρείσαι απ’  τις ιδέες σου

-το να είσαι ευτυχισμένη από τη ζωή σου, δεν εξαρτάται από κάποια στάνταρ π.χ. να έχεις πολύ χρήμα ή να είσαι διάσημος, αλλά από το τι επιθυμείς εσύ και μόνο από αυτό

Υ.Γ.1:  Τη λέξη φαινομηρίδα την ξέρατε; (φαίνω + μηρός: γυναίκα που φορεί ένδυμα ανοιχτό στα πλάγια, ώστε να φαίνονται οι μηροί της!)

Υ.Γ.2:  Οι αναγνώστες έφεραν τις «Απαράφθορες» στη λίστα των best sellers από την πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας τους.

One response »

  1. Ο/Η Τριανταφυλλίδου Μαρία λέει:

    Συγχαρητήρια! Εξαιρετικό το άρθρο! Ευθύβολο απολύτως!
    Με αναφορά σε πολλά επίπεδα ανάγνωσης, με μεστό και εύστοχο λόγο περιγράφει το περιεχόμενο του βιβλίου με ακρίβεια!
    Συγχαρητήρια!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s