ρητορες_02Το 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου, έχει  μακράν παράδοση στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και καινοτόμων πρωτοβουλιών που στόχο έχουν τη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας. Κατά τη φετινή, λοιπόν, σχολική χρονιά εντάξαμε στο πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων δύο νέα, αξιόλογα και καινοτόμα προγράμματα που παρ’ όλες τις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που βιώσαμε, πετύχαμε να τα ολοκληρώσουμε…

«Μαθητές Αγορητές»  μονομάχησαν χρησιμοποιώντας σωστά την ελληνική γλώσσα.

Το πρώτο, ήταν οι «Ρητορικοί Αγώνες». Ήταν ένα εκπαιδευτικό εγχείρημα, πρωτοβουλία της φιλολόγου καθηγήτριας του σχολείου μας, κας Ευθυμίας Σκαπέτη, με θεματικό σχεδιασμό, οργάνωση, χρονοδιάγραμμα και καθορισμό πολλαπλών εκπαιδευτικών και μαθησιακών στόχων, που διευρυνόταν και εμπλουτιζόταν δημιουργικά, καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Κύριοι στόχοι ήταν οι μαθητές που ενεπλάκησαν, να εντρυφήσουν στις έννοιες της ρητορικής, της επιχειρηματολογίας και της πειθούς. Να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε έννοιες όπως «ρήτορας», «ελληνική ρητορική», «ρητορεία», «δημοκρατία». Να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω σε καίρια θέματα,  να παράγουν και να εκφωνήσουν αισθητικά εύγλωττους λόγους, ολοκληρωμένους ως προς το περιεχόμενο, με απήχηση στο κοινό, εξασκώντας την ικανότητα εκφώνησης λόγου ενώπιον  κοινού,  που να ανταποκρίνονται στην ευσυνείδητη έκφραση ελεύθερου και υπεύθυνου λόγου. Παράλληλα, ένα ακόμα μέλημά μας ήταν η καλλιέργεια της ομαδικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών, του διαλόγου, της επικοινωνίας και της ευγενούς άμιλλας.

Με την προσωρινή διακοπή των σχολείων, όχι μόνο δεν αναστείλαμε το πρόγραμμα αλλά εξακολουθήσαμε εντατικά να το προωθούμε διαδικτυακά  και να ολοκληρώνουμε τα στάδια του χρονοδιαγράμματος, όταν ξαναβρεθήκαμε με τους μαθητές μας.

Το αποτέλεσμα του προγράμματος, με μορφή εκδήλωσης, έτσι όπως την είχαμε σχεδιάσει, για τη  διεξαγωγή των «Ρητορικών Αγώνων», δεν ήταν εφικτή, σύμφωνα με τους νέους  κανόνες επαναλειτουργίας των σχολείων. Και επειδή, η μη διεξαγωγή τους θα απογοήτευε, κυρίως τους μαθητές μας, αποφασίσαμε, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και τις  οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, για χωρισμό τμημάτων σε υποτμήματα κτλ. να πετύχουμε μία νίκη απέναντι σε όλες τις απρόσμενες αντιξοότητες και δυσκολίες.   Η επιθυμία μας για την πραγμάτωση των «Ρητορικών Αγώνων», τελικά ικανοποιήθηκε σε ύψιστο βαθμό, η εκπαιδευτική διαδικασία επιτελέσθηκε χωρίς αποπροσανατολισμούς, η ψυχολογία των μαθητών ενισχύθηκε και καλλιεργήθηκε η δημοκρατική συνείδηση και η υπεύθυνη και ώριμη στάση των μαθητών.

ρητορες_01Οι μαθητές μας χωρίστηκαν σε δύο ομάδες στις οποίες έδωσαν ονόματα: οι «Ποιητές», αποτελούμενη από τους Άγγελο Κάτρη, Ευδοκία Μαριάμ Μπαντουΐ, Βασίλειο Πούλλο και Μαρία Στάλα, και οι «Διαχρονικοί», αποτελούμενη από τους Νικόλαο Γιαννικουρή, Καλλιόπη Σαρούκου, Καλλιόπη Σβύνου και Καλλιόπη Σφουγγαριστού.

Οι ομάδες κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, στο κοινό θέμα «Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα», και στη συνέχεια με μορφή  λόγου – αντίλογου, μίλησαν για «Τα μειονεκτήματα των greeklish» και «Τα προτερήματα της χρήσης των greeklish».

Στη συνέχεια, ακολουθούσε ψηφοφορία από το κοινό των μαθητών των υποτμημάτων του σχολείου. Σε αυτό το σημείο, το πρόγραμμα απευθύνεται και στους υπόλοιπους  μαθητές του σχολείου  που κλήθηκαν να αποφασίσουν μέσω ψηφοφορίας, ποιες θέσεις τους έπεισαν. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές μας μπόρεσαν να καλλιεργήσουν την  κριτική και ορθή σκέψη και να συμμετέχουν σε μια διαδικασία που προϋποθέτει την ορθή επιλογή και την αντικειμενική και αμερόληπτη απόφαση, αρετές που αποτελούν πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, νικήτρια ομάδα ανακηρύχθηκε η ομάδα των «Ποιητών».

Πραγματικά, οι ημέρες των «Ρητορικών Αγώνων» ήταν μία γιορτή που όλοι μας την απολαύσαμε.  Δε θα παραμείνουμε, όμως, μόνο σε αυτό αλλά στόχος και επιθυμία μας είναι οι «Ρητορικοί Αγώνες» να γίνουν ένας θεσμός του σχολείου μας που θα συνεχιστεί και θα περιλαμβάνει σχολεία εντός και εκτός της περιοχής μας.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τις απόψεις μαθητών από την εμπειρία τους στη συμμετοχή τους στους «Ρητορικούς Αγώνες»

«Λοιπόν, οι Ρητορικοί Αγώνες ήταν κάτι πολύ βοηθητικό για μένα για τον λόγο ότι έχω μία δυσκολία στο γραπτό λόγο, ο οποίος βελτιώθηκε λόγω της συμμετοχής και παρακολούθησης των ρητορικών αγώνων, όπου μάθαμε πως να συντάσσουμε ένα κείμενο  και με τη σειρά να  καταγράφουμε  τα  επιχειρήματα μας αλλά όχι μόνο αυτό. Ήτανε κάτι διασκεδαστικό, με το οποίο ήρθα πιο κοντά με κάποιους συμμαθητές μου και περάσαμε έναν πολύ δημιουργικό χρόνο.»   Άγγελος Κάτρης.

«Ήταν η τελευταία μας χρονιά και χάρις τη ρητορική ομάδα γνωρίσαμε νέες εμπειρίες.  Ήρθαμε πιο κοντά στον ρητορικό λόγο και μάθαμε πώς να γινόμαστε πιο πειστικοί με επιχειρήματα.  Γνωρίσαμε περισσότερα πράγματα με βάση τα θέματα στα οποία δουλέψαμε.  Σίγουρα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που δε θα ξεχάσουμε ποτέ.»  Ευδοκία – Μαριάμ Μπαντουΐ.

«Μου άρεσε πολύ. Ήταν πολύ καλή εμπειρία και πιστεύω πως ήταν μια ευκαιρία για μένα να μάθω να χρησιμοποιώ το λεξιλόγιό μου και θα μου φανεί χρήσιμο αυτό αργότερα  και στην έκθεση.»  Βασίλειος Πούλλος

«Οι συμμετέχοντες στους Ρητορικούς Αγώνες που έγιναν φέτος στο σχολείο μας, μπορώ να πω ότι κερδίσαμε πολλά πράγματα από τη συμμετοχή αυτή.  Εγώ, πρώτον και κύριον, πράγμα που ήταν και ο σκοπός των Αγώνων, έμαθα να χρησιμοποιώ σωστότερα την ελληνική γλώσσα και να πληθύνω το λεξιλόγιό μου, προκειμένου να εκφράζομαι καλύτερα.  Επίσης, μέσα από όλο αυτό δέθηκα περισσότερο με τους συμμαθητές μου, αφού περνούσαμε αρκετό χρόνο μαζί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των λόγων μας συνδυάζοντας τη μάθηση με τη διασκέδαση.  Επιπλέον, προσωπικά, και ίσως αυτό να ισχύει και για τα υπόλοιπα παιδιά, βέβαια, είναι ότι αποκτήσαμε οικειότητα με την καθηγήτριά μας, η οποία ήταν δίπλα μας καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων, και στην προετοιμασία αλλά και στην τελική παρουσίαση που κάναμε, βοηθώντας μας τόσο με τις γνώσεις της αλλά και με το να μας ενθαρρύνει και να μας «ανεβάζει» το ηθικό μέχρι και την τελευταία στιγμή.  Ήταν μια πανέμορφη διαδικασία πουσίγουρα θα ξανασυμμετείχα αν είχα την ευκαιρία.»  Μαρία Στάλα

Η βασιλοπούλα της Τελένδου

θεατρικο_03Το δεύτερο πρόγραμμα, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, ήταν η συνεργασία του σχολείου μας με το Εθνικό Θέατρο. Ξεκίνησε τέλη Οκτωβρίου 2019 και το σχολείο μας, ήταν το μόνο που επιλέχθηκε, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να συμμετάσχει στο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας  πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου : «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» στο οποίο συμμετείχαν αρχικά 20 σχολεία από όλη τη χώρα αλλά κατάφεραν μόνο 3 να ολοκληρώσουν,  ανάμεσα σε αυτά και το 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου. Κι αυτό γιατί η θέληση, η ωριμότητα  και το πάθος των μαθητών μας ξεπέρασαν τα εμπόδια. Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι: Γιαννικουρή Έλενα, Μηνιώτη Γεωργία, Τρεπσενίστι Αρμέλα, Χατζηνικολάου Παρασκευή, Τρικοίλης Άγγελος, Ρήγα Θεμελίνα, Πούλλος Βασίλης, Μπαντούι Ευδοκία, Στάλα Μαρία, Ρείση Αγγελική και Βαζανέλης Μιχάλης. Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο μαθηματικός κος Δημήτρης Ρηγογιάννης, ο οποίος εβδομαδιαία συναντούσε τους μαθητές της ομάδας σε ένα θεατρικό παιχνίδι ενώ κάθε 15 ημέρες η ομάδα ενισχυόταν από την εμψυχώτρια του Εθνικού Θεάτρου κα Έλενα Μεγγρέλη. 

θεατρικο_01Στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν θεατρική παράσταση αλλά οι αντίξοες συνθήκες της παγκόσμιας πανδημίας επέτρεψαν, μόνο, την παρουσίαση ενός θεατρικού δρώμενου καθώς η  επιθυμία των μαθητών ήταν έντονη να ολοκληρώσουν, με κάθε δυνατό τρόπο, την προσπάθειά τους, γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που τα σχολεία ήταν κλειστά, η επικοινωνία συνεχίστηκε διαδικτυακά, με μεγάλη θέληση και πάθος από την ομάδα, κόντρα στις συνθήκες απομόνωσης.

θεατρικο_02Το θεατρικό δρώμενο, λοιπόν, με τίτλο «Η βασιλοπούλα της Τελένδου», εμπνευσμένο από τοπικό παραδοσιακό μύθο, παρουσιάστηκε στα υποτμήματα του σχολείου μας, λίγο πριν τη λήξη των μαθημάτων, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας του Υπουργείου Παιδείας και κλείνοντας έτσι, με ευχάριστη διάθεση την τόσο απρόβλεπτη και περίεργη σχολική χρονιά και δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τα ωραία πράγματα που θα ακολουθήσουν την επόμενη.

θεατρικο_04Ως σχολείο νιώθουμε υπερήφανοι για τους μαθητές μας… για τα ενδιαφέροντά τους, για την όρεξη που είχαν να κοπιάσουν περισσότερο, τη μεγάλη θέληση, την ωριμότητα, το πάθος και την υπομονή που έδειξαν ώστε κατάφεραν, παρ’ όλες τις δυσμενείς και πρωτόγνωρες συνθήκες, να μην αποξενωθούν από το σχολείο τους και τους καθηγητές τους και να πραγματώσουν τους στόχους που είχαν θέσει και να πάρουν μορφή και ανταπόκριση τα όνειρά τους. Ένα μικρό αλλά σημαντικό μάθημα σε δύσκολους καιρούς…

Εις το επανιδείν με νέα προγράμματα και καινούργιους στόχους το Σεπτέμβριο.

Καλό Καλοκαίρι με Υγεία και Ασφάλεια.                   

Από το 2ο Γυμνάσιο, η Διευθύντρια, Κουτσουμπού Χαρά

ρητορες_02

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s